FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Do kraja ovog mjeseca Vlada bi trebala donijeti odluku o modelu privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja (CO), a sama prodaja trebala bi biti dovršena na jesen, najavio je danas ministar financija Slavko Linić na ProInvestu. Na panel diskusiji "Restrukturiranje" Linić je kazao da konzultanti odabrani da pomognu u privatizaciji HPB-a i Croatia osiguranja s upravama tih dviju tvrtki trenutno pripremaju prospekt. Kada ga dovrše, Vlada će, vjerovatno već ovaj mjesec, odlučiti o broju dionica koje će se prodavati i o načinu njihove prodaje, a na jesen se očekuje završetak cijelog procesa i prihod od tih privatizacija, kazao je. Na jesen bi svoje usluge, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, trebao početi pružati i državni infrastrukturni pružatelj veleprodajnih telekom usluga kako je ministar nazvao tvrtku Odašiljači i veze (OIV). Ta je tvrtka, naime, nedavno odabrana da objedini neiskorišteni optički kapacitet državnih poduzeća (HEP, HŽ, HAC, ARZ, Plinacro idr.). U tijeku je potpisivanje ugovora OIV-a s tim tvrtkama, rekao je Hajdaš Dončić istaknuvši da se ne radi o novom telekom operateru već tvrtki kojoj je cilj pomoći krajnjim korisnicima među kojima i alternativnim operaterima da dobiju nižu cijenu.

ZAGREB - Vlada će nastojati što prije završiti priču oko Diokija jer ima jednog potencijalnog ulagača koji bi preuzeo odgovornost ponovnog pokretanja proizvodnje, a sa sindikatima nema potrebe razgovarati dok se ne riješi predstečajna nagodba, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. Dioki je priča koja traje predugo, u kojoj je Vlada već previše dala i u kojoj se pravima radnika dovoljno bavila, kazao je Linić odgovarajući na konferenciji za novinare po završetku ProInvesta na novinarski upit kako komentira akciju radnika koji su danas blokirali upravnu zgradu Diokija na zagrebačkom Žitnjaku. Upitan za komentar kaznene prijave koju je Udruga Franak podnijela Državnom odvjetništvu (DORH) protiv Hrvatske narodne banke (HNB), Linić je rekao kako je to njihovo pravo. Vlada pak već četiri mjeseca s HNB-om dogovara kako riješiti zaštitu građana u odnosu s poslovnim bankama. Nije želio iznositi detalje, no na opetovane novinarske upite potvrdio je da Ministrstvo financija ostaje pri prijedlogu da se dopušteni minus građana po tekućem računu ograniči na jednu prosječnu plaću te da se to uredi posebnim ugovorom građana s bankom kako banka uvjete ne bi mijenjala 'preko noći'. Linić je ponovio da hrvatska Vlada ne odustaje od svoje projekcije gospodarskog rasta od 0,7 posto u ovoj godini.

ZAGREB - Radnici Diokija blokirali su danas upravnu zgradu tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku tražeći da se riješi problem njihovih neisplaćenih plaća i otpremnina. Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva Srđan Perković rekao je Hini da je jutros održan skup radnika Diokija, bivših i sadašnjih, u upravnoj zgradi. U razgovoru s predsjednikom Uprave Leom Dolezilom nisu dobili zadovoljavajuće odgovore pa su odlučili blokirati zgradu, iz koje su otišli djelatnici Uprave. Prosvjednici, kojih je jutros bilo stotinjak, a sada zgradu čuva dvadesetak ljudi, najavili su da Upravu neće pustiti u zgradu do daljnjeg, odnosno dok se ne pronađe neko rješenje. Traže sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Tražili smo odgovore u vezi predstečajne nagodbe i isplate naših potraživanja jer više nemamo od čega živjeti. Pristižu nam ovrhe i računi, a predstečajna nagodba može trajati još mjesecima, rekao je Perković. Podsjetio je da se bivšim i sadašnjim radnicima duguju plaće za drugu polovicu prošle godine, kao i jedna plaća iz 2010. godine, te otpremnine za 310 bivših radnika koji su otišli na burzu rada. Preostalih 120 radnika potražuje još plaće za siječanj i veljaču, a zasad su dobili dva puta po pola plaće, kaže Perković. Trebalo bi nam isplatiti bar tri do četiri plaće kako bismo mogli preživjeti iduća tri mjeseca, a ne vidimo kako, rekao je Perković.

ZAGREB - U Hrvatskoj već od danas treba mijenjati način mišljenja o EU jer s ulaskom u punopravno članstvo, 1. srpnja prvi zadatak više nije prilagodba EU standardima nego sudjelovanje u njihovom kreiranju, pri čemu Hrvatska mora točno znati što hoće i aktivirati sav svoj intelektualni potencijal čime, uz ambicioznost te lijepu zemlju, može postati jedna od najuspješnijih članica EU-a, istaknula je danas prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Pusić je to istaknula na konferenciji "Koliko smo spremni za članstvo i fondove EU?" koju su organizirali Centar za EU Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koja je u zagrebačkom Hotelu Westin okupila više od 400 sudionika iz svih segmenata gospodarstva i društva. Predsjednik HGK Nadan Vidošević smatra kako su gospodarstvenici općenito spremni za ulazak i EU fondove, pri čemu će manje teško biti onima koji su već na stranim tržištima, a teže onim drugima, ali svima je poručio da se ne preplaše 'prvog huka' i da izdrže prvi val pritiska multinacionalnih i financijskih organizacija koje već djeluju u Hrvatskoj i do čega će zasigurno doći. Nikakva euforija nam ne treba, nego od 1. srpnja ozbiljno 'zapeti', racionalno i pažljivo se otvoriti investicijama i znati i držati se svog cilja te što prije stvoriti sektorske strategije koje će to podržavati i uz koje ćemo povlačiti i sredstva iz EU fondova, poručio je Vidošević.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 12,8 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je pala, Crobex je oslabio za 0,84 posto, na 1.931,40 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 završio u minusu od 0,57 posto, na 1.086,82 boda. Najtrogovanija je danas bila dionica Leda s prometom od 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za za 1,59 posto, na 8.660 kuna. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 1,5 milijuna kuna, uz pad cijene od 0,68 posto, na 294 kune. Na listi milijunaša našla se još samo dionica HT-a s prometom od 1,3 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 209 kuna, što je 0,47 posto niža cijena nego jučer na kraju trgovanja. Pad cijene za 1,75 posto, na 225 kuna, bilježi dionica Petrokemije kojom je ostvareno 783,8 tisuća kuna prometa. S izrazitijim padom cijene, za 3,13 posto, na 332 kune, trgovanje je završila dionica Atlantske plovidbe, uz promet od 633,4 tisuće kuna. Među rijetkim trgovanijim dionicama s rastom cijene danas je redovna dionica Croatia osiguranja koja je poskupjela za 2,05 posto, na 7.399,99 kuna, a imala je 551,4 tisuće kuna prometa.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙