FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi gospodarski podaci i dalje pritišću cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 27. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte ponovo su u ponedjeljak oslabile na međunarodnim tržištima, spustivši se prema 102 dolara, pritisnute slabim gospodarskim izgledima u uvjetima dobro opskrbljenog tržišta.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu kliznula 31 cent, na 102,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 93,63 dolara.

Izgledi za globalni rast potražnje za naftom u prošlome su tjednu oslabili nakon razočaravajućih podataka iz ključnog svjetskog potrošača Kine i podataka o dostatnoj razini zaliha sirove nafte na američkom tržištu. To je spustilo cijene nafte na londonskom tržištu s najviših ovomjesečnih razina blizu 106 dolara.

Obujam današnje trgovine vrlo je oskudan budući da je američko tržište zatvoreno zbog Dana sjećanja na poginule američke vojnike, a zbog državnog praznika zatvoreno je i tržište u Londonu.

Nafta se prošloga tjedna našla pod pritiskom nakon objave podataka da su aktivnosti u kineskoj industriji u svibnju pale po prvi put u posljednjih sedam mjeseci, dok su u SAD-u porasle najsporijim tempom od prošlogodišnjeg listopada. Sjedinjene Države i Kina najveći su potrošači nafte u svijetu.

Te su se vijesti nadovezale na signale predsjednika američke središnje banke Bena Bernanke da bi Fed mogao na narednim sastancima smanjiti program stimulativnih mjera za gospodarstvo. Takav bi potez ojačao dolar i time smanjio kupovnu moć vlasnika ostalih valuta, kočeći potražnju za naftom.

Naftna tržišta koči i procjena da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ovotjednom sastanku u Beču zadržati proizvodnju na važećoj razini, budući da su aktualne cijene nafte blizu ciljane razine najvećeg proizvođača Saudijske Arabije.

"Postoji rizik da će cijene ići naniže zbog zabrinutosti za potražnju i procjena da OPEC vjerojatno neće mijenjati ništa na ovotjednom sastanku", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

OPEC je danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 99,15 dolara, što znači da je ostala gotovo na istom razini kao i prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙