FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog izmjena Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, kojima se, sukladno europskim smjernicama, povećavaju osigurane svote u ugovorima o osiguranju od automobilske odgovornosti. Tako je u slučaju štete zbog smrti, ozljeda i oštećenja zdravlja najniža osigurana svota s dosadašnjih 6,5 milijuna kuna povećana na 42,7 milijuna kuna po štetnom događaju, a za materijalnu štetu na 8,5 milijuna kuna, s dosadašnjih 1,5 milijuna kuna. Veće osigurane svote pružaju veću zaštitu oštećenika, kazao je ministar financija Slavko Linić. Zakonske izmjene reguliraju i da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja, ako je šteta nastala kaznenim djelom obijesne vožnje za koju je donesena pravomoćna sudska presuda. Izmjenama zakona rok za rješavanje odštetnih zahtjeva određen je u maksimalnom trajanju od 60 dana, od primitka odštetnog zahtjeva.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednicu Saboru na donošenje uputila izmjene Općeg poreznog zakona koje, u skladu s propisima EU te s Prekršajnim zakonom, predviđaju razmjenu informacija o određenim kategorijama dohotka i kapitala s članicama EU. Ministar financija Slavko Linić rekao je kako zakonske izmjene omogućuju razmjenu informacija između Hrvatske i ostalih članica Unije te određuju rokove za takvu razmjenu. Proširuje se i definira pravo korištenja dobivenih informacija i dokumenata, te mogućnost da se pod određenim uvjetima informacije proslijede i državama nečlanicama EU. Spomenute izmjene trebale bi stupiti na snagu s danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a od 1. siječnja 2015. stupile bi na snagu i odredbe koje se odnose na obvezu automatske razmjene informacija s državama članicama. Tom razmjenom će se prosljeđivati informacije o određenim kategorijama dohotka i kapitala, koje se odnose na rezidente drugih država članica. Linić je kao važnu promjenu označio i usvajanje jedinstvene ovršne isprave koja postoji u EU te obveznih standardnih obrazaca za pojedine mjere pružanja pomoći. Vezano uz usklađenje s Prekršajnim zakonom, izmjenama su porezni prekršaji grupirani kao lakši, teži i najteži, a za svaku grupu prekršaja određene su posebne novčane kazne. Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o javnoj nabavi kojima se skraćuju postupci i uklanjaju neke administrativne barijere, što je, kako je istaknut, važno i zbog učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova EU.

ZAGREB - Glavna skupština Karlovačke banke donijela je odluke o dokapitalizaciji banke te o novom sazivu Nadzornog odbora banke, nakon što su ostavke na članstvo podnijeli Ivica Horvat, Goran Vukšić i Danijel Žamboki, kao i Josip Paladino i Sandi Šola, osumnjičeni za izvlačenje milijunskih iznosa iz Karlovačke banke. Prema obavijestima koje je Karlovačka banka danas dostavila Zagrebačkoj burzi, za nove članove Nadzornog odbora imenovani su Ivan Vrljić, Ranko Predović, Vedrana Pavelić i dosadašnji član Danijel Žamboki. Na jučer održanoj Glavnoj skupštini donesena je i odluka o pokrivanju gubitaka prenesenih iz 2010., 2011. i 2012. godine, kao i o dokapitalizaciji Karlovačke banke za 20 milijuna kuna. Na dio odluka donesenih na jučerašnjoj Glavnoj skupštini redovnih dioničara Karlovačke banke koje se odnose na smanjenje i povećanje temeljnog kapitala svoju suglasnost treba dati i skupština povlaštenih dioničara, koja se održava danas.

ZAGREB - Hidroelektra niskogradnja sklopila je s Hrvatskim cestama ugovor o obnovi jedne dionice državne ceste Vukovar-Oriolik, vrijedan 45,69 milijuna kuna, priopćeno je danas iz te tvrtke. Ugovor o izvođenju radova na obnovi državne ceste D57, na dionici 001, dužine 15,545 kilometara, potpisan je jučer. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 45,69 milijuna kuna bez PDV-a, a krajnji rok za dovršetak radova je 11 mjeseci od datuma početka radova, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi se danas oporavljaju, nakon jučerašnje znatnije korekcije, dok su u najvećem fokusu investitora dionice Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena porasla gotovo 5 posto. Oko podneva Crobex indeks bio je u plusu 0,43 posto, na 1.870 bodova, a Crobex10 0,58 posto, na 1.067 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,82 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego jučer oko podneva. Do podneva je dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvareno je 722.500 kuna, a cijena joj je skočila 4,92 posto, na 1.300 kuna. Po visini prometa slijedi dionica Valamar Adrije, s prometom od 639.551 kunu, i rastom cijene za 3,73 posto, na 144,89 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedan ojačala u odnosu na sve važnije strane valute, osim u odnosu na euru, prema kojem je oslabila za 0,12 posto. U odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna tečaj eura je povećan za 0,12 posto te na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,572911 kunu. Istodobno, tečaj švicarskog franka je smanjen za 0,48 posto, na 6,059298 kuna po srednjem tečaju, a tečaj američkog dolara za 0,49 posto i njegov je srednji tečaj 5,841483 kune. Najvećih 1,35 posto ovog je tjedna smanjen tečaj britanske funte i na kraju tjedna srednji tečaj funte iznosi 8,828294 kune. U odnosu na jučerašnju tečajnu listi središnje banke, na današnjoj je tečaj eura povećan za blagih 0,04 posto, dok je tečaj franka smanjen za 0,30 posto, funte za 0,39 posto, a dolara za 0,58 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙