FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF snizio prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta u Kini

Autor: mpuk
WASHINGTON, 29. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u srijedu prognozu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na "oko 7,75 posto", naprema ranije prognoziranih osam posto, napominjući da će spori globalni oporavak naštetiti kineskom izvozu.

"Očekuje se da će kinesko gospodarstvo porasti u ovoj godini za oko 7,75 posto, te otprilike istim tempom u idućoj godini", kazao je novinarima u Pekingu David Lipton, prvi zamjenik direktora MMF-a.

Kina je drugo po veilčini svjetsko gospodarstvo i smatra je se potencijalnim pokretačem globalnog oporavka u vrijeme dužničke krize eurozone i nestabilnog rasta u drugim dijelovima svijeta.

MMF je u redovnim proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo procijenio kineski gospodarski rast u ovoj godini na osam posto, te na 8,2 posto u 2014., snizivši time obje prognoze u odnosu na one objavljene u siječnju.

Prošle je godine kinesko gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina, da bi u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježilo iznenađujuće slabi rast, od 7,7 posto.

Čelnik MMF-a tumači da je rast kineskog izvoza usporio, i to zbog slabosti svjetskog gospodarstva.

Prognoza kineskog gospodarskog rasta snižena je "u biti zbog situacije u svjetskom gospodarstvu i tempa njegova rasta i potražnje koju takav rast generira za kineskim izvozom", ističe Lipton.

"Zbog stanja u svjetskom gospodarstvu kineski izvoz raste jako sporo, nakon godina jako brzog rasta, i mi sada u procjene (za Kinu) uključujemo i naše prognoze za svjetsko gospodarstvo", pojašnjava.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙