FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanje novih monetarnih poticaja iz ECB-a spustilo tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 9. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura danas se na međunarodnim deviznim tržištima blago spustio prema dolaru, pogođen očekivanjima dodatnog labavljenja monetarne politike u eurozoni, a pritisnuli su ga i povećani troškovi zaduživanja Španjolske.

Tečaj jedinstvene valute skliznuo je prema dolaru 0,17 posto, na 1,3129 dolara.

Dolar je pak bio na gubitku 0,26 posto prema jenu, te se njime trgovalo po 98,73 jena.

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) Yves Mersch i Joerg Asmussen jučer su kazali da središnja banka još ima prostora za smanjenje kamatnih stopa ako gospodarstvo eurozone nastavi slabiti. Prošli tjedan ECB je smanjio kamatnu stopu na 0,5 posto.

Iako je podatak o jačanju njemačke industrijske proizvodnje nadmašio očekivanja, ukupna gospodarska aktivnost u većini zemalja eurozone ostala je slabašna, tumače analitičari. U takvim okolnostima jačaju očekivanja da bi ECB uskoro mogao ponovno poduzeti neke mjere i poduprijeti krhko gospodarstvo.

"Ulagači su se dosada fokusirali na dobre njemačke gospodarske podatke a zanemarili su slabosti u drugim dijelovima zone eura", kazao je Peter Kinsella, valutni strateg u Commerzbanci.

Među razlozima koji su priječili veće gubitke eura, ponajprije prema dolaru, nove su naznake usporavanja aktivnosti u američkom gospodarstvu. To potpiruje očekivanja da bi američka središnja banka mogla nastaviti s vrlo popustljivom monetarnom politikom.

U fokusu ulagača bit će tako novi podaci s američkog tržišta rada, radi stjecanja boljeg uvida u stanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙