FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 19,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 19,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raskinuli su ugovor o kreditu za Hidroelektranu Ombla, izvijestili su danas iz HEP-a iz kojeg to obrazlažu spremnošću HEP-a na dodatno usklađivanje projekte dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode. "Hrvatska elektroprivreda, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša. S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP i EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu", priopćeno je iz HEP-a. HEP i EBRD potvrđuju svoju spremnost za nastavak suradnje na nekim od budućih ulaganja, zaključuje se u priopćenju. HEP je s EBRD-om potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 123,2 milijuna kuna za projekt izgradnje HE Ombla krajem studenoga 2011. godine.

ZAGREB - Naftni će derivati od ponoći poskupjeti od 14 do 26 lipa po litri, a s poskupljenjem za 24 lipe najprodavaniji će motorni benzin, eurosuper 95 ponovno premašiti cijenu od 10 kuna i prodavati se po 10,23 kune po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 28. svibnja do 10. lipnja. Po tim podacima, od ponoći će dizelska goriva poskupjeti 14 odnosno 15 lipa po litri, dok će više, od 24 do 26 lipa po litri poskupjeti motorni benzini. Najviša maloprodajna cijena motornog benzina eurosuper 95, koji se u proteklih mjesec dana držao na cijeni od 9,99 kuna, ponovno će premašiti 10 kuna i od sutra će mu najviša cijena biti 10,23 kune po litri. Nova cijena eurosupera BS 98 je 10,55 kuna, što je 25 lipa više od dosadašnjih 10,30 kuna, a eurosuper BS 100 od ponoći će se prodavati po 10,76 kuna, ili 26 lipa više od dosadašnjih 10,50 kuna. Najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra je 9,43 kune, što je 15 lipa više od dosadašnjih 9,28 kuna. Za 14 lipa poskupjet će plavi dizel i lož ulje, pa će tako cijena plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro iznositi 6,16 kuna (do sada 6,02 kune), dok će najviša cijena lož ulja s oznakom euro biti 6,58 kuna (do sada 6,44 kune).

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neće se dogoditi ništa dramatično, jer hrvatsko je tržište već prilično integrirano u europsko, na kojem su već prisutne najkonkurentnije hrvatske tvrtke, a ni izlazak iz CEFTA-e nije bitnija prijetnja jer će se odnosi s time zemljama riješiti određenim izvoznim kvotama koje će hrvatske tvrtke barem kratkoročno koristiti zbog već definiranih poslovnih odnosa, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Bitniji šok za svoje kompanije ne očekuju ni ostali sudionici panel rasprave "Jesmo li spremni za EU i gdje je naša prilika?", održane u sklopu Dana poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Tako je potpredsjednik Uprave Agrokora Damir Kuštrak kazao da se taj koncern za članstvo pripremao kroz deset godina pregovaranja Hrvatske s EU, a predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi je rekao da će ulazak u EU prvenstveno značiti još otvorenije tržište s minimalnim barijerama. Ključni problem hrvatskog društva, pa tako i gospodarstva jest što Hrvatska nema tradiciju izrade vlastitog puta, smatra predsjednik HUP-a i predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

OPATIJA - Stanje u domaćoj drvoprerađivačkoj industriji je složeno, šest velikih drvoprerađivača je u postupku predstečajne nagodbe, sirovine i repromaterijal su poskupjeli, ulaskom u EU povećat će se konkurencija, a u samom sektoru izraženo je nejedinstvo, neki su od naglasaka s 10. drvno-tehnološke konferencije, koja je danas počela u Opatiji. Dvodnevni skup organiziraju časopis Drvo & namještaj i Hrvatski drvni klaster, a konferencija je središnje sektorsko okupljanje drvne industrije i šumarstva u Hrvatskoj i regiji, s više od 250 sudionika, na kojem se tradicionalno rezimiraju sektorske prilike, naznačuju poslovni trendovi te predlažu poboljšanja u branši. Po iznijetim podatcima, tvrtke iz drvoprerađivačkog sektora mogu računati na bespovratna sredstva na nacionalnoj razini - Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj za dodjelu 50 milijuna kuna poticaja za razvoj održivosti prerade drva i proizvodnje namještaja, dok će još 120 milijuna kuna osigurati Ministarstvo gospodarstva. Načelnica u Ministarstvu poljoprivrede Aida Kopljar podsjetila je da je drvoprerađivačima od 2007. do 2012. dodijeljeno bespovratnih 347 milijuna kuna. Najavila je i novi zakon o preradi i uporabi drva. Zamijetivši da na skupu nema predstavnika Hrvatskih šuma, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić je ocijenio da odnos drvne industrije i Hrvatskih šuma nije kakav bi trebao biti.

OSIJEK - Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske zatražio je danas da vlada zaštiti siromašna kućanstva i ugrožene kupce koji ne mogu plaćati skupu energiju, a zbog čega im se isključuje struja ili šalju ovrhe, te i otvorenim pismom pozvao vladu da donese uredbe o zaštititi energetski siromašnih kućanstava i ugroženih kupaca. Predsjednik Saveza Nenad Kurtović na konferenciji za novinare u Osijeku je podsjetio da je do 8. svibnja, odnosno šest mjeseci od stupanja na snagu novog Zakona o energiji iz studenoga prošle godine, vlada trebala donijeti uredbu kojom se i u Hrvatskoj, sukladno direktivama EU, moralo definirati energetsko siromaštvo, ali i mjere pomoći kojima bi se to siromaštvo ublažilo. "Nažalost šest mjeseci je prošlo, a takva uredba nije donijeta. Znamo da u Hrvatskoj brojna kućanstva žive ispod granice minimuma za osiguranje osnovnih uvjeta za dostojanstven život, što svakako podrazumijeva i pomoć za korištenje električne energije, plina i toplinske energije", rekao je Kurtović.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli s blagim promjenama vrijednosti, odnosno Crobex je porastao za 0,17 posto, na 1.884,25 bodova, dok je Crobex10 pao za 0,09 posto, na 1.071,56 bodova. Današnji redovni promet Zagrebačke burze iznosio je nešto više od 9,9 milijuna kuna, a više od trećine tog iznosa, odnosno više od 3,5 milijuna kuna, ostvareno je samo dionicama Valamar Adria Holdinga. Njihova je cijena pritom porasla za 0,35 posto, na 142,61 kunu. Dionicama HT-a realizirano je 1,6 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 0,37 posto, na 209,78 kuna, dok je milijunski promet, od 1,1 milijun kuna, ostvaren još samo dionicama Petrokemije, koje su pritom pojeftinile za 1,08 posto, na 230 kuna. Promet dionicama Diokija iznosio je 868,3 tisuće kuna, a njihova je cijena u današnjem trgovanju porasla za čak 19,33 posto, na 22,22 kune, vjerojatno uslijed očekivanja o rezultatima procesa predstečajne nagodbe. Među vijestima dostavljenima danas Zagrebačkoj burzi dominiraju najave glavnih skupština ili objave odluka s već održanih skupština, uz nekoliko iznimki, poput obavijesti DTR-a da je Milan Carić iz Zagreba, koji djeluje zajedno s Antom Nobilom, na javnoj dražbi 20. svibnja stekao 65,45 postotni udio u toj tvornici rublja. Istodobno, u dnevnom je tisku objavljena obavijest Cerića o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica DTR-a.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙