FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavio je danas Katalog/Bazu investicijskih projekata, koji trenutno sadrži 108 privatnih i javnih investicijskih projekata u različitim fazama pripremljenosti iz 20 županija, a čija je procijenjena približno 5,9 milijardi eura. Osim ovih, javno dostupnih informacija o projektima u uglavnom višoj fazi pripremljenosti, Centar za investicije HGK rapolaže i podacima o još 200-tinjak projekata koji ili nisu dovoljno pripremljeni da bi bili prezentirani potencijalnim ulagačima ili će kandidirati za financiranje iz fondova EU. Riječ je o investicijskim inicijativama privatnih poduzetnika i lokalnih samouprava, dakle u njemu se ne nalaze projekti države i državnih poduzeća, rekla je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta. Istaknula je i da namjera ove baze nije da bude 'konkurencija' katalogu investicija čiju je izradu najavila Vlada u cilju predstavljanja hrvatskih investicijskih mogućnosti u nekoliko velikih europskih centara, već da pripomogne i u izradi tog materijala. Među projektima koji su trenutno u katalogu po broju i vrijednosti prevladavaju projekti u sektoru turizma, u tom su sektoru 32 projekta, ili 24 posto od ukupnog broja, a njihova se vrijednost procjenjuje na gotovo 3 milijarde eura. Zastupljeniji su i infrastrukturni projekti (20 posto ukrupnog broja), projekti ulaganja u obnovljive izvore energije (16 posto), turističku infrastrukturu (15 posto) te u industriju (7 posto).

OPATIJA - Informatizacija javne uprave je prije svega alat za pružanje bolje usluge građanima i za povećanje transparentnosti, istaknuo je danas ministar uprave Arsen Bauk na konferenciji "Digital Agenda for Europe - Going Local", održanoj u Opatiji u sklopu 36. međunarodnog skupa MIPRO 2013. Ministar Bauk ističe da informatizacija treba omogućiti bolje usluge građanima, primjerice da lakše dođu do dokumenata, da još ima sustava koji nisu povezani, ali su u nešto više od godinu dana napravljeni pomaci. Tako su primjerice u izbornoj noći na nedavnim lokalnim izborima rezultati bili na internetu, a takvih unaprijeđenja bit će još, naglasio je Bauk podsjećajući da je objavljen i registar birača. Bauk je istaknuo i kako je zakonima već uređeno da se neki podaci moraju objaviti, a dostupnost podataka smanjuje zloporabe. Potrebno je da se napredak tehnologije osjeti na svim razinama, istaknuo je Bauk napominjući da treba težiti i većoj transparentnosti lokalne samouprave. Zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije Zoran Stančič naglasio je kako se na razini EU do 2020. planira 100-postotna pokrivenost brzim širokopojasnim internetom. Hrvatska je u području ICT tehnologija napredovala, ali u nekim dijelovima zaostaje u odnosu na EU, rekao je Stančić i naglasio da se Hrvatska treba pripremiti i za korištenje sredstava koja će joj biti na raspolaganju iz strukturnih fondova EU.

VIROVITICA - Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije vožnjom više desetaka traktora u koloni po Podravskoj magistrali prosvjeduju jer su im do sada isplaćeni poticaj za prošlu godinu, kako tvrde, smanjeni u prosjeku za 35 posto. Prosvjed upozorenja organizirali su Udruženje seljaka Virovitičko-podravske županije i Sindikat hrvatskih seljaka, započeo je u 10 sati, a očekuje se da će završiti u poslijepodnevnim satima. Prosvjednici kažu da ne vjeruju najavama ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da će poticaj za 2012. godinu u cijelosti biti isplaćen do kraja lipnja te traže da se isplati odmah, a ne bude li tako najavljuju masovne prosvjede seljaka u cijeloj državi. Organizator prosvjeda i predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić kaže da prosvjednici traže ostavku ministra Jakovine. U protivnome, najavljuje da će za desetak dana zajedno s udrugama poljoprivrednika iz drugih slavonskih županija tražiti smjenu Vlade. Ako Vlada ne može doskočiti ministru poljoprivrede, tražit ćemo smjenu Vlade, poručuje Pipić.

ZAGREB - Pod utjecajem oštre rasprodaje dionica na inozemnim burzama, danas su i na Zagrebačkoj burzi Crobexi zaronili u minus, pri čemu je većina cijena dionica u padu jer niti iz domaćeg okruženja nema vijesti koje bi unijele barem malo optimizma među investitore. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,87 posto, na 1.865 bodova, novoj najnižoj razini od sredine siječnja. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,75 posto, na 1.061 bod, najnižu razinu od kraja siječnja. Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 3,3 milijuna kuna, što je oko 69 milijuna manje nego jučer u ovo doba, kada je velik promet ostvaren zahvaljujući dionicama Končar-elektroindustrije. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, 880.000 kuna. Cijena joj je pala 1,08 posto, na 207,19 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, sa 474.000 kuna prometa i spuštanjem cijene za 1,86 posto, na 230 kuna. Među najvećim gubitnicama dvije su građevinske dionice – Ingre, čija je cijena potonula 5,8 posto, te Hidroelektre niskogradnje, za 4,67 posto. Među likvidnijim izdanjima zasad je jedina dobitnica dionica Ine, s rastom cijene za 1,03 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,04 posto, a oslabila je i prema svim ostalim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,569784 kune. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama - američkom dolaru za 0,44 posto, britanskoj funti za 0,39 posto i švicarskom franku za 0,69 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,875793 kune, funte 8,862878 kuna, a franka 6,077707 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙