FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 104 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 17. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 104 dolara, poduprte zatvaranjem naftovoda u Iraku zbog oružanog napada i stabilnijim tržištima dionica.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 84 centa, na 104,62 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 95,75 dolara.

Isporuka nafte cjevovodom između Iraka i Turske obustavljena je danas zbog oružanog napada, kazao je jedan izvor u brodarskoj industriji. Tim se cjevovodom obično transportira oko 300 tisuća barela dnevno ali je u svibnju taj obujam smanjen, navode izvori među trgovcima.

Zatvaranje naftovoda ali i stabilnija tržišta dionica poduprli su dana cijene nafte koje su tijekom prijepodneva pale pod utjecajem jačeg dolara i poziva regionalnih čelnika središnjici američkog Feda da obustavi kupovine vrijednosnih papira baziranih na hipotekama.

"Dionice i dalje solidno podupiru potezi središnjih banaka. Što se tiče cijena nafte, kada se približe 100 dolara, potražnja donekle ojača", tumači Olivier jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Mnogi analitičari fokusiraju se ipak na mogućnost daljnjeg pada cijena nafte zbog ocjena o obilnoj opskrbi. "Pitanje je hoće li cijene moći dulje vrijeme odolijevati jačem dolaru s obzirom na višak opskrbe na tržištu", konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Ujedno su i dalje prisutne sumnje u potražnju s obzirom na slabe makrogospodarske pokazatelje. Tako su u četvrtak novi podaci signalizirali posustajanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva u drugom tromjesečju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 100,85 dolara za barel, odnosno da je bila 1,19 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙