FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska po prvi puta od zajmoprimca postaje kreditor MMF-a

Autor: scvi
ANKARA, 14. svibnja 2013. (Hina) - Turska danas otplaćuje posljednju ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), te nakon 52 godine od zajmoprimca postaje davateljicom međunarodne pomoći, piše turska novinska agencija Anatolia.

Tursko ministarstvo financija otplatit će danas 422,1 milijun dolara MMF-u i tako u potpunosti toj međunarodnoj financijskoj instituciji vratiti zajam, koji je ukupno iznosio 23,5 milijardi dolara.

Prvi puta Turska je dobila zajam od MMF-a 1961. godine, a posljednji put posegnula je za sredstvima te financijske institucije 2008. godine.

„Turska više ne treba financijsku podršku MMF-a zahvaljujući svojoj političkoj i gospodarskoj stabilnosti i dalekosežnim reformama koje je provela vladajuća Stranka pravde i razvitka otkad je došla na vlast 2002. godine“, izjavio je na jučerašnjoj novinskoj konferenciji turski ministar gospodarstva Zafer Caglayan.

Od 2002. godine državni dug smanjen je sa 78 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na otprilike 40 posto, što je izazvalo smanjivanje troškova zaduživanja Turske ispod cijene koju plaćaju Indija, Rusija, Brazil i Čile - država koje imaju više kreditne rejtinge od Turske.

„U posljednje četiri godine mnogo je bilo gubitaka u svjetskom i europskom gospodarstvu. Europsko gospodarstvo je palo dok je tursko povećalo izvoz diljem svijeta. Turska će otplatiti posljednju ratu kredita MMF-u i više neće toj instituciji biti ništa dužna. Pretvorit ćemo se u zemlju koja može dati svoj doprinos MMF-u od 5 milijardi dolara. Riječ je o povijesnom zaokretu“, ocjenjuje Caglayan.

Dodaje i da je Turska jedna od OECD-ovih država koja pruža najveću međunarodnu pomoć, s dosad odobrenih 2,5 milijardi dolara.

Transformirajući se iz zajmoprimca u zajmodavca, Turska, čije je gospodarstvo vrijedno gotovo 800 milijardi dolara, po čemu je najveće na Bliskom istoku, sada staje uz bok najvećem južnoameričkom gospodarstvu – Brazilu.

Naime, Brazil je 2002. godine primio najveći zajam u povijesti MMF-a, više od 30 milijardi dolara. Otplatio ga je 2005. godine, dvije godine prije roka vraćanja. Štoviše, ta zemlja obećala je MMF-u lani da će mu dati 10 milijardi dolara kako bi ta institucija ojačala svoj kreditni potencijal u vrijeme pogoršanja europske dužničke krize.

„Profil klijenata MMF-a se mijenja. U desetljećima prije krize njegovi klijenti bili su Turska, Indonezija, Meksiko i Brazil. Sada su klijenti većinom iz Europe – i to i s njezinog istoka i sa zapada. Tursko otplaćivanje zajma i davanje kredita MMF-u rezultat je promjene profila klijenata“, kaže Burak Kanli, glavni ekonomist u Finans Investu u Istanbulu.

Otplata kredita MMF-u vrlo je važna sa simboličkog stajališta, jer pokazuje da je Turska sposobna sama rješavati svoje probleme, kao i privlačiti kapital, mišljenja su u investicijskom društvu VTB Capital.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙