FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Produbljena recesija u eurozoni spustila cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 15. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon objave podataka o rekordno dugoj recesiji u eurozoni a uteg su i prognoze o povećanju opskrbe.

Cijena barela nafte neznatno je kliznula na londonskom tržištu, na 102,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 93,66 dolara.

Eurozona je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila pad gospodarskih aktivnosti šesto tromjesečje zaredom, bilježeći najdulju recesiju od osnivanja 1995. Njemačka, najveće gospodarstvo u eurozoni, za dlaku je izbjegla pad u recesiju zahvaljujući povećanoj potrošnji.

"Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone nije veliko iznenađenje. Tržište je slabe rezultate već uračunalo u cijene, ali Njemačka, koja predstavlja trećinu BDP-a eurozone, ipak ima slabiju izvedbu nego što se očekivalo", rekao je Harry Tchilingurian iz BNP Paribasa.

Cijene nafte pritišće u posljednjih nekoliko dana i jači američki dolar, koji poskupljuje robu sa cijenama izraženim u zelenim novčanicama za vlasnike ostalih valuta, pa potražnja slabi.

Prognoze za tržišta nafte dodatno su pogoršane nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u najnovijem izvješću procijenila da će rast američke proizvodnje nafte iz škriljca pomoći da se podmiri većina dodatne svjetske potražnje u idućih pet godina, a povećat će se i rezervni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

"Svjetsko tržište ostat će dobro opskrbljeno i u srednjoročnom razdoblju ... Kolebanja cijena ipak će biti prisutna a generirat će ih makrodogađaji ili geopolitika, pri čemu će svaki eventualni nagli skok cijena biti privremen s obzirom na aktualne obilne rezervne kapacitete", smatra Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

OPEC je objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 100,29 dolara za barel, što znači da je bila neznatno bila nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙