FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva objavilo je danas natječaj za dodjelu bespovratnih 120 milijuna kuna potpora prerađivačakoj industriji u ovoj godini, što će po ocjeni ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka pomoći tom vitalnom, ali i prilično ugroženom sektoru u kojem je izgubljeno i puno radnih mjesta. Te potpore, za koje se zainteresirani na natječaj mogu javiti do 28. svibnja, Ministarstvo gospodarstva dodjeljuje u sklopu Operativnog programa potpora sektorima prerađivačke industrije za 2013., što je ujedno zadnja godina kada se te potpore daju po tom programu. Za potpore prerađivačkoj industriji na taj se natječaj mogu javiti proizvođači tekstila, odjeće i kože, namještaja, proizvoda od drva, kemikalija, gume, plastike, metala te farmaceutskih, elektroničkih i električnih proizvoda, kao i motornih vozila. Među uvjetima tvrtke uz ostalo moraju ispuniti da imaju 20 i više zaposlenih, da nemaju nepodmirenih dugova prema državi, da nisu u likvidaciji ni u predstečajnoj nagodbi. Od ukupnih 120 milijuna kuna potpora najviše, 90 milijuna kuna, predviđeno je za poticanje početnih ulaganja i modernizaciju tehnoloških procesa, pri čemu se može pojedinačno najviše dobiti 3 milijuna kuna, dok je preostalih 30 milijuna kuna namijenjeno za ostale mjere iz Operativnog programa.

ZAGREB - Vlada bi idući tjedna trebala prihvatiti prijedlog zakona o obrtu, čiji je cilj stvoriti zakonodavni okvir koji će stimulativno djelovati na razvoj obrtništva i omogućiti im bolju poziciju na tržištu, istaknuo je ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras na današnjoj konferenciji za novinare. Po novom zakonu obrtnici više ne bi trebali jamčiti svom svojom imovinom za poslovanje obrta. Po važećem zakonu moguće je ovršiti cjelokupnu imovinu obrtnika, dok po prijedlogu novog zakona ovrha se ne može provesti na nekretnini za stanovanje nužnoj za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te na nekretnini za obavljanje samostalne djelatnosti. U 2012. ovrha je provedena na 4.784 nekretnina građana, od čega se procjenjuje da je 300 ovrha bilo na nekretninama obrtnika. Za razliku od važećeg zakona koji ne dozvoljava prijenos obrta za vrijeme života obrtnika, novim zakonom se predlaže da se to može učiniti odnosno prenijeti obrt na bračnog druga i krvne srodnike prilikom odlaska obrtnika u mirovinu. Po novom zakonu obrtnik bi nakon zatvaranja obrta ostvarivao pravo na naknadu za nezaposlene osobe. Za sezonske obrte Ministarstvo predlaže plaćanje komorskog doprinosa samo za vrijeme trajanja sezonskog obrta, a tom bi se mjerom obuhvatilo 6.200 obrtnika.

ZAGREB - Rješenje za spas varaždinskog Varteksa moglo bi se vrlo brzo naći, moralo bi to biti do ljeta, kazao je danas novinarima ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak dodajući da svoj optimizam temelji na jučer održanom sastanku oko tog pitanja te da čine sve da spasi ta tvrtka sa oko 1.980 zaposlenih. Rješenja za Varteks, kazao je, traže zajedno s poslovnom bankom (Zagrebačkom bankom) kako da Vlada izda garanciju za 5 milijuna eura uz adekvatan kolateral Varteksa, a da je to prihvatljivo poslovnoj banci kako bi osigurala obrtna sredstva i troškove restrukturiranja Varteksa u idućem razdoblju. Na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu gospodarstva, na kojoj je predstavio program ovogodišnjih potpora za prerađivačku industriju, Vrdoljak je na pitanje namjerava li smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića, odgovorio da za tu informaciju treba sačekati odluku Vlade. Na upit može li se i kako pomoći radnicima Diokija ministar je odgovorio da je Dioki u predstečajnoj nagodbi o čijem će ishodu ovisiti sudbina te tvrtke. O najavama ministra financija Slavka Linića da će zakon o 'smanjenju minusa na tekućem računu' odnosno zakon o potrošačkom kreditiranju uputiti na Vladu i hoće li to HNS podržati, Vrdoljak je kazao da je taj prijedlog ministra Linića u nacrtu. Koalicijski partneri o tome će nacrtu i ciljevima zakona vrlo ozbiljno razgovarati i zauzeti stav o tome.

OPATIJA - Imamo izgrađen plinski sustav velikih raspoloživosti plina za cijelu Hrvatsku i veći dio okruženja koji ima kapacitet i za Termoelektranu Plomin pa nije u redu da se u razmatranju TE Plomina ta činjenica zanemaruje, rekao je danas na početku 28. međunarodnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić. Ocijenio je da bi korištenje plina povećalo učinkovitost TE Plomin i cijelog plinskog sustava. Istaknuo je kako je "za ne vjerovati s kakvim podacima čak i struka izlazi u javnost, primjerice da ugljen nema sumpora" upitavši "ima li logike da uvozimo prljavi energent, a istodobno sufinanciramo čistu energiju". Smatra da uvođenje ugljena u energetski miks Hrvatske nije nužno nakon povećanja količina obnovljivih energenata i dodatka korištenja hidropotencijala te da je, ako se ustraje na tom miksu, on ostvariv na osnovi gotovo vlastitih izvora - hidropotencijala, plina, klasičnih obnovljivih izvora, biljne i otpadne mase. Istaknuo je da je potrebno dovršiti termoenerganu u Sisku i rekonstrukcije rafinerija u Rijeci i Sisku, da nam je potrebna daljnja izgradnja plinskog sustava na osnovi interkonekcija, izgradnja vršnog, sezonskog i strateškog skladišta te LNG terminala.

ZAGREB - Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je danas da će iduće srijede, 15. svibnja, između 12 i 14 sati održati štrajk upozorenja zbog katastrofalnog stanja u HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu, dok će istodobno Sindikat željezničara Hrvatske zbog stanja u te dvije HŽ-ove tvrtke kćeri održati javni prosvjed pred Banskim dvorima. Svi vlakovi HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga bit će zaustavljeni na dva sata kako bi se ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića upozorilo na ugroženu sigurnost prometa, nepostojanje socijalnog dijaloga, nerješavanje ogromnih problema u oba društva, promašene poslovne odluke i kršenja radničkih prava, stoji u najavi štrajka i prosvjeda dvaju sindikata. Dva sindikata traže uspostavu socijalnog dijaloga i hitan sastanak sa Skupštinama problematičnih društava, te poništenje svih odluka Uprave od 15. rujna prošle godine do danas o dodjeli većih plaća od plaća propisanih Kolektivnim ugovorima i njihovim dodacima. Zahtijevaju smjenu svih šefova službi, menadžera, direktora i rukovoditelja poslova koji su nakon imenovanja ostali sindikalnim povjerenicima ili članovima nekog sindikata, a traže, uz ostalo, odgovornost Uprava HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo zbog za pogoršanog stanja lokomotiva i vlakova, te obmanjivanja radnika i iznošenja neistina o poslovanju i poštivanju prava iz Kolektivnog ugovora.

ZAGREB - Dioničari Atlantic grupe na glavnoj će skupštini, koja je sazvana za 20. lipnja, odlučivati o prijedlogu da se dioničarima za dividendu isplati nešto više od 30 milijuna kuna, odnosno 9 kuna po dionici, a isplatila bi se iz dijela zadržane dobiti iz poslovne 2010. godine, najavljeno je u pozivu za glavnu skupštinu Atlantic grupe. Dividenda će se isplatiti dioničarima koji su na dan održavanja glavne skupštine, tj. 20. lipnja ove godine, evidentirani kao dioničari u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. Tražbina na isplatu dividende dospijeva na dan 4. srpnja, navodi se u poziv za skupštinu koju je Atlantic grupa objavila na Zagrebačkoj burzi. Prošlu je poslovnu godinu Atlantic grupa ostvarila neto konsolidiranu dobit nakon manjinskih udjela u iznosu od 55,2 milijuna kuna, dok je matična kompanija, Atlantic grupa d.d. ostvarila neto gubitak u iznosu od 11,9 milijuna kuna. Taj će se gubitak, kako se najavljuje, također pokriti iz dijela zadržane dobiti iz poslovne 2010. Skupštini je predloženo i da dopuni Statut kompanije novim djelatnostima, a koje se odnose i na homeopatiju i medicinske proizvode te prehrambene proizvode.

ZAGREB - Uz vrlo slab obujam trgovanja, indeksi Zagrebačke burze i danas su u minusu, unatoč pozitivnom raspoloženju na europskim burzama, a u najvećem je fokusu investitora dionica Petrokemije. Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,22 posto, na 1.927 bodova, a Crobex10 za 0,32 posto, na 1.083 boda. Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,8 milijuna kuna. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Petrokemije, sa 846.000 kuna prometa. Ujedno je i najveća dobitnica, s rastom cijene za 1,37 posto, na 226 kuna. Slijedi dionica HT-a, sa 369.000 kuna prometa i padom cijene za 0,31 posto, na 208,23 kune. U vrlo mirnom trgovanju, promet iznad 100.000 kuna još je zabilježen i dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je ojačala 0,41 posto, na 1.564 kune.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju, kuna je ojačala u odnosu na sve važnije svjetske valute, a prema euru je ojačala za 0,07 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,566072 kune. Istodobno je tečaj švicarskog franka smanjen za 0,14 posto, na 6,138801 kunu po srednjem tečaju, a američkog dolara za 0,42 posto i srednji tečaj dolara iznosi 5,765505 kuna. Prema jučerašnjoj tečajnoj listi HNB-a, najviše je, za 0,71 posto, smanjen tečaj britanske funte te srednji tečaj funte iznosi 8,933843 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙