FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je trima tvrtkama kvalificiranim ponuditeljima dostavila kompletnu dokumentaciju za dostavu obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera u izgradnji i upravljanju termoelektranom (TE) Plomin C, a obvezujuće ponude ti ponuditelji mogu dostaviti do kraja listopada. Kvalificirani ponuditelji su tvrtke Edison (Italija), KOSEP (Južna Koreja) i Marubeni (Japan), a prema zahtjevu za dostavu ponuda, oni mogu dostaviti obvezujuće ponude do kraja listopada, objavio je HEP na svojim internet stranicama. Također navode kako postupak odabira strateškog partnera HEP provodi prema Međunarodnom pregovaračkom postupku, sukladno EU Direktivi za nabavu, a evaluacija ponuda bit će obavljena temeljem utvrđenih tehničkih i ekonomskih kriterija. Vrijednost investicije u TE Plomin C, koja bi kao energent koristila ugljen, je oko 800 milijuna eura, planirano je da njena instalirana snaga bude 500 megavata (MW), a zamijenila bi postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW. Iz HEP-a su još ranije najavili da će strateškog partnera odabrati na temelju energetsko-ekonomskih kriterija, uzimajući u obzir i razinu udjela domaćih tvrtki u projektu.

ZAGREB - HEP grupa je prošle godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 71,2 milijuna kuna, što je značajno poboljšanje rezultata u odnosu na 2011. godinu kada je grupa imala neto dobit od 7,8 milijuna kuna, podatci su iz revidiranog financijskog izvješća koje je HEP objavio na Zagrebačkoj burzi. HEP grupa je prošle godine ostvarila poslovne prihode od 14,02 milijarde kuna, što je 846,5 milijuna kuna, ili 6,4 posto više nego u godini prije. Povećanje poslovnih prihoda rezultat je rasta prihoda od prodaje električne energije za 860,4 milijuna kuna ili 8,0 posto, zbog odobrenog povećanja cijena od 1. svibnja 2012. i primjene nove metodologije izračuna cijene povlaštenim kupcima HEP-Opskrbe od 1. kolovoza, ali i veće prodaje na inozemnom tržištu (za 270 milijuna kilovatsati), navodi Uprava HEP-a u objašnjenjima izvješća. Dobit iz poslovanja smanjena je za 65,8 milijuna kuna, ili za 14,3 posto, te je iznosila 393,8 milijuna kuna. Gubitak iz financijskih aktivnosti iznosi 285,3 milijuna kuna i smanjen je zbog smanjenja financijskih rashoda. Po podacima iz izvješća, poslovni su rashodi HEP grupe u prošloj godini porasli za 7,2 posto, na 13,6 milijardi kuna. U 2012. godini ostvareno je 2,6 milijardi kuna investicija.

ZAGREB - Tvrtka AD Plastik u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 6,03 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani za 42,6 posto, dok je neto dobit Grupe smanjena 55,2 posto, na 8,1 milijun kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. U izvještajnom razdoblju AD Plastik Grupa ostvarila je smanjenje prihoda od prodaje za 16,8 posto, na 169,6 milijuna kuna, a razlog za to smanjenje je slabija realizacija u matičnom društvu, napominje se u izvješću. Naime, navode iz te tvrtke za proizvodnju dijelova i pribora za motorna vozila i proizvoda iz plastičnih masa, pad prodaje novih automobila u Europskoj uniji bio je izraženiji od drugog kvartala prošle godine što je doprinijelo razlici izmedu rezultata izvještajnog i prethodnog razdoblja. AD Plastik je u prva su tri mjeseca ove godine ostvario ukupne prihode od 120,18 milijuna kuna, što je smanjenje prema istom prošlogodišnjem razdoblju za 25,7 posto. AD Plastik je u prvom tromjesečju smanjio i ukupne rashode, za 24 posto, na 113,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Gubitak građevinske tvrtke Ingra u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 17,3 milijuna kuna, prema 19,5 milijuna kuna u istom prošlogodišnjem razdoblju, kaže se u konsolidiranom financijskom izvještaju Ingre objavljenom na Zagrebačkoj burzi. U odnosu na prvo tromjesečje 2012. godine, poslovni prihodi Ingre pali su za 37 posto, na 24 milijuna kuna. Uprava taj pad objašnjava uglavnom nemogućnošću realizacije prodaje stanova i poslovnih prostora na projektu Dvori Lapad, što je uzrokovano blokadom računa. Očekuje da će ti problemi biti riješeni u predstečajnoj nagodbi. Razloge pada prihoda u Ingri vide i u slabijoj aktivnost na domaćem tržištu zbog usporene dinamike radova na izgradnji autocesta u Hrvatskoj. Nakon što je s ključnim vjerovnicima postignut načelni dogovor o planu restrukturiranja, Ingra je 18. travnja predala zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi, koja protekla dva dana nije radila, u utorak zbog tehničkih problema, a jučer zbog Praznika rada, investitori su danas znatnije reagirali na financijska izvješća domaćih kompanija pa je promet iznosio 33,2 milijuna kuna, dok su dionički indeksi smanjeni. Crobex je pao za 0,29 posto, na 1.942,72 boda, dok je specijalizirani Crobex10 smanjen za blagih 0,07 posto, na 1.091,66 bodova. Pritom je trećina prometa, odnosno 11,8 milijuna kuna, ostvarena dionicom HT-a kojoj je cijena pala za 1,90 posto, na 210 kuna. Za 2,4 milijuna kuna danas se trgovalo dionicom Leda koja je dobila na cijeni 0,17 posto i dan završila na 8.700 kuna. Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s 1,5 milijuna kuna i rastom cijena od 2,33 posto, na 1.540 kuna. Promet nešto veći od milijun kuna ostvarila je još dionica Ine, čija cijena je porasla za 2,21 posto, na 4.300 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙