FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blago oslabio prema euru pred Bernankeov govor u Kongresu

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 22. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru danas je na međunarodnim deviznim tržištima nastavio bilježiti blage oscilacije, uoči budno iščekivanog govora čelnika američke središnje banke Bena Bernankea u američkom Kongresu.

Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,06 posto prema dolaru, na 1,2912 dolara. Nakratko je dosegnuo i 133,14 jena, što je njegova najviša razina od siječnja 2010. godine.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema švicarskom franku, na 1,2614 franaka, što je njezina najviša razina u posljednje dvije godine. Razlog jačanju izjava je guvernera švicarske središnje banke Thomasa Jordana da negativne kamatne stope nisu isključene i da bi bančini dužnosnici mogli po potrebi iznova mijenjati minimalni tečaj franka prema euru.

I dolar je bio na dobitku prema franku, od 0,5 posto, i njime se trgovalo po 97,53 švicarskih centima. U istom postotku dolar je ojačao i prema jenu, na 103,01 jen.

Nagađa se da bi Bernanke u današnjem istupu u Kongresu mogao nešto optimističnije govoriti o gospodarstvu, no s obzirom na prigušenu inflaciju, kako kažu analitičari, vjerojatno će ponoviti da Fedova vrlo popustljiva monetarna politika ostaje i dalje na snazi.

Dva viša Fedova dužnosnika u jučerašnjim su istupima umanjila šanse da će banka signalizirati spremnost za polagano smanjenje programa kupovina obveznica na sastanku idućeg mjeseca.

U posljednje se vrijeme učestalo nagađa da će poboljšanje na američkom tržištu rada u posljednje vrijeme potaknuti Fed da u drugoj polovini godine počne polagano smanjivati kupovine obveznica, tzv. kvantitativno ublažavanje. To bi naštetilo dolaru, tumače analitičari, premda će njegov eventualni pad biti blag budući da američko gospodarstvo raste brže od većine razvijenih gospodarstava.

"Bernankeovo mišljenje omogućit će nam da bolje procijenimo jesu li očekivanja tržišta vezana za smanjenje programa kupovina obveznica pretjerana", kazala je Kathy Lien, izvršna direktorica u BK Asset Managementu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙