FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: ozbiljni financijski problemi, treba obuzdati deficit - dužnosnik

Autor: vili
BEOGRAD, 24. svibnja 2013. (Hina) - Srbija će se koncem ove godine ili početkom 2014. suočiti s ozbiljnim financijskim problemima ne bude li uspjela obuzdati deficit u državnom proračunu, upozorio je u petak predsjednik srbijanskog Fiskalnog vijeća Pavle Petrović, a slične su prognoze i upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Gostujući u programu Radiotelevizije Srbije (RTS) Petrović je ocijenio nužnim čim prije provesti reforme za koje je rekao da će "biti bolne, ali mogu za godinu i pol donijeti pozitivne učinke".

"Ne može se baš reći da je Srbija na ivici bankrota, ali ako se ne poduzmu mjere da se taj deficit obuzda, ozbiljni problemi mogu nastati već koncem ove ili početkom iduće godine", rekao je Petrović za RTS.

Predsjednik Fiskalnog vijeća Srbije sugerira da treba postupno provoditi mjere u roku od godinu i pol dana, ali da je osnovni problem to što još nije primijenjen set reformi najavljenih u prosincu 2012. godine, jer se njihovi učinci pokazuju tek nakon godinu i više.

"Mislim na mirovinsku reformu, reformu zapošljavanja u javnom sektoru, preustroj javnih poduzeća i reformu subvencija. Posljedica toga je da mi sada nemamo uštede koje bi mogle smanjiti deficit", objasnio je Petrović, istaknuvši stajalište Fiskalnog vijeća da će biti nužna kontrola plaća i mirovina, odnosno osiguravanje da njihov rast ne prijeđe razinu inflacije.

Fiskalno vijeće neovisno je državno tijelo, odgovorno srbijanskoj Narodnoj skupštini, a čine ga ekonomski stručnjaci.

Po podacima Narodne banke Srbije (NBS), početkom godine nastavljeno je smirivanje inflatornih pritisaka. Procjenjena godišnja inflacija u travnju bila je na visokih 11,4 posto, ali su mjesečne stope u posljednjih šest mjeseci bile 0,25 posto. Izuzetak je bio u travnju kad je stopa dosegnula 0,8 posto, što u NBS objašnjavaju posljedicom sezonskih poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, uz ocjenu da to neće utjecati na dinamiku kontrole inflacije.

Fiskalnu konsolidaciju Srbiji je preporučio i MMF, čiji su stručnjaci protekla dva tjedna proveli analizirajući srbijansko gospodarstvo.

"Ukoliko Srbija ne učini ništa na fiskalnoj konsolidaciji, 2013. godinu će završiti s deficitom proračuna od osam posto društvenog bruto proizvoda (BDP) i rastom javnog duga na više od 65 posto BDP-a", procjena je misije MMF-a nakon dvotjednog posjeta Srbiji.

I Fiskalno vijeće (FV) Srbije i MMF sugeriraju da srednjoročni stup fiskalne konsolidacije mora biti smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru. Prema podacima FV, od 20.000-25.000 ljudi od ukupno oko 450.000 zaposlenih u srbijanskom javnom sektoru je višak.

Smanjenju mirovina se oštro protivi potpredsjednik vlade i ministar za rad i socijalnu politiku Jovan Krkobabić, čelnik stranke umirovljenika (PUPS), koji kaže da bi to značilo "genocid nad starijom populacijom" te da bi "mnoge vjerojatno ostavilo bez kruha". On je podsjetio da je prosječna mirovina u Srbiji oko 210 eura, te da je to "već na donjoj granici izdržljivosti" za oko 1,7 milijuna umirovljenika.

I ocjene misije MMF-a su da je gospodarska situacija u Srbiji loša jer se, nakon blagog oporavka u 2010. i 2011 godini, u 2012. opet ušlo u recesiju.

Domaći analitičari početkom svibnja bili su, čini se, s razlogom oprezni komentirajući priopćenje Ministarstva gospodarstva i financija da je Srbija "formalno izišla iz recesije jer je industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju 2013. porasla za 5,2 posto, a bruto domaći proizvod (BDP) za 1,9 posto".

Ministar financija i privrede Mlađan Dinkić kazao je u petak u srbijanskom parlamentu da rebalans proračuna "nije isključen u idućih mjesec i pol" iako je prvobitno bilo planirano da bude u rujnu.

U međuvremenu, srbijanskim dužnosnicima ostaju na stolu i zaključci misije MMF, među ostalim, da Srbija svoj model razvoja mora okrenuti izvozu, hitno pokrenuti strukturne reforme u prevelikom i potpuno neefikasnom javnom sektoru i poduzeti mjere za poboljšanje poslovnog ozračja.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙