FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jači dolar i gospodarska slabost pritisnuli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 16. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 103 dolara nakon što je oštriji od očekivanog pad industrijske proizvodnje u SAD-u pomutio izglede potražnje a jači dolar dodatno pritisnuo cijene.

Cijena barela nafte pala je na londonskom tržištu za 62 centa, na 103,06 dolara, nakon što je jučer zaključila trgovinu u plusu 1,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi nižoj cijeni, od 93,43 dolara.

Najnoviji podaci iz Sjedinjenih Država pokazali su da su aktivnosti u industrijskom sektoru smanjene u travnju, što se poklopilo s procjenom europskog statističkog ureda o padu aktivnosti u gospodarstvu eurozone u prva tri ovogodišnja mjeseca šesto tromjesečje zaredom. Ti makrogospodarski podaci dodatno pogoršavaju ionako slabe izglede za potražnju za naftom.

Neizvjesna perspektiva za svjetsko gospodarstvo istodobno se vremenski podudara s visokom razinom zaliha ali i prognozama o povećanju proizvodnje nafte iz škriljca u Sjevernoj Americi koja bi po procjenama Međunarodne agencije za energetiku trebala podmiriti višak potražnje u narednim godinama.

Dodatni pritisak na cijene stvara jači dolar, koji je zbog očekivanja dodatnog ublažavanja monetarne politike u eurozoni i smanjenog programa kupnje imovine u SAD-u dosegnuo najvišu razinu prema euru u šest tjedana. Jači dolar slabi kupovnu moć vlasnika ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 99,66 dolara za barel, što znači da je bila 63 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙