FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog zabrinutosti za buduću politiku Feda

Autor: mkuz
LONDON, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 104 dolara zbog zabrinutosti da bi američka središnja banka mogla smanjiti program kupnje imovine i time eventualno dodatno narušiti ionako krhku potražnju.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala je 66 centa, na 104,14 dolara, nakon što je jučer dodirnula najvišu razinu od 7. svibnja, od 105,31 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 96,29 dolara.

Izjave pojedinih Fedovih dužnosnika i optimistični američki podaci, objavljeni prošlog tjedna, potaknuli su nagađanja da bi američka središnja banka ove godine mogla početi smanjivati svoj program kupnje imovine.

Stoga su se ulagači okrenuli sutrašnjoj objavi zapisnika s prošlog sastanka Fedova odbora za monetarnu politiku i govoru guvernera Bena Bernankea u Kongresu.

"Tržište želi znati što će se dogoditi s monetarnom politikom u SAD-u i kojom brzinom će se mijenjati", tumači Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

U fokusu će ovog tjedna biti i početne procjene indeksa menadžera nabave u Kini, eurozoni i SAD-u, radi smjernica o stanju u gospodarstvu i a time i o kretanju potražnje. Reutersova anketa pokazuje da se ne očekuje da će ti podaci raspršiti strah od slabašne prognoze za gospodarstvo.

Tu je zabrinutost dodatno potkrijepila i švicarska banka UBS sniženom procjenom kineskog gospodarskog rasta. Kao razlog naveli su slabi rast kredita.

"Iako je ta slabost u određenoj mjeri tek prolazna faza, sve više pokazatelja navodi na zaključak da će rast biti slabiji nego što smo dosada procjenjivali", navodi u izvješću UBS-ov ekonomist za Kinu Tao Wang.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 101,95 dolara, što znači da je bila 50 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙