FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

RIJEKA - Teretni brod s 23 milijuna eura vrijednom opremom za pretovar tereta uplovio je danas na kontejnerski terminal Brajdica, gdje se završetak instalacije nove opreme, koja će ubrzati istovar tereta u riječkoj luci, očekuje tijekom srpnja ove godine.Na brodu, koji je prije dva mjeseca isplovio iz kineske luke Šangaj, su dvije Panamax obalne dizalice velike nosivosti, šest kontejnerskih mostova i dva kontejnerska mosta za željeznicu, a nabavio ih je koncesionar terminala, tvrtka Jadranska vrata d.d. (Adriatic Gate Container Terminal - AGCT). Ta je tvrtka do sada za opremanje i uređenje terminala Brajdica uložila ukupno oko 30 milijuna eura. Nova će oprema, kako ističu, kontejnerskom terminalu na Brajdici omogućiti povećanje prometa te omogućiti da Rijeka stane uz bok ostalim sjevernojadranskim lukama i postane prva luka ticanja Europske unije na sjevernom Jadranu. Usporedo s nabavkom nove opreme, u sklopu Rijeka Gateway projekta, koji provodi riječka Lučka uprava, završena je dogradnja još 320 metara obale i novog pristaništa na Brajdici, pa je skladišni prostor povećan na 600.000 kontejnera na godinu. Dubina mora kod nove obale je 14,2 metara, što će omogućiti pristajanje najvećih kontejnerskih brodova koji plove Mediteranom. Također, uređen je novi cestovni ulaz za kamione, prostorije za službenike carine, policije, špeditere te uređena nova veterinarsko-fitosanitarna inspekcijska stanica, pa će se sve granične i carinske kontrole obavljati na terminalu.

ZAGREB - Nexe gradnja, tvrtka u sastavu Nexe Grupe izvijestila je danas da je sklopila dva nova posla, u vrijednosti od 28 milijuna kuna. Prvi ugovor, vrijedan 22 milijuna kuna, odnosi se na izvođenje građevinskih, obrtničkih i instalaterskih radova na izgradnji simulacijskog centra za obuku pilota helikoptera, te prilaznih prometnica i vanjskog uređenja. Lokacija Centra za obuku je u Krapinskim Toplicama, investitor je Heli Centar Toplice, a radovi započinju odmah, pri čemu je rok izgradnje 5 mjeseci, navode iz Nexe gradnje. Uz to, Nexe gradnja je potpisala 6 milijuna kuna vrijedan ugovor za dovršetak izgradnje I Faze farme Mitrovac u Baranji za investitora Belje.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) će se od 22. do 25. svibnja održati 22. međunarodni sajam grafičke industrije i papira - Intergrafika te 27. međunarodni sajam ambalaže i pakiranja - Modernpak, na kojima će se predstaviti 72 izlagača iz Hrvatske i 13 zemalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Sajam Intergrafika je regionalna smotra suvremenih dostignuća svjetske tehnologije u grafičkoj industriji te u proizvodnji, doradi i preradi papira. Po iznijetim podacima, grafička industrija u Hrvatskoj donosi 8,93 posto bruto domaćeg provoda industrijske proizvodnje, a u broju ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji ima udio od 6,81 posto, što svjedoči o njenom značaju za gospodarstvo.

ZAGREB - Postupci predstečajnih nagodbi i restrukturiranja u domaćem građevinskom sektoru danas su na Zagrebačkoj burzi rezultirali oštrim padom cijena dionica građevinskih tvrtki, pa je oko podneva Crobex bio u minusu četvrti dan zaredom, spustivši se na najnižu razinu od kraja siječnja. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,12 posto, na 1.896 bodova, što je njegova najniža razina od 31. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.887 bodova. Crobex10 oko podneva bio je u minusu 0,01 posto, na 1.074 boda - na najnižoj razini od 26. veljače, kada je na zatvaranju bio 1.072 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 kuna manje nego u petak oko podneva. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Dalekovoda, 365.000 kuna. Cijena joj je potonula 10,55 posto, na 30 kuna. Još veća gubitnica u građevinskom sektoru bila je dionica Instituta IGH, koji je u petak objavio da je predao zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, nakon što ga je nedavno Porezna uprava blokirala zbog poreznog duga većeg od 9,4 milijuna kuna. Cijena te dionice potonula je 17,45 posto, na 286,05 kuna. Pod pritiskom prodaja, i ostale dionice u građevinskom sektoru zabilježile su gubitak, pri čemu dionica Ingre za više od 3 posto, a Tehnike 2,6 posto. Istodobno, najveće dobitnice bile su dionice turističkih tvrtki. Tako je dionica Hotela Makarska poskupjela 5,74 posto, Jadranke za 5,23 posto, a Plave lagune 9,3 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, kuna je ostala gotovo nepromijenjena prema euru, odnosno oslabila je za neznatnih 0,008 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi tako 7,563776 kuna. U odnosu na tečajnicu od petka, kuna je oslabila i prema američkom dolaru, i to za 0,18 posto, a srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,881630 kuna. Istodobno je tečaj švicarskog franka smanjen za 0,28 posto, na 6,071421 kunu po srednjem tečaju, a tečaj britanske funte za 0,15 posto, pa srednji tečaj funte iznosi 8,935353 kune.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙