FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD ponovo traži od Njemačke da stimulira potražnju

Autor: vmom
ZAGREB, 10. svibnja 2013. (Hina) - Američki ministar financija Jack Lew na današnjem će sastanku skupine G7 u Velikoj Britaniji ponoviti zahtjeve da bi Njemačka trebala stimulirati potražnju i time pomoći izlasku eurozone iz recesije, prenose europski mediji izjave izvora u američkoj vladi.

U istupu pred novinarima uoči dvodnevnog sastanka G7 jedan je dužnosnik američkog ministarstva financija u srijedu u Washingtonu kazao kako će glavna poruka Lewa biti poziv eurozoni da stimulira rast i domaću potražnju, objavio je europski informativni portal EUobserver.

Prema pisanju EUobservera, neimenovani je dužnosnik dodao da "europske zemlje koje bilježe višak u razmjeni drže u svojim rukama ključ" za podupiranje gospodarstva eurozone i poticanje zaposlenosti, što posebno vrijedi za Njemačku i smanjenje njezina viška.

Eurozona bi pak trebala izmijeniti programe fiskalne konsolidacije i izbjeći prekomjerno oštru konsolidaciju, poručio je dužnosnik američkog ministarstva.

SAD je već ranije naglasio kako je njihov prioritet da se potakne krhko europsko gospodarstvo. Stajalište Washingtona vjerojatno neće naići na odobravanje njemačke vlade, koja nije sklona povećanju plaća ni podupiranju domaće potrošnje, već preferira očuvanje niskih plaća kako bi se stimulirala proizvodnja i izvoz.

Berlin je izložen pritiscima da smanji sedam-postotni višak izvoza. U travnju je Lew za svoga prvog službenog posjeta Berlinu od stupanja na dužnost ministra financija pozvao svoga kolegu Wolfganga Schaueblea da uvede mjere za poticanje osobne potrošnja.

Schaueble je tada odgovorio da ni SAD a ni Njemačka ne bi trebale držati lekcije jedno drugome niti se međusobno "ocjenjivati".

U fokusu skupine G7 bit će i nagli pad jena, koji je jutros prekoračio ključnu razinu prema dolaru od 100 jena za dolar a euro je dosegnuo najvišu razinu prema japanskoj valuti u tri godine.

Tokio je danas ustvrdio da nagli pad vrijednosti jena neće biti u žarištu skupa G7, usprkos zabrinutosti ostalih članica skupine, koje se pribojavaju da Japan teži oporavku utemeljenom na izvozu, što bi moglo zakočiti rast u drugim regijama.

"Kretanja valutnih tečajeva određuje tržište", odgovorio je danas u primjedbi novinarima neimenovani japanski financijski dužnosnik.

Jen znatno gubi na vrijednosti prema ostalim valutama nakon što je japanska središnja banka prošlog mjeseca objavila opsežan program poticaja za gospodarstvo.

I druge su središnje banke u posljednje vrijeme pojačale programe poticaja pa je Europska središnja banka prošlog tjedna snizila ključne kamatne stope na novu rekordno nisku razinu od 0,5 posto a mogla bi i potaknuti kreditiranje malih poduzeća, dok američki Fed nastavlja s opsežnim programom kupnje imovine.

Reuters je jutros prenio izjavu neimenovanog američkog dužnosnika da čelnik Feda Ben Bernanke vjerojatno neće biti nazočan na sastanku. Očekuje se da će ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja G7 najvjerojatnije potvrditi stajalište šire skupine zemalja G20 s početka godine da monetarna politika neće biti usmjerena tečajevima već će se koristiti isključivo za domaće ciljeve zemalja.

Upravo će dodatne mjere središnjih banaka za poticanje gospodarskog oporavka u kontekstu nastojanja vlada da srežu potrošnju biti među glavnim temama razgovora, prenosi Reuters, podsjećajući da je tu temu prioritetom proglasio domaćin sastanka, britanski ministar financija George Osborne.

Ne očekuje se veći zaokret u stajalištima po pitanju otklanjanja slabosti u globalnom gospodarstvu u odnosu na one iznesene na nedavnim redovnim proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Čelnici europskih zemalja iz skupine G7 žele staviti naglasak i na automatsku razmjenu podataka o bankovnim računima u vlasništvu stranaca, u sklopu šire rasprave o suzbijanju porezne evazije, piše EUobserver.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙