FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti o padu BDP-a eurozone spustile tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 15. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru, pogođen lošim vijestima iz gospodarstva eurozone koji svjedoče o nastavku tvrdokorne recesije, a mogli bi biti dodatni razlog za daljnje ublažavanje monetarne politike u 17-članom bloku.

Euro je u takvim okolnostima oslabio oko 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2877 dolara.

Dolar je poskočio i prema jenu, dosegnuvši 102,63 jena, što je njegova najviša razina od listopada 2008. Potom se stabilizirao na 102,34 jena, što znači da nije zabilježio promjene u odnosu na prethodno zatvaranje.

U fokusu tržišta danas su bili podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone u prvom tromjesečju a pokazali su pad BDP-a od 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je gospodarstvo bilo smanjeno za 0,6 posto. Na godišnjoj razini pad gospodarstva iznosio je jedan posto.

To bi mogao, po ocjeni analitičara, biti dodatni poticaj ECB-u da razmisli o daljnjem ublažavanju monetarne politike s ciljem podupiranja gospodarstva eurozone.

Nasuprot eurozoni, američko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka, pa su ojačala očekivanja da bi američka središnja banka mogla do kraja godine odustati od programa kupovina imovine.

"Najnoviji podaci o BDP-u stvorit će pritiske na ECB da nešto poduzme", kazao je Jeremy Stretch, čelnik odjela valutne analize u tvrtci CIBC World Markets.

Dužnosnici ECB-a već su kazali da bi banka mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku, pa i uvesti negativnu kamatnu stopu na depozite banaka bude li gospodarstvo i dalje slabilo. Smanjenje kamatne stope, trenutno u visini nula posto, umanjilo bi privlačnost držanja eura pa bi moglo doći do većih rasprodaja, smatraju trgovci.

Od makrogospodarskih pokazatelja s druge strane Atlantika danas su u fokusu ulagača bili podaci o inflaciji u SAD-u u travnju, koji su pokazali najveći pad proizvođačkih cijena u posljednje tri godine. Nakon njihove objave smanjili su se dobitci dolara kako prema euru, tako i prema jenu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙