FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Cijene naftnih derivata od ponoći će biti niže od 24 do 35 lipa po litri, pa će i cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera 95 po prvi put u nešto više od godinu dana pasti ispod 10 kuna, na 9,99 kuna po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 30. travnja do 13. svibnja. Po tim će podacima, cijene motornih benzina od sutra biti niže za 24 do 27 lipa po litri, dok će nešto više, od 31 do 35 lipa po litri pojeftiniti dizelska goriva. Najprodavaniji motorni benzin eurosuper BS 95 od sutra će biti jeftiniji za 24 lipe po litri i najviša mu cijena može biti 9,99 kuna (do sada 10,23 kune). To je prvi put još od kraja siječnja prošle godine, točnije od 23. siječnja 2012. godine, da je cijena eurosupera 95 ispod 10 kuna po litri. Najviša maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra može biti 9,23 kune, što je 31 lipu manje od dosadašnjih 9,54 kune. S pojeftinjenjem za 32 lipe po litri cijena plavog dizela će, po prvi put od početka kolovoza prošle godine, pasti ispod 6 kuna, na 5,96 kuna (do sada 6,28 kuna). Za 35 lipa po litri od ponoći će pojeftiniti loživo ulje s oznakom euro čiju je najvišu cijenu Ministarstvo utvrdilo na 6,38 kuna (do sada 6,73 kune).

ZAGREB - Javna su društva u prvom tromjesečju ove godine realizirala investicije na razini od 1,41 milijardu kuna, što je 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a plan investicija za ovu godinu sadrži vrlo konkretne projekte iza kojih čvrsto stojimo, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. "Ova Vlada ne govori ni o kakvim Potemkinovim selima nego konkretnim projektima koji imaju svoju vrijednost i za koje jamčimo svojim položajem da će biti i realizirane", kazao je Grčić na konferenciji za novinare u Vladi na kojoj je zajedno s ministrima gospodarstva te pomorstva, prometa i infrastrukture Ivanom Vrdoljakom i Sinišom Hajdaš Dončićem predstavio izvješće o radu Koordinacije za gospodarstvo, investicije i EU fondove. Grčić je podsjetio kako su za ovu godinu planirane investicije od 69,5 milijardi kuna, što je 6,5 milijardi kuna više više nego prošle godine. Pritom su investicije iz državnog proračuna planirane na razini 5 milijardi kuna (1,2 milijarde kuna više nego 2012.), javnog sektora u iznosu 14,3 milijarde kuna (oko 3,6 milijardi kuna više) te privatnog sektora od 50,2 milijarde kuna (ili 1,7 milijardi kuna više nego 2012.). Država će napraviti sve sa svoje strane kada je u pitanju realizacija investicija u javnom sektoru, kazao je Grčić ističući kako su potrebne i privatne investicije.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Vladi kako su za TE Plomin C poslana pisma za dostavu obvezujućih ponuda koje se očekuju u listopadu. Na upit nisu li projekti TE Plomin C, za koji je podnijeta tužba, i HE Ombla, koji nailazi na protivljenje u Ministarstvu zaštite okoliša, blokirani, Vrdoljak odgovara kako poziv za obvezujuće ponude za Plomin C znači da nije u blokadi kao i da će se kod HE Ombla poštovati zaštita okoliša i raditi u koordinaciji s Ministarstvom zaštite okoliša. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naveo je 15-ak najznačajnijih strateških investicija javnog sektora koji su u realizaciji, a među kojima su primjerice most Drava, dionica autoceste Ravča-Ploče, projekt osuvremenjivanja i izgradnje pruge na V.b1 koridoru (tzv. projekt Lika), itd. Vrdoljak kod investicija privatnog sektora izdvaja 14 projekata približne vrijednosti 925,5 milijuna eura koja će kreirati oko 2.000 radnih mjesta. U postupku rješavanja je njih 10 vrijednih oko 772,7 milijuna eura, a uz njih je vezano oko 1.230 novih radnih mjesta. Riješena su četiri projekta, vrijedna oko 153 milijuna eura, koji će omogućiti zapošljavanje oko 770 ljudi, kazao je Vrdoljak i kao primjere naveo investicije Saint-Jean Turbo II i E-Two Energy.

ZAGREB - Do sredine svibnja bit će isplaćeno 750 milijuna kuna drugog dijela potpora poljoprivrednicima, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na sastanku s predstavnicima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka vezanom uz aktualnu problematiku u mljekarskom sektoru. "Sukladno mogućnostima državnog proračuna, do sredine svibnja, u razdoblju od 13. do 16. svibnja, bit će isplaćeno 750 milijuna kuna drugog dijela potpora", kazao je Jakovina napominjući da će se maksimalno pokušati uvažiti zahtjeve proizvođača mlijeka vezano za potpore u sektoru mliječnog govedarstva. S obzirom na teško stanje u mljekarskom sektoru, dogovoreno je da će radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta te predstavnika Saveza udruga proizvođača mlijeka tijekom svibnja analizirati sve probleme te da će se o mogućim rješenjima raspravljati i na redovnom Savjetu za mlijeko. Potpredsjednik i glasnogovornik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić izjavio je kako su nakon trosatnih razgovora uspjeli pronaći rješenje, od 13. do 16. svibnja kreću isplate potpora. Istaknuo je i kako u ovom trenutku nema potrebe izlaziti na ulice.

ZAGREB - Pet vodećih tvrtki u pružanju usluga opreme za izgradnju velikih termoenergetskih postrojenja, koje zajedno ostvaruju godišnje prihode od oko 275 milijuna eura i zapošljavaju više od 4.400 radnika, osnovalo je PLOMINCRO - Udrugu strojograđevne industrije Hrvatske za izgradnju termoeletrane Plomin C s ciljem ostvarivanja punog potencijala domaće industrije na tom projektu. Udrugu trenutačno čine tvrtke Elektroprojekt, Đuro Đaković TEP, Bilfinger Đuro Đaković Montaža, Monting i Zagreb-Montaža, a kako je istaknuo predsjednik Udruge Kazimir Grgurić, otvoreni su za suradnju i uključivanje drugih domaćih tvrtki pa ih pozivaju da se uključe u rad Udruge kako bi zajedničkim snagama omogućili rad domaće industrije na izgradnji energetskih postrojenja. Oko 111 milijuna eura, odnosno 40 posto njihovih godišnjih prihoda donose veliki i kompleksni termoenergetski projekti usporedivi s TE Plomin C, a još toliko drugi termoenergetski projekti, kazao je Grgurić napominjući kako imaju bogato domaće i međunarodno iskustvo zbog kojeg smatraju da su najbolji partner za uspješnu realizaciju projekta Plomin C.

ZAGREB - Publikacija "Made in Croatia - investor's guide to manufacturing and logistics" sa pregledom investicijskog potencijala u razvoju logističkog i drugih industrijskih sektora u Hrvatskoj, predstavljena je danas u Zagrebu, a nastala je kao rezultat interdisciplinarne suradnje Agencije za investicije i konkurentnost te tvrtki Jones Lang LaSalle, KPMG-a Croatia te Antal International. Kao sveobuhvatan vodić ta publikacija domaćim i stranim investitorima na jednom mjestu osigurava sve relevantne informacije o pregledu tržišta ljudskog kapitala, poticaja za investicijske projekte te pregleda tržišta industrijskih i logističkih nekretnina. Uz to, prikazan je i sažetak procesa kupnje ili zakupa logističkih i industrijskih nekretnina, pregled porezne strukture i način osnivanja trgovačkih društava u Hrvatskoj, što sveukupno tu publikaciju čini važnim i za poticanje ulaganja i promicanje Hrvatske kao destinacije vrijedne pažnje, istaknuto je. Važnost publikacije naglasio je i Zdenko Lucić iz Agencije za investicije i konkurentnost kazavši da i ta Agencija izrađuje investicijski vodiča s ciljem prezentacije svih važnijih propisa i procedura za ulaganje u Hrvatsku te online baze poduzetničkih zona.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek nešto malo više od 6 milijuna kuna, dok je dioničkim indeksima porasla vrijednost, Crobexu za 0,33 posto, na 1.948,39 bodova, a Crobexu10 za 0,14 posto, na 1.092,38 bodova. Niti jedna dionica danas nije imala milijunski promet. Najveći promet od 967 tisuća kuna ostvarila je povlaštena dionica Adris Grupe uz rast cijene za 0,17 posto, na 296 kuna. Redova dionica Adrisa bilježi pak rast cijene za 1,54 posto, na 330 kuna, ali uz znatno skromniji promet, od 337,2 tisuće kuna. HT-ova dionica je uz nepromijenjenu cijenu od 214,07 kuna imala promet od 780,1 tisuću kuna.

S porastom cijene za 0,33 posto, na 1.505 kuna, dionica Ericssona Nikole Tesle zabilježila je promet od 745,2 tisuće kuna. Promet dionicom Valamar Adria Holdinga iznosio je 340,9 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 1,40 posto, na 145 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙