FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće IEA spustilo cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 14. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 103 dolara, pritisnute prognozama Međunarodne agencije za energiju (IEA) o snažnoj opskrbi baziranoj na škirljcu i zabrinutošću za oporavak svjetskog gospodarskog rasta a time i potražnje za naftom.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 50 centi, na 102,32 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu u minusu 1,09 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 94,87 dolara.

Gospodarski podaci iz SAD-a i Kine odražavaju spori oporavak u Kini i SAD-u, dva najveća svjetska gospodarstva i dva najveća naftna potrošača. Indeks gospodarske klime u Njemačkoj ZEW istodobno je stagnirao u svibnju, nakon snažnog pada u prethodnom mjesecu.

Naftno je tržište ujedno dobro opskrbljeno i zalihe rastu, pritišćući cijene nafte.

Tako je IEA danas objavila da će nagli rast proizvodnje u zemljama izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pokriti većinu dodatne naftne potražnje u sljedećih nekoliko godina.

U pomno praćenom polugodišnjem izvješću u kojem analizira srednjoročne trendove globalne naftne ponude i potražnje, IEA je objavio da će američka naftna proizvodnja iz škriljca zadovoljiti većinu svjetske nove naftne potražnje u sljedećih pet godina, čak ako i rast globalnog gospodarstva ubrza.

"Nakon nekoliko godina neočekivano brzog rasta proizvodnje u Sjevernoj Americi, šok koji je prouzročio rast proizvodnje plina i nafte iz škriljca u SAD-u, odnosno iz naftnog pijeska u Kanadi dosegnuo je sve zakutke svjetskih naftnih tržišta", konstatirali su u IEA-i.

Zbog toga će se potreba za naftom OPEC-ovih članica zadržati na sadašnjoj razini, procjenjuju u IEA-i.

"Izvješće IEA negativan je faktor za naftu", zaključuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "Danas je zapravo oslabio cijeli sektor roba, odražavajući zabrinutost za ekonomsku aktivnost i potražnju", dodaje.

Snažni dolar također koči cijene, budući da smanjuje kupovnu moć vlasnika ostalih valuta i time potkopava potražnju.

OPEC je objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 101,07 dolara za barel, što znači da je bila 60 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙