FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad tečaja jena; dolar preskočio 100 jena

Autor: vmom
LONDON, 10. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj jena danas se na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u četiri i pol godine prema dolaru, jer su bolji američki podaci potpirili priče o mogućem usporavanju labavljenja monetarne politike u SAD-u, što je potaknulo skok tečaja dolara iznad psihološke granice od 100 jena.

Dolar je u takvim okolnostima dosegnuo 101,65 jena, što znači da je jen bio na gubitku oko jedan posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Japanska valuta oslabila je i 0,6 posto prema euru, spustivši se na najnižu razinu u posljednje tri godine. Jedinstvenom valutom tako se trgovalo po 132,16 jena.

Istodobno, euro je oslabio 0,43 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2985 dolara.

Uteg japanskoj valuti bile su i glasine da se japanski ulagači, u potrazi za većim prinosima u kontekstu dramatičnog ublažavanja monetarne politike, pojačano okreću ulaganjima u stranu imovinu. Prodaje jena tako su ubrzale nakon što je objavljen podatak da su japanski ulagači u protekla dva tjedna kupili neto 5,2 milijarde dolara stranih obveznica.

Dolaru je pak vjetar u leđa u četvrtak dao podatak o padu broja tjednih zahtjeva za naknadu za nezaposlene u SAD-u koji je prigušio zabrinutost u vezi prognozi za američko gospodarstvo. Na ruku su mu išli i najnoviji razgovori dužnosnika tamošnje središnje banke o mogućem ublažavanju programa kupovine imovine.

U takvim je okolnostima tečaj dolara preskočio psihološki i tehnički značajnu granicu od 100 jena, što je potaknulo trgovce i analitičare na prognozu daljnjeg slabljenja jena prema dolaru, i to prema razini od 105 jena. Jen je oslabio gotovo devet posto prema dolaru od 4. travnja kada je japanska središnja banka najavila agresivno ublažavanja monetarne politike, a od početka je godine na gubitku oko 15 posto.

"Veće oscilacije rezultat su općenitog jačanja dolara prema drugim vodećim valutama, proizišlog iz očekivanja da bi američka središnja banka prije kraja godine umanjiti programe kupovine imovine", kazao je Lee Hardman, ekonomist za valute u tvrtki BTMU. Dodao je da je probijanje granice od 100 jena potaknulo prodaje japanske valute.

Oštar pad tečaja jena i popuštanje zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni u posljednje vrijeme razlozi su većih prodaja valuta koje ulagači inače smatraju sigurnim utočištima, poput švicarskog franku. To je pritisnulo njegov tečaj, kojem na ruku nisu išle ni priče o mogućem ublažavanju monetarne politike u toj alpskoj zemlji.

Dolar je pritom dosegnuo najvišu razinu u posljednjih šest tjedana od 95,71 švicarskih centima, dok se tečaj eura popeo na 1,2444 franaka, što je njegova najviša razina u protekla tri i pol mjeseca.

U fokusu deviznih tržišta je i današnji početak dvodnevnog sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja skupine G7, a očekuje se da će dužnosnici potvrditi da su instrumenti monetarne politike koji su usmjereni domaćem gospodarstvu prihvatljivi čak i ako je njihova popratna pojava slabljenje valute te zemlje.

Tržišta bi, kažu analitičati, to mogla protumačiti kao zeleno svjetlo za daljnje prodaje jena.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙