FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Sindikat pilota u Croatia Airlinesu danas je prekinuo sa štrajkom nakon što je s Upravom potpisao sporazum po kojem nastavlja pregovore s poslodavcem oko novog kolektivnog ugovora, ali zrakoplovi te kompanije će i sutra djelomično otežano letjeti jer u štrajku ostaje kabinsko osoblje. Hrvatski sindikat prometnih pilota potpisao je danas poslijepodne sporazum prema kojem prekida štrajk u Croatia Airlinesu i nastavlja pregovore oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora, doznaje se u toj tvrki i sindikatu. Sporazumom je postignut dogovor oko materijalnih i nematerijalnih prava, ali se time ne ugrožava program restrukturiranja, rekao je Hini glasnogovornik Croatia Airlinesa Davora Janušić. Sve što je dogovoreno, kazao je, sada je potrebno staviti u pravni okvir kako bi sporazum postao sastavni dio kolektivnog ugovora (KU). Zamjenik predsjednika pilota Tomislav Gradišar rekao je da će sutra pristupiti izradi aneksa KU-a za pilote. Sa štrajkom nastavlja Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova jer je Uprava danas odbila njihovu ponudu prema kojoj bi se na članovima tog sindikata ostvarile uštede od 3,5 milijuna kuna, rekla je predstavnica tog sindikata Ivana Lojo. Zbog štrajka stjuardesa, CA će i sutra letjeti prema izmijenjenom redu letenja. Danas su otkazana 34 leta, odnosno nešto više od trećine ukupno planiranih letova.

ZAGREB - Projekt "Lijepa naša Sava", kojim se ističe ekonomska, ekološka i društvena važnost najduže rijeke koja prolazi kroz Hrvatsku, ove se godine održava po šesti put - program počinje 24. svibnja i traje do 5. srpnja, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici najvažnijih partnera u realizaciji tog projekta. "Lijepa naša Sava" projekt je kojeg su 2008. godine partnerski pokrenuli Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Coca-Cola HBC Hrvatska. Ovogodišnji program održat će se u četiri najveća grada na Savi u Hrvatskoj - Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu i Županji, te u rezervatu Zasavica kod Srijemske Mitrovice u Srbiji. Program počinje 24. svibnja Parlamentom mladih pod nazivom "Mladi danas za Savu sutra", a oko pedeset srednjoškolaca iz četiriju zemalja savskog sliva boravit će u organizaciji Međunarodne komisije za sliv rijeke Save u prirodnom rezervatu Zasavica. Projekt se nastavlja Savskim sajmom u Zagrebu koji će se od 31. svibnja do 2. lipnja održati na Bundeku u okviru vrtne izložbe Floraart. Središnji sajamski dan bit će 1. lipnja, kad se obilježava dan rijeke Save. Potom slijedi Savski sajam u Županji 8. lipnja te u Sisku 14. lipnja, a finale je 5. srpnja u Slavonskom Brodu gdje će se, uz Savski sajam, održati i tradicionalna Fišijada.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je pala peti trgovinski dan za redom, pa se Crobex sputio na najnižu razinu još od druge polovice siječnja, a oštar pad cijene danas bilježe dionice građevinskog sektora. Vrijednost Crobexa pala je za 0,64 posto te je trgovanje završio na 1.886,26 bodova, što je njegova najniža vrijednost još od 18. siječnja. Indeks Crobex10 pao je za 0,28 posto, na 1.071,79 bodova i to je njegova najniža razina od 22. veljače. Redovni promet Burze iznosio je 8 milijuna kuna, a milijunski promet od 1,1 milijun kuna imala je samo dionica Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena pala za 2,27 posto, na 1.290,01 kunu. Po prometu od 816,5 tisuća kuna slijede dionice Instituta IGH koje bilježe i najveći pad cijene među trgovanijim dionicama, za 29,41 posto, na 240 kuna. Institut IGH je u petak popodne objavio da je predao zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, nakon što joj je nedavno Porezna uprava blokirala račun zbog poreznog duga većeg od 9,4 milijuna kuna. Oštar pad cijene, za 15,2 posto, na 27,51 kunu, imala je dionica Dalekovoda, uz promet od 583,3 tisuće kuna. Dalekovod je pri završetku sklapanja predstečajne nagodbe te je krajem prošlog tjedna izvijestio o zaprimanju obvezujuće ponude tvrtke Konsolidator za dokapitalizaciju u iznosu od 150 milijuna kuna. I ostale dionice građevinskog sektora, uz znatno skromnije promete, trgovanje završavaju s minusom, primjerice Tehnike s padom za 5,76 posto, Ingre za 4,70 posto, Hidroelektre za 0,88 posto. Među rijetkim dobitnicama danas su povlašten dionici Adris grupe kojoj je cijena porasla za 1,62 posto, dionica Končar EI s ras tom za 1,92 posto, Hotela Makarska za 3,51 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙