FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica oslabila, oči uprte u Fed

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica oslabila su danas u oskudnoj trgovini pod pritiskom dobitnosnih prodaja koje su potaknule bojazni da bi američka središnja banka u narednim mjesecima mogla smanjiti poticajne mjere za gospodarstvo.

Indeks Londonske burze Ftse tako je kliznuo 1,5 posto, na 6.661 bod, a na približno istom postotnom gubitku bio je i frankfurtski DAX, spustivši se na 8.349 bodova. Pariški CAC oslabio je 1,3 posto i iznosio je 3.999 bodova.

Ulagače i dalje zabrinjavaju signali iz američke središnje banke da bi u narednim mjesecima mogla srezati poticajne mjere ako se gospodarski oporavak pokaže održivim.

Jučer objavljeni ohrabrujući podaci o stanju na američkom tržištu nekretnina i o povjerenju američkih potrošača dodatno su potpirili takve bojazni na tržištima.

"Snažni podaci o povjerenju potrošača, koji su nesumnjivo povezani s rastom cijena nekretnina, pokazuju da bi američki gospodarski rast trebao ubrzati", drži Arnaud Poutier iz IG Francea.

"U kratkoročnoj perspektivi tržište to smatra mačem s dvije oštrice jer bi snažniji podaci mogli potaknuti Fed da sreže program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Dugoročno gledano, svi ipak dajemo prednost ekonomskom rastu u odnosu na pomoć središnjih banaka", dodaje.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,1 posto, na 14.326 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙