FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast njemačkih industrijskih narudžbi podigao tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 7. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima bio na dobitku prema dolaru, poglavito zahvaljujući objavi neočekivano dobrog podatka o njemačkim industrijskim narudžbama.

U takvim okolnostima tečaj jedinstvene europske valute poskočio je gotovo 0,4 posto, na 1,3122 dolara.

Euro je istodobno bio na dobitku i prema jenu, za otprilike 0,2 posto, te se njime trgovalo po 130,23 jena. Drži se međutim i dalje ispod najviše razine u tri godine od 131,10 jena, na koju se popeo prošlog mjeseca.

Dolar je, pak, prema jenu oslabio 0,13 posto, te mu se tečaj spustio na 99,2 jena.

Od ključnih gospodarskih pokazatelja koji su euru danas dali vjetar u leđa bile su njemačke industrijske narudžbe. U ožujku su porasle 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, ugodno iznenadivši tržišta, koja su očekivala njihov pad za 0,5 posto.

U ponedjeljak je tečaj eura pao nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će središnja banka pažljivo pratiti svaki novi pokazatelj iz eurozone te biti spremna dodatno smanjiti kamatne stope, uključujući i stopu na depozite. To bi značilo da bi te kamatne stope, trenutno u visini nula, bile u negativnom području.

Spremnost ECB-a da dodatno ublaži monetarnu politiku vjerojatno će ograničiti jačanje eura, prognoziraju analitičari.

"Ne očekujemo da će se dobici eura održati", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale. "Njemački podaci razlog su jačanja eura, no u širem kontekstu promatrano, gospodarstvo eurozone kaska, poglavito za SAD-om. Čim se tečaj eura popne iznad 1,32 dolara, tada uslijede prodaje", tumači.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙