FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas u Vukovaru da je na Vladi RH da učini sve da se procjena Europske komisije o većem padu hrvatskoga gospodarstva ne ostvari. "Na hrvatskoj vladi je da učini sve da se ta procjena ne ostvari", rekao je Josipović odgovarajući na novinarsko pitanje da komentira procjenu Europske komisije da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti jedan posto, a u prognozama prije tri mjeseca očekivala je pad od 0,4 posto. Novinare je zanimalo i mišljenje predsjednika Republike o nedolasku katarskoga izaslanstva na otvorenje džamije u Rijeci. "Njegovo Veličanstvo, katarski emir mi je poslao pismo i dogovaramo novi termin posjeta, najvjerojatnije do kraja godine, i tada će doći i gospodarska delegacija. Neki od onih poslova o kojima smo razgovarali u Kataru se ostvaruju, a neki tek trebaju. U svakom slučaju, očekujem dobru suradnju s Katarom", rekao je Josipović.

ZAGREB - Recesija u Europi se nastavlja, a Hrvatska ne može ostati izvan toga jer nije otok, rekao je danas za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić, osvrnuvši se na najnovije snižene prognoze Europske komisije o hrvatskom i europskom gospodarstvu. U proljetnim ekonomskim prognozama za 2013-2014. godinu, Europska komisija procjenjuje da će hrvatski BDP u ovoj godini pasti 1 posto, dok je u prognozama prije tri mjeseca očekivala pad od 0,4 posto. "U tom smislu kako su korigirane stope rasta na razini EU, a posebno u zemljama koje su najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Hrvatske, korigirane su i stope za Hrvatsku", izjavio je Grčić. Kako dodaje, naše uvjete posebno obilježava proces restrukturiranja gospodarstva, kojeg Vlada intenzivno podržava prije svega kroz proces više od 4.000 predstečajnih nagodbi. Napomenuo je kako Vlada priprema novi ciklus velikih investicija u željeznicu, vodoopskrbu, odlagališta otpada i veliki broj manjih regionalnih projekata. Idućih nekoliko godina bit će investirano nekoliko milijardi eura, a većina tih investicija bit će financirana iz strukturnih fondova EU, napomenuo je.

RIJEKA - Ministar financija Slavko Linić ostaje čvrsto pri prognozi o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini za 0,7 posto, premda je danas Europska komisija smanjila procjene za hrvatsko gospodarstvo. U proljetnim ekonomskim prognozama za 2013-2014. godinu, Europska komisija procjenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod u ovoj godini pasti 1 posto, dok je u prognozama prije tri mjeseca očekivala pad od 0,4 posto. Ministar Linić smatra da je ta korekcija prognoze uslijedila zbog loših prognoza za Europu i naše susjedne zemlje. "Vladine projekcije računaju na značajan učinak državnih investicija, ulaganja u elektroprivredu. Moramo natjerati Inu da napokon počne ulagati u Rijeku i Sisak te bušotine, pripremamo i prve koncesije za plin u Jadranu", kazao je Linić danas u Rijeci na upit novinara. Istaknuo je također da turizam ima visok potencijal za ulaganja, da predstečajne nagodbe daju rezultate, da je nelikvidnost pala sa 44 na 37 milijardi kuna te da se dugovi dobrim dijelom plaćaju. "Vlada čvrsto ostaje pri svojim prognozama o rastu za 0,7 posto. U prvom kvartalu se vidi da i banke nešto više sredstava daju prema gospodarstvu, a sve to potvrđuje da naš optimizam nije samo pusta želja, nego je temeljen na pretpostavkama o promjenama u 2013. godini, kazao je Linić.

RIJEKA - Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je danas na svečanosti u povodu početka rada dviju novih lučkih dizalica u riječkoj luci, vrijednih ukupno pet milijuna eura, kako je uvjeren da će Hrvatska do kraja desetljeća imati modernu luku i infrastrukturu, koja će Rijeku povezivati sa srednjom Europom. Do kraja ovog desetljeća Hrvatska će imati modernu željezničku prugu do mađarske granice, a onda i Budimpešte, rekao je dodavši da desetljećima na to čekamo. Na svečanosti, na kojoj je bio i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas, Milanović je naglasio da sada "moramo dati obećanje i čvrsto se opredijeliti za to da ovo bude svjetski važna luka i grad, važan grad i država, koji će u natjecanju i suradnji s najboljima postizati puno". Dodao je da su Rijeka i Hrvatska trebale u EU, da su neki drugi parametri bitni, biti prije dvadeset godina, ali da će biti tek za dva mjeseca. Ocijenio je da je "ovo početak velike priče za Rijeku" i "uvjeren je da tome nitko, ni jedna vlast ni jedna politika neće stati na put". "Naš zadatak je da od Rijeke napravimo jednu od značajnijih europskih luka u ovom dijelu Europe i Jadrana."

RIJEKA - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Rijeci kako je pitanje mjeseca kada će se početi zatvarati priča o izgradnji LNG terminala, ali da o tome neće govoriti dok se ne zatvori cijela konstrukcija tog projekta. "Pitanje je, neću reći dana, mjeseca kada ćemo ovu priču s LNG terminalom početi ozbiljno zatvarati", rekao je Milanović odgovarajući na pitanje novinara o nedolasku katarskog emira u Hrvatsku na sutrašnje otvaranje Islamskog centra u Rijeci, zbog čega neki špekuliraju o navodno propalom poslu s LNG-jem. Milanović kaže da "to ne može propasti", da imamo luke u koje mogu dolaziti najveći tankeri, da sada plin na svjetskom tržištu ne dolazi samo iz Rusije, nego se eksplatira i s novih lokacija. Na niz upita o posjetu katarskog izaslanstva Rijeci, priopćenjem su reagirali i iz Ministarstva gospodarstva iz kojeg napominju kako nisu bili uključeni u organizaciju posjete katarskog izaslanstva otvaranju Islamskog centra u Rijeci. "Ministarstvo s Katarom razgovara o mogućnosti dobave plina za LNG terminal na Krku. Studija isplativosti izgradnje LNG terminala bit će gotova do ljeta te će se tada o LNG-u intenzivirati razgovori s katarskim kao i drugim potencijalnim investitorima", navode iz Ministarstva gospodarstva.

ZAGREB - Indeks pouzdanja u industriji pokazuje negativo raspoloženje medu hrvatskim poduzetnicima koji po mjesečnim pokazateljima većinom očekuju smanjenje proizvodnje u sljedeća tri mjeseca, dok kvartalni pokazatelji upućuju da su najveće prepreke proizvodnji i dalje nedostatak potražnje te, prvi put od 2008. godine, financijska ograničenja. Navodi se to u publikaciji Hrvatske udruge poslodavaca "HUP trend" u prilozima o poslovnim očekivanjima u Hrvatskoj temeljenim na mjesečnim i kvartalnim pokazateljima, koji upozoravaju i kako je iskorištenosti kapaciteta poduzeća pala na najnižu razinu od kada se ankete provode i iznosi prilično niskih 66,9 posto. Napominjući kako indeks pouzdanja u industriji, na temelju mjesečnih pokazatelja, pokazuje negativo raspoloženje medu hrvatskim poduzetnicima, iz HUP-a navode kako je u prva tri mjeseca 2013. došlo do pogoršanja pet od sedam temeljnih indikatora. Veći dio poduzetnika u prva tri mjeseca je ocijenio razinu ukupnih narudžbi nižom od uobičajene, a veći broj poduzetnika očekuje kako će se u sljedeća tri mjeseca proizvodnja u njihovim poduzećima smanjiti, što je značajno pogoršanje u odnosu na prosinac 2012.

UMAG - Osmi međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme "Crofisch", koji je u Umagu okupio sedamdeset izlagača iz Italije, Slovenije, Turske i Hrvatske, svečano su danas otvorili ministri poljoprivrede te obrta i poduzetništva Tihomir Jakovina i Gordan Maras. Riječ je o jedinoj takvoj manifestaciji u Hrvatskoj koja već osam godina okuplja ribare s čitave hrvatske obale, kao i izlagače iz zemlje i inozemstva čija je djelatnost vezana uz ribarstvo te prezentira sve ono nužno u njihovom radu, od repromaterijala do ribarske opreme. Ustvrdivši kako je ribarstvo u Hrvatskoj na velikoj prekretnici ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras govorio je o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju te je kazao kako je država ta koja ribarstvu treba pomoći kod modernizacije poslovanja. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako resorno ministarstvo radi na tome da obiteljska poljoprivredna gospodarstva i zadruge budu što produktivnije. Govoreći o skorašnjem ulasku u Europsku uniju istaknuo je kako će hrvatsko ribarstvo za svoje potrebe i projekte već ove godine iz EU fondova imati na raspolaganju ukupno 11 milijuna eura.

BARBAN - Tvrtka IZO danas je u poduzetničkoj zoni Krvavci u Barbanu otvorila novi pogon, što je prvi pogon otvoren u toj poduzetničkoj zoni, a otvorio ga je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Tvrtka IZO, iz mjesta Balići, bavi se proizvodnjom strojeva i opreme za prehrambenu industriju te prehrambenom proizvodnjom, odnosno proizvodnjom kruha, slastičarskih proizvoda i kolača. U novom će pogonu u poduzetničkoj zoni u Barbanu raditi 20-ak zaposlenika, a već sada se, kaže direktor tvrtke Gracijano Roce, planira i proširenje novootvorene hale. Barbanska poduzetnička zona polako, ali sigurno ide ka svojoj realizaciji. U godinu dana dvije su hale već podignute, ali se istodobno krenulo s realizacijom i manjih pogona, rekao je Maras. To je potvrda i ispravnosti ulaganja od četiri milijuna kuna u ovu zonu, smatra Maras.

ZAGREB - Uz skroman redovni promet od 8,9 milijuna kuna dionički indeksi Zagrebačke burze danas su porasli, Crobex je povećan za 0,15 posto, na 1.945,60 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 za 0,16 posto, na 1.093,44 boda. Najviše se trgovalo dionicom Vira, za 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,33 posto, na 600 kuna. Za 0,24 posto, na 209,50 kuna, pala je i cijena dionice HT-a, s prometom od 1,1 milijun kuna. Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s 552,4 tisuće kuna i rastom cijene za 0,60 posto, na 1.549,20 kuna. Povlaštenom dionicom Adris grupe danas se trgovalo za 501,6 tisuća kuna, uz pad cijene od 0,17 posto, na 295,50 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙