FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija bi trebala ponovo privatizirati nacionalizirane banke - MMF

Autor: gple
LONDON, 22. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u srijedu britansku vladu da usvoji jasan plan o prodaji udjela u Royal Bank of Scotlandu (RBS) i Lloyds Banking Groupu (LBG), kojima je pritekla u pomoć u vrijeme krize.

"Potrebna je jasna strategija za dvije banke u kojima je vlada intervenirala kako bi ponovo dobile vlasnike iz privatnog sektora", navodi se u priopćenju MMF-a, objavljenom po završetku redovnog posjeta Londonu.

Britanska je vlada pritekla u pomoć RBS-u i LBG-u na vrhuncu financijske krize u 2008., kada je kriza na američkom tržištu drugorazrednih kredita prouzročila nestašicu kredita i poharala bankovne sektore širom svijeta.

MMF sada želi da britanski ministar financija George Osborne proda 81-postotni udio države u RBS-u i 39-postotni u Lloyds-u.

Pohvalili su pokrenuti postupak restrukturiranja u oba zajmodavca, u sklopu kojih su otpušteni deseci tisuća radnika i prodani veliki dijelovi poslovanja.

U MMF-u ipak upozoravaju i na preostale izazove, posebno nakon neuspjelih prošlomjesečnih pregovora Lloydsa o prodaji 632 ogranka konkurentskoj The Cooperative Group zbog nepovoljne gospodarske klime.

"Banke su ostvarile napredak u čišćenju aktive i poboljšale su profitabilnost. Ipak, i dalje se suočavaju s određenim izazovima, kao što pokazuje nedavni neuspjeh u prodaji viška poslovanja i još uvijek niski omjer tržišne i knjigovodstvene vrijednosti u slučaju RBS-a", dodaje se.

U MMF-u upozoravaju da će vlada možda ipak još morati pomoći u dokapitalizaciji banaka prije no što budu ponovo privatizirane.

"Pri utvrđivanju strategije za povratak banaka u privatno vlasništvo valja voditi računa o tome da se maksimalizira vrijednost za porezne obveznike, ojača povjerenje i konkurencija u sektoru i minimalizira efekt prelijevanja na druge sektore", ističu MMF-u.

"Gledano u tom kontekstu, država bi trebala pomoći ako se ukaže takva potreba pri dokapitalizaciji", dodaju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙