FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale prema 104 dolara zbog obilne opskrbe i jačeg dolara

Autor: mkuz
LONDON, 20. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 104 dolara zbog obilne opskrbe, slabije potražnje i jačeg dolara.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 55 centa, na 104,09 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 95,47 dolara.

Naftna tržišta pritišću nepovoljni temeljni faktori, uključujući obilnu ponudu i slabe izglede za potražnju, s obzirom na krhki gospodarski oporavak u SAD-u i recesiju u Europi, istaknula je prošlog tjedna Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Dodatni pritisak generira i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja drugih valuta i time guši potražnju. Zelena je novčanica danas bila 0,2 posto viša prema košarici valuta u odnosu na rekordnu vrijednost zabilježenu 2010.

"Snažan dolar negativno utječe na tržišta roba", podsjeća Olivier Jakob iz švicarske konzultantske tvrtke Petromatrix. "No, gledano u kratkoročnoj perspektivi, tržište izgleda prilično uravnoteženo, sa cijenom na londonskom tržištu u rasponu između 90 i 110 dolara po barelu. Sigurno neće ni izlaziti iz tog raspona još neko vrijeme", rekao je Jakob.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas zbog blagdana u Austriji, gdje je smješteno njezino sjedište, objavila cijenu referentne košarice svoje nafte na kraju prošlog tjedna. U četvrtak cijena je iznosila 100,85 dolara za barel.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙