FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage oscilacije tečaja eura prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 24. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru danas je zabilježio blage oscilacije na međunarodnim deviznim tržištima, ponajviše pod utjecajem novih gospodarskih pokazatelja s obje strane Atlantika.

Tečaj eura u poslijepodnevnoj se trgovini stabilizirao na 1,2938 dolara, što znači da je u blagom plusu, od 0,02 posto, prema prethodnom zatvaranju.

Dolar je pak veće gubitke zabilježio prema jenu, oslabivši 0,8 posto, na 101,18 jena. Time se drži nedaleko najniže razine u dva tjedna od 100,83 jena, na koju se spustio u četvrtak.

Vjetar u leđa euro je prema dolaru danas dobio nakon objave poboljšanog Ifo indeksa poslovne klime, koji navodi na zaključak da najveće europsko gospodarstvo jača a to znači da postoji manja vjerojatnost daljnjeg ublažavanja monetarne politike u eurozoni.

Jen je danas dodatno ojačao nakon snažnih dobitaka dan ranije, budući da su slabija tržišta dionica pomogla njegov oporavak nakon izrazitijeg slabljenja u posljednje vrijeme uslijed dramatičnog ublažavanja monetarne politike.

"Nakon podataka Ifo instituta ojačao je optimizam da nas možda očekuju neke pozitivne vijesti u novom valu objava pokazatelja. To je pružilo podršku euru", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik valutne analize u banci Danske.

Ifo indeks donio je ulagačima blago olakšanje nakon najnovijih izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) koje su potaknule očekivanja da bi središnja banka mogla dodatno sniziti kamatne stope, među kojima i one na depozite banaka u središnjoj banci, trenutno u visini nula posto.

Što se SAD-a tiče, sve učestalije se pak spekulira sa skorašnjim smanjenjem programa kupovina obveznica bude li se situacija u gospodarstvu dodatno poboljšala. Čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke ovih je dana kazao da bi se takva opcija mogla razmatrati na nekom od idućih zasjedanja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙