FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetsko gospodarstvo možda privremeno gubi dah - Lagarde

Autor: mpuk
WASHINGTON, 5. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je da svjetsko gospodarstva možda usporava snažnije no što se smatralo prije nešto više od mjesec dana.

Pojavljuju se "mjestimične naznake sumornijih trendova. Tako, primjerice, noviji podaci navode na zaključak o usporavanju rasta", rekla je Lagarde u jučerašnjem govoru na institutu Brookings Institution u Washingtonu.

Podsjetila je da je MMF u travnju prognozirao da će globalno gospodarstvo porasti u 2013. za 3,3 posto, dodajući da je sama upozoravala na "krhak i neujednačen oporavak".

U utorak MMF je procijenio da će se francusko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za 0,2 posto, umjesto ranije prognoziranih 0,1 posto. Dan ranije prepolovio je prognozu njemačkog rasta u ovoj godini, na samo 0,3 posto.

Krajem svibnja MMF je također snizio prognozu za Kinu, glavni motor svjetskog gospodarstva, na oko 7,75 posto, s ranije prognoziranih 8,0 posto.

"Možda ulazimo u fazu privremenog posrtanja rasta", kazala je Lagarde, naglasivši da i dalje najviše zabrinjava 17-člana eurozona, koja se nalazi u recesiji već šest tromjesečja zaredom.

"Općenito gledano, regija stagnira", rekla je. "Pokazatelji za budućnost također nisu ohrabrujući", dodala je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙