FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomska neizvjesnost zakočila cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 29. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu ispod razine od 104 dolara za barel, pritisnute sniženim prognozama za kinesko gospodarstvo i bojaznima da će američka središnja banka smanjiti poticajne mjere za gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte spustila se na londonskom tržištu 25 centi, na 103,95 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u plusu većem od dva dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 94,53 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu gotovo jedan posto.

Tržišta su jučer ohrabrili podaci iz Sjedinjenih Država o stanju na tržištu nekretnina i o povjerenju potrošača, koji su potaknuli očekivanja o poboljšanoj potražnji za naftom u najvećem svjetskom potrošaču.

Tako je rast cijena nekretnina u SAD-u ubrzao u ožujku najsnažnijim tempom u gotovo sedam godina. Snažno poboljšano povjerenje potrošača ukazalo je pak na održiv oporavak.

Ti su podaci ujedno i zabrinuli ulagače koji se pribojavaju da će temeljem njih američka središnja banka u narednim mjesecima smanjiti poticajne mjere i time zakočiti nesigurni oporavak.

Prevagu zabrinutosti na tržištima donio je Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je danas snizio prognozu rasta za kinesko gospodarstvo, na 7,75 posto u ovoj godini, ukazujući na usporavanje izvoza pod utjecajem slabog svjetskog gospdoarstva.

"Tržište je očekivalo oporavak svjetskog gospodarstva u ovoj godini ali čini se da će rast ponovo ubrzati u drugoj polovini godine. To znači da je uzlet odgođen", zaključuje Andy Sommer iz švicarskog EGL-a.

Potporu cijenama pruža pak napetost na Bliskom istoku, u prvom redu eskalacija u Siriji. Jučer su Velika Britanija i Francuska objavile da ne moraju čekati do 1. kolovoza da isporuče oružje pobunjeničkim snagama dok je Rusija poručila da ipak neće odustati od planirane isporuke sustava protuzračene obrane vladi u Damasku.

S obzirom na makrogospodarske pokazatelje u fokusu je potražnja, pri čemu će podaci o prošlotjednim zalihama u SAD-u biti objavljeni s danom zakašnjenja budući da je ponedjeljak bio neradni dan. Tako će privatna tvrtka API objaviti podatke o zalihama tek danas a vlada sutra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno objavila da je cijena referentne košarice barela njezine nafte jučer iznosila 101,11 dolara, što znači da je povećana za 1,55 dolara u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙