FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u blagom plusu prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 29. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru danas je blago uvećan na međunarodnim deviznim tržištima, iako pritiske na jedinstvenu europsku valutu i dalje podržavaju očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,27 posto, na 1,2889 dolara.

Dolar je istodobno oslabio i prema jenu, za 0,66 posto, te se njime trgovalo po 101,66 jena.

Analitičari tumače da su euru podršku pružile uobičajene kupovine kompanija na kraju mjeseca ali očekuju da će i dalje biti ranjiv, s obzirom da postoji vjerojatnost daljnjeg smanjenja kamatnih stopa u eurozoni.

"Euro je i dalje na donjoj granici raspona u kojem se kreće u posljednje vrijeme i vjerojatno će nastaviti kliziti. Na kretanje njegova tečaja utječu i očekivanja da će Fed dokinuti kvantitativno ublažavanje, no mislim da je značajniji faktor taj što je američki gospodarski rast snažniji u odnosu na japanski i onaj eurozone", tumači Daisuke Karakama, tržišni ekonomist u Mizuho Corporate Banku.

Od važnijih vijesti za eurozonu izdvajaju se najnovije prognoze Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prema kojima se eurozoni prognozira pad gospodarstva od 0,6 posto u ovoj godini. Snižene su i prognoze za njezina najveća gospodarstva, ukjučujući Francusku i Italiju.

Jen je danas ojačao prema dolaru jer mu je na ruku išlo slabljenje tržišta dionica. Japansku valutu ulagači smatraju sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima pa njezina vrijednost jača kada rizična imovina poput dionica bilježi pad vrijednosti.

S druge strane, spekulacije da bi američka središnja banka mogla smanjiti poticaje održavale su dolar blizu najviše razine u posljednje tri godine u odnosu na vodeće svjetske valute.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙