FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao prema dolaru u slabašnoj trgovini

Autor: vmom
LONDON, 27. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Na međunarodnim deviznim tržištima euro danas nije zabilježio veće promjene prema dolaru, u uvjetima slabašne i mirne trgovine s obzirom da britanska i tržišta u SAD-u danas nisu radila zbog praznika.

Euro je u takvom ozračju ojačao tek 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2944 dolara. Prema jenu je pak oslabio 0,3 posto, na 130,71 jen.

I dolar je prema jenu oslabio oko 0,3 posto, na 100,96 jena, što je nedaleko 100,66 jena, njegove najniže razine od 10. svibnja.

Oštar pad cijena dionica, koji su prošli tjedan izazvale izjave dužnosnika američke središnje banke Fed o mogućem skorom smanjenju programa kupovina obveznica, ulagačima je poslužio kao izgovor za korekcije tečajeva nakon što je dolar prema jenu poskočio gotovo 20 posto od početka godine i time dosegnuo najvišu razinu u četiri i pol godine od 103,74 jena.

Novi povod za daljnje prodaje dolara bio je današnji oštar pad indeksa Tokijske burze Nikkeija, od 3,2 posto, dok su tržišni sudionici uglavnom zanemarili blagi oporavak cijena dionica na europskim tržištima.

"Razumno je očekivati da će u idućih nekoliko dana doći do određenih korekcija tečaja dolara prema jenu", kazao je glavni valutni strateg u tvrtki SEB Carl Hammer.

Većina ekonomista ipak očekuje da će jen nastaviti silaznom putanjom, pod utjecajem dramatičnog ublažavanja monetarne politike koje je objavila japanska središnja banka početkom travnja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙