FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 4. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

SLAVONSKI BROD - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da njegovo ministarstvo ne određuje cijene mlijeka i mlječnih proizvoda, ali se nada da je u prijedlog većih cijena, koje mljekare opravdavaju teškoćama u poslovanju, ukalkulirano i povećanje otkupne cijene prema proizvođačima mlijeka. Upozorio je kako se mlijeko već godinama prodaje na akcijama u velikim trgovačkim lancima, koje ruše cijenu mlijeka i mlječnih proizvoda. To nije dobro jer stvara gubitke prehrambenom sektoru koji se prelamaju i na primarnoj proizvodnji, tvrdi Jakovina. Na taj način pogoršavaju se uvjeti rada proizvođača mlijeka, dok trgovački lanci na nekim drugim proizvodima, koji su pretežno uvozni, zarađuju na maržama i ekstra maržama, rekao je Jakovina koji smatra da razlog za poskupljenje nije uvoz.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas boravila prva potpredsjednica Hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i tom prigodom održala konferenciju za novinare na kojoj se posebno osvrnula na teritorijano povezivanje hrvatskoga juga, naglasivši kako je Europska komisija naručila studiju isplativosti koja je pokazala, po prvim rezultatima, da je izgradnja mosta najisplativija varijanta kada je u pitanju teritorijalno povezivanje. To je znak da moramo početi svim snagama raditi na projektu i potražimo novce u Europskoj uniji, kazala je Vesna Pusić te dodala kako o nama ovisi hoćemo li se kvalificirati za sredstva iz europskih fondova, jer se takvi projekti financiraju s do 85 posto sredstava.

SAVUDRIJA - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak Taritaš danas je govoreći o problematici nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, na 19. Forumu poslovanja nekretninama u Savudriji, poručila kako rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata istječe 30. lipnja te se, kako je rekla "neće pomicati ni za jednu jedinu minutu". Podsjetila je kako je do sada pristiglo oko 150 tisuća zahtijeva za legalizacijom objekata, no u konačnici ih se očekuje više od 200 tisuća. Ministrica Mrak Taritaš naglasila je kako će do kraja svibnja iz Vojno-geografskog instituta u Beogradu u Hrvatsku stići vojne avionske snimke kojima će mnogi moći regulirati svoju gradnju.

RIJEKA - Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren danas pred oko 20.000 vjernika i gostiju, a formalno su ga otvorili predsjednik RH Ivo Josipović, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar za vjerska pitanja Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari, izaslanik katarskog emira Hamada bin Halife al-Tanija. Tom prigodom hrvatski predsjednik Ivo Josipović je istaknuo da je Hrvatska prostor u kojem se živi zajedno u različitosti te da je Hrvatska zemlja vjerskih prava i vjerskih sloboda. Islamska tradicija je utkana u tkivo hrvatske društvene i duhovne povijesti te, kao i ostale manjinske tradicije, obogaćuje hrvatski kulturni identitet. Ocijenio je da Islamska zajednica i njeno vodstvo od početka djeluju na izgradnji demokratskoga društva, razvijajući prijateljske i suradničke odnose s državnim tijelima.

ZAGREB - Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić prokomentirao je danas, na upit novinara, to što njegov protukandidat Milan Bandić na otvorenje cesta i vrtića dovodi svećenike, kao "na neki način, kupovinu birača". Novinari su u parku Maksimiru pitali Ostojića, koji je kao ministar zdravlja sudjelovao na predstavljanju projekta "Zdrav za 5", da prokomentira to što Bandić u zadnje vrijeme na otvorenje cesta i vrtića dovodi svećenike, s obzirom da je Hrvatska po Ustavu sekularna država te da u vrtićima nisu sva djeca i djelatnici iz katoličkih obitelji. Ostojić je rekao da je to, na neki način, kupovina birača. "Znamo i sami što se radi u školama, što se radi u hramovima, što se radi u crkvama. To je davno rečeno", istaknuo je.

VUKOVAR - U četiri godine vladavine SDP-a gradom Vukovarom, došlo je do urušavanja gospodarstva grada, a mlade obitelji u nedostatku zaposlenja gotovo svakodnevno iseljavaju iz Vukovara, rečeno je na predstavljanju koalicijske liste za Gradsko vijeće grada Vukovara, koju čine HDZ, HSP dr. Ante Starčevića, HSLS, DC i Blok umirovljenici zajedno ( BUZ ). Predstavljajući program koalicije za razdoblje od 2013. do 2017. godine, kandidat koalicije za vukovarskoga gradonačelnika Ivan Penava (HDZ) ustvrdio je kako se u zadnje četiri godine, otkako je gradonačelnik Željko Sabo (SDP), u Vukovaru "sve odvija stihijski, bez ozbiljnog promišljanja o budućnosti".

DUBROVNIK - Predstavljanje koalicijske liste za skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije SDP-HNS-HSS upriličeno je danas u Dubrovniku. Tom prigodom predstavili su se kandidat za župana ove koalicije Mirko Duhović, te njegovi zamjenici dr. Matija Čale Mratović i Pero Nikoletić. Kandidat za župana Mirko Duhović na predstavljanju liste istaknuo je kako neće biti lutke na koncu koje plešu po diktatu skrivenih političara. On je upozorio kako je mjesto na kojem se predstavljaju, a to je lučica Batala odabrana zbog simbolike, jer upravo na tom mjestu nije realiziran jedan od obećanih objekata aktualne županijske vlasti. Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Davor Penić govorio je o mandatu dosadašnjeg župana Nikole Dobroslavića iz HDZ-a te ustvrdio kako on u protekle četiri godine nije ostvario nikakav rezultat.

DUBROVNIK - Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije priopćio je danas kako je "u izjavama pomoćnika ministra za komunikacije i transport Bosne i Hercerovine Izeta Bajrambašića o gradnji Pelješkog mosta iznesen niz netočnosti" te da one ni na koji način ne pridonose dobrosusjedskim odnosima. Podsjetivši na Bajrambašićevu tvrdnju kako je prije gradnje mosta potrebno utvrditi pomorsku granicu, HDZ smatra kako to nije točno jer se lokacija budućeg mosta nalazi duboko u hrvatskom teritoriju. "Čak i da se za Republiku Hrvatsku utvrdi najnepovoljnije rješenje granice u Malostonskom zaljevu, most kopno-Pelješac još uvijek bi od te granice bio udaljen za 500 metara", ističe HDZ.

ZAGREB - Zagrebačka policija sumnjiči tri žene za četiri drske krađe novca i nakita koje su počinile prodavajući u stanovima aparate za masažu. Tri žene su (45-godišnjakinja, 44-godišnjakinja i 24-godišnjakinja) od 13. veljače do 19. ožujka u Novom Zagrebu, Trnju i Dubravi ulazile u stanove ili kuće oštećenih te im nudile na prodaju aparate za masažu. Tada bi iskoristile njihovu nepažnju te im krale novac i nakit. Ukupno nastala materijalna šteta iznosi oko 150 000 kuna. Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičene žene su predane pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podneseno Posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu u Zagreb.

ZAGREB/MARIŠĆINA - Udruga Krizni eko stožer Marišćina i Eko Kvarner Halubje održale su danas akcija "Ne dvoji – odvoji" te s mještanima i djecom već od ranog jutra zajedno prikupljali velike količine papira, plastičnih boca i stakla, priopćili su organizatori. Udruge navode kako su im sumještani donosili oprane i odvojene plastične i staklene spremnike različitih oblika i veličina, kartonske kutije i pakiranja raznih proizvoda, tetrapake, limenke i bočice sa sprejevima. Tvrde kako kako je to zadivljujući napredak u poimanju „smeća“ i „otpada“, koji se dogodio u vrlo kratkom vremenu.

ZAGREB - Pod parolom "Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota" danas je na zagrebačkom Trgu maršala Tita po sedmi put održan veliki javni prosvjed građanske inicijative "Krug za trg" s kojega je ponovno upućen zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga u Kazališni trg. Na trgu, na kojem se okupilo oko 400 prosvjednika, organizatori su simbolično krugom načinjenim od 25 križeva s imenima žrtava jugoslavenskoga represivnog aparata prikazali "Bunar smrti", kao kontrapunkt Meštrovićevu "Zdencu života". Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu i članica Koordinacijskog odbora "Kruga za trg" Zdravka Bušić rekla je da "Bunar smrti" čini to mjesto tužnim i slika je Josipa Broza Tita i njegove vladavine.

KUMROVEC - Komemoracijom u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Krapinsko-zagorske županije danas je u Kumrovcu obilježena 33. obljetnica smrti Josipa Broza Tita. Opisujući ga kao nepokolebljivog i beskompromisnog revolucionara, vođenog slobodarskim težnjama i antifašističkim opredjeljenjem, o Titu je govorio predsjednik ZUABA Krapinsko-zagorske županije Franjo Habulin ističući Brozovu ključnu ulogu u vođenju antifašističkog rata, kao i ulogu u izgradnji poslijeratne Jugoslavije. Habulin je rekao da je SFRJ od 1947. do 1979. imala godišnju stopu rasta BDP-a od šest posto, čime se svrstala među zemlje s najbržim gospodarskim rastom u svijetu, te je govorio o Brozovoj ulozi u izgradnji pokreta nesvrstanih.

ZAGREB - Prvo telefonsko i internet savjetovalište za rani razvoj djece Telefončić proslavilo je danas na Cvjetnom trgu u Zagrebu svoj prvi rođendan, priopćilo je savjetovalište Telefončić.. U prvih godinu dana, kako navodi, Telefončić je zazvonio više od 5000 puta i primio je više od 250 upita elektronskom poštom. Te brojke, kao i prosječna ocjena „odličan“ kojom su pozivatelji u anketnom ispitivanju ocijenili korisnost dobivenih odgovora, potvrdili su da je ovakva usluga za potporu roditeljstvu itekako potrebna, smatra savjetovalište. Navodi kako se s njihovom ocjenom slažu brojni partneri i roditelji s djecom koji su se pridružili rođendanskoj proslavi.

ZAGREB - Upravni odbor Europske federacije katoličkih liječničkih društava (FEAMC) okupio se u Zagrebu od 3. do 5. svibnja u povodu svojeg redovitog godišnjeg sastanka, priopćeno je danas iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD). FEAMC je krovna udruga koja okuplja sva europska nacionalna katolička liječnička udruženja, a u Zagreb su stigli njezin predsjednik François Blin (Francuska), kao i predsjednik Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava Jose Maria Simon Castellvi (Španjolska). Prvog je dana delegacija FEAMC-a posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Strossmayerovu galeriju, Zagrebačku katedralu i Hrvatski sabor u društvu domaćina, potpredsjednika Sabora Željka Reinera i zastupnika Hrvatske u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića.

ĐAKOVO - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je u Đakovu, u Maloj gradskoj vijećnici, uručila predstavnicima dviju udruga povelje u povodu upisa slavonskog bećarca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Povelje je uručila predsjedniku Saveza kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje Tomislavu Vukadinu te predstavniku Društva za promicanje hrvatske kulture Šokadija Željku Andričeviću. Oni su povelje primili ih simbolično u ime svih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj.

RIJEKA - U Vijećnici Grada Rijeke danas je održana svečanost u povodu više obljetnica Ivan Gorana Kovačića (1913.-1943.) – stote godine rođenja, sedamdeset godina od pjesnikove smrti i pola stoljeća pjesničke manifestacije "Goranova proljeća". Na skupu su o Kovačićevu značaju, među ostalima, govorili predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i književni kritičar Mladen Urem. Petrač je istaknuo da je Ivan Goran Kovačić jedan od najznačajnijih pjesnika u hrvatskoj povijesti, na političkom polju "opsjednut Starčevićem kao hrvatskim Luterom i oduševljen Radićem", a na području književnog stvaralaštva pjesnik, prozaik, esejist i književni kritičar – "realist ali nedovoljno realan, romantik a bez romantičarske geste".

OSIJEK - U sklopu projekta "Wine tour", kojeg provodi Osječko-baranjska županija, u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi danas je otvorena Regionalna vinoteka koja će predstavljati vina s područja županije. Projekt je vrijedan 1,25 milijuna eura, najvećim dijelom financiran je sredstvima europskih fondova, a obuhvaća obnovu vinskih cesta te izgradnju regionalne i lokalnih vinoteka u četiri vinogorja Osječko-baranjske županije - erdutskom, baranjskom, đakovačkom i feričanačkom. Župan Vladimir Šišljagić kazao je na otvorenju kako tim projektom Osječko-baranjska županija želi poboljšati turističku ponudu i povećati broj posjeta domaćih i stranih turista, jer su vina toga područja međunarodno poznata i osvajaju brojna priznanja na natjecanjima.

PULA - Izložba pod nazivom "Eksperimenti" najvažnijega istarskog umjetnika Antuna Motike (Pula, 1902.-Zagreb, 1992.) svečano je danas otvorena u pulskom Muzeju suvremene umjetnosti Istre u sklopu obilježavanja Dana grada Pule. Izložba se temelji na dvije donacije obitelji Motika, onoj pulskoj iz 2006. i zagrebačkoj iz 2008. godine, a pojačana je i radovima slične vokacije iz Kolekcije "Marinko Sudac". izložba je održana prošle godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u povodu 110. godišnjice umjetnikova rođenja i 20. godišnjice njegove smrti te je naišla na veliki interes publike i kritike.

ZAGREB - Čak 81 posto učenika osmih razreda u Hrvatskoj konzumiralo je alkohol najmanje jednom ili više puta u životu, pokazali su preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima djece i mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću, koje su danas u zagrebačkom parku Maksimiru predstavili ministar zdravlja Rajko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta "Zdrav za 5" na više od 12.000 učenika iz cijele Hrvatske pokazali su da je 11 posto ispitanih učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu konzumiralo marihuanu ili hašiš, a gotovo svaki treći učenik je u životu jednom ili više puta udisao ljepila ili neka druga otapala (inhalanti).

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙