FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 22. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika priopćio je danas kako je ministar financija Slavko Linić u svojoj komunikaciji s Carinskim sindikatom Hrvatske, na najavu štrajka i blokade graničnih prijelaza, reagirao ratnom retorikom, slijedeći primjer premijera Zorana Milanovića. "Sada nam je jasno da je ministar Linić zaista opasan čovjek, a bojimo se da u ovoj vlasti slično razmišlja i njezin predsjednik", kaže se u priopćenju. Naime, dodaje se, i Liniću i Milanoviću zajedničko je to da na konzumiranje demokratskih i zakonskih prava građana reagiraju ratnom retorikom, bez obzira radilo se o pravu na štrajk ili pravu na drugačije mišljenje i građane ove zemlje po vlastitim kriterijima svrstavaju u svijet i polusvijet. Ministar Linić rekao je danas, gostujući na Hrvatskom radiju, da neće dozvoliti blokadu granice u organizaciji sindikata carinika, a sindikalcima poručio da u slučaju blokade mogu računati na njegovu oštru reakciju. Na pitanje voditeljice emisije "A sada Vlada" je li prijetio čelniku sindikata carinika, potvrdio je kako mu je za sebe rekao da je "opasan čovjek". "Da, ja sam opasan, samo je carinik trebao reći da sam ja rekao 'u ratu sam opasna osoba' i to i ponavljam", rekao je Linić. Dodao je kako najavu blokade granice i kolona do Beča i Muenchena smatra ratom te da je u tom ratu on "opasan čovjek". Poručio je da blokade granice od strane carinskih dužnosnika i službenika neće biti. "U tom dijelu ću voditi rat. To je jasna poruka. Nitko ne brani pravo na štrajk, ali blokada sustava je nedozvoljiva i ja kao ministar financija je neću dozvoliti", rekao je Linić.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti za travanj ove godine u Hrvatskoj je iznosila 20,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je smanjenje za 0,7 postotnih bodova u odnosu na mjesec prije, budući je stopa registrirane nezaposlenosti za ožujak iznosila 21,6 posto. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na travanj 2012. godine kada je iznosila 19,1 posto, stopa registrirane nezaposlenosti za ovogodišnji travanj veća je za 1,8 postotnih bodova. Travanje je drugi mjesec za redom u kojem stopa registrirane nezaposlenosti pada na mjesečnoj razini. Naime, u siječnju je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 21,7 posto, u veljači je porasla na 21,9 posto, da bi u ožujku pala na 21,6 posto, a u travnju na 20,9 posto, razinu na kojoj je bila i u prosincu prošle godine. Po nedavno objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem travnja ove godine u evidenciji HZZ-a bilo je registrirano 355.598 nezaposlenih osoba. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih smanjen je za 3,5 posto, ili 12.960 osoba, ali je na godišnjoj razini broj nezaposlenih još uvijek veći i to za 9,8 posto, ili za 31.876 osoba.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 5.516 kuna, pokazuju prvi rezultati koje je danas Državni zavod za statistiku. Iznos prosječne neto plaće za ožujak je za 59 kuna, odnosno nominalno za 1,26 posto viši u odnosu na neto plaću isplaćenu za veljaču ove godine, koja je iznosila 5.447 kuna. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na prosječnu neto plaću za ožujak prošle godine, prosječna je neto plaća za treći ovogodišnji mjesec bila viša za 17 kuna ili nominalno za 0,3 posto. Realno prosječna neto plaća na godišnjoj razini nastavlja padati, jer su potrošačke cijene u ožujku ove godine bile veće za 3,7 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

ZADAR - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u županijskoj Gospodarskoj komori u Zadru predstavljajući nacrte triju novih zakona o prostornom uređenju, gradnji i inspekcijskom postupanju počela javnu raspravu koja će trajati do 20 lipnja. Brže i jednostavnije izdavanje dozvola, potreba samo za građevinskom dozvolom za većinu zahvata, olakšavanje rada građevinske inspekcije i veće ovlasti komunalnih redara, bit je prijedloga novih zakona. "Za jednu tvornicu danas je potrebno 90 dana javnih rasprava", rekla je ministrica, istaknuvši primjer golfskog igrališta na Srđu, koje je u raznim oblicima javne rasprave na temu prostornih planova i studija utjecaja na okoliš bilo je na javnoj raspravi ukupno 270 dana, a na je kraju završilo na referendumu. "Možemo zamisliti što to znači za bilo kojeg investitora. S ova tri zakona nastoji se riješiti stanje u prostoru, te olakšati ulaganja investitorima", istaknula je Mrak Taritaš. "To su tri zakona, tri bitne stvari u reformi koju ste vidjeli da mi kao ministarstvo provodimo, a tu mi reformu zovemo reforma sređivanja stanja u prostoru. Pokrenuli smo s legalizacijom koja ide svome kraju", rekla je. Ministrica je također rekla kako je pokrenut i Informacijski sustav prostornoga uređenja, te da se ova tri zakona pripremaju tako da od jeseni Ministarstvo bude operativno i da može uvesti e-dozvolu kako bi sustav dozvole mogao biti javan, otvoren i transparentan.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić i voditelj Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Hongjoo Hahm potpisali su danas Ugovor o zajmu od 20 milijuna eura za Drugi projekt tehnologijskog razvitka (STP II), priopćeno je iz Svjetske banke. Taj će projekt pomoći onima koji sudjeluju u istraživanju i stvaranju inovacija, uključujući javne znanstveno-istraživačke ustanove, znanstvene zajednice, uspješne znanstvenike i mlade istraživače, da iskoriste pristupanje EU, jačajući njihove kapacitete za prijavljivanje i provedbu projekata koji se financiraju sredstvima EU.

"Očekuje se da će se uz pomoć ovog zajma Svjetske banke u iznosu od 20 milijuna eura uspjeti povući najmanje 200 milijuna eura iz fondova EU. Vlada prepoznaje ovu priliku kako bi se povećala produktivnost zemlje, otvorila nova radna mjesta i povećala izvoz. Kroz taj zajam naš cilj je pomoći znanstveno-istraživačkim ustanovama da primjene sposobnosti koje posjeduju u području istraživanja i razvoja te inovacija, i maksimaliziraju koristi od ulaska u EU", izjavio je Slavko Linić.

OPATIJA - Ovogodišnji, 36. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2013. danas je svečano otvoren u Opatiji, a na skupu se do 24. svibnja očekuje ukupno oko tisuću sudionika iz 30-ak zemalja, među kojima predstavnici gospodarstva, obrazovanja, znanosti i uprave. Zoran Stančić iz Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije ocijenio je da su pred Hrvatskom, unatoč tomu što je je ostvarila napredak, nove prilike te da ICT tehnologiju treba više iskoristiti. Upotreba interneta u Hrvatskoj zaostaje za onom u EU, zaostaje upotreba širokopojasnog pristupa, primjerice samo 17 posto građana naručuje usluge preko interneta, dok ih to u EU čini 43 posto, naveo je Stančić te istaknuo da će Hrvatska ulaskom u EU dobiti priliku za korištenje fondova i u tom području. Krešo Antolović iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture ističe da se priprema izrada okvirnih nacionalnih programa za razvoj širokopojasne infrastrukture u onim područjima gdje ne postoji komercijalni interes za takva ulaganja. Budući da je ugovor potpisan, očekuje da bi ti programi trebali biti gotovi do kraja godine.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze danas su prekinuli višednevni pad i oba su indeksa zabilježila rast za 0,14 posto, a trgovanje je obilježila dionica Končar Elektroindustrije kojom je ostvareno više od 76 milijuna kuna prometa. Uz rast za 0,14 posto, Crobex je trgovanje završio na 1.882,12 bodova, a Crobex10 na 1.068,99 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 84,4 milijuna kuna, od čega je oko 90 posto, ili 76,3 milijuna kuna ostvareno trgovanjem dionicama Končar Elektroindustrije. Cijena te dionice je porasla za 1,74 posto, na 760 kuna, a protrgovano je 100.440 dionica, što je oko četiri posto ukupnog broja dionica. Među milijunaše danas su se uvrstile dionice Valamar Adria Holdinga s prometom od 2,2 milijuna kuna i dionica HT-a s 1,1 milijun kuna. Obje pritom bilježe pad cijene, dionica Valamara pad za 0,07 posto, na 144,30 kuna, a dionica HT-a za 0,59 posto, na 209,75 kuna. Za 1,81 posto, na 1.239,11 kuna, pala je cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, uz promet od 608,1 tisuće kuna. Kod dionica s većim prometom, cijena je pala i dionicama Adris grupe i to redovnoj za 0,60 posto, a povlaštenoj za 2,34 posto, dok izrazitiji pad cijene nastavlja dionica Badela 1862 koja je danas potonula za 15,91 posto. S rastom cijene današnje trgovanje završavaju pak dionice Instituta IGH za 1,77 posto, Ine za 2,77 posto, Dalekovoda 8,36 posto, Termes grupe za 10,26 posto, a Diokija za čak 19,69 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙