FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; kineski podaci snažno poduprli jen

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 23. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru oscilirao između negativnog i pozitivnog područja, pod utjecajem niza čimbenika, od govora čelnika američke središnje banke do makrogospodarskih vijesti.

Euro je u takvim okolnostima više nego nadoknadio početne gubitke i njime se trgovalo po 1,2914 dolara, što znači da je na dobitku 0,45 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak prema jenu za 1,1 posto, na 131,19 jena.

I dolar je značajnije oslabio prema jenu, te se njime trgovalo po 101,49 jena, što znači da je na gubitku 1,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Euro je blagi vjetar u leđa dobio od novih makrogospodarskih pokazatelja, od kojih se izdvaja izvješće londonske tvrtke Markit i blago usporavanje pada poslovnih aktivnosti u eurozoni u svibnju. Izvješće, međutim, ukazuje i na vjerojatni daljnji pad gospodarstva eurozone u tekućem tromjesečju.

Analitičari očekuju da će euro ostati slab u odnosu na dolar budući da američka središnja banka Fed razmatra mogućnost smanjenja programa kupovina obveznica u drugoj polovini godine dok bi Europska središnja banka (ECB) mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Čelnik Feda Ben Bernanke u jučerašnjem budno praćenom istupu u Kongresu poručio je da bi na nekom od zasjedanja idućih mjeseci mogao donijeti odluku o smanjenju programa kupovina obveznica bude li gospodarstvo dobivalo na zamahu.

Jen je, s druge strane, snažno ojačao prema dolaru i euru, nakon pada dionica izazvanog lošim podacima iz kineskog industrijskog sektora koji je potaknuo navalu ulagača na japansku valutu, inače smatranu sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima.

Aktivnost u kineskim tvornicama u svibnju je smanjena uslijed pada novih narudžbi, i to prvi put u posljednjih sedam mjeseci, pokazalo je izvješće banke HSBC. To je potpirilo bojazni da kineski oporavak stagnira i da je oštrije usporavanje možda neizbježno.

Zabrinutost da bi monetarni poticaji u SAD-u mogli biti smanjeni, nakon jučerašnjeg istupa predsjednika Feda Ben Bernankea u američkom Kongresu, izazvala je oštar pad tokijskog dioničkog indeksa Nikkeija, od čak 7,3 posto, što je njegov najveći dnevni pad u posljednje dvije godine.

"Svjedočili smo masovnoj rasprodaji japanskih dionica, a u okolnostima pojačanog zazora ulagača od rizika jen je danas bio najveći dobitnik", kazao je Omer Esiner, glavni valutni analitičar u Commonwealth Foreign Exchangeu. Dodaje ipak da su mnogi pokretački faktori i dalje prisutni pa se može očekivati daljnje jačanje dolara i slabljenje jena.

U jednom je trenutku jen poskočio prema dolaru i euru više od dva posto. Euro je istodobno oslabio jedan posto prema švicarskom franku, također smatranom sigurnim utočištem.

Analitičari kažu da su kineski podaci i pad cijena dionica bili izgovor ulagačima za dobitonosne prodaje, s obzirom da je dolar od početka godine prema jenu ojačao oko 17 posto. Procjenjuju i da bi dolar mogao dodatno slabiti prema jenu ako se nastavi pad dionica. Očekuju ipak nastavak trenda slabljenja jena i jačanja dolara, zbog agresivnog ublažavanja monetarne politike u Japanu i mogućeg pooštravanja monetarne politike u SAD-u.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙