FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 14. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament do 11 sati ukupno je izašlo 5,98 posto birača, odnosno njih skoro 179 tisuća, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo. Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj županiji, gdje je glasovalo 7,63 posto birača, a najmanji u Zadarskoj županiji - 4,59 posto te Bjelovarsko-bilogorskoj, 4,69 posto. Po riječima člana DIP-a Zorislava Hama, izbori protječu mirno i bez većih problema, a potvrdila su se i očekivanja o manjem odazivu birača, što je i iskustvo ostalih europskih država. Po dosadašnjim informacijama, DIP je s terena dobio dojavu o incidentu u Petrinji gdje je morala intervenirati policija jer je jedan muškarac vrijeđao članicu biračkog odbora, te je protiv njega zbog remećenja javnog reda i mira podignuta prekršajna prijava. Hrvatski građani danas biraju buduće članove Europskog parlamenta koji će ih predstavljati nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Sljedeće podatke o izlaznosti DIP će objaviti u 17 sati, a prve neslužbene rezultate glasovanja predsjednik DIP-a Branko Hrvatin priopćit će na konferenciji za novinare u 21,45 sati.

RIJEKA/FUŽINE - Na području Općine Fužine danas se provodi lokalni referendum na kojem se građani izjašnjavaju o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak pokraj Liča, a do 13,30 sati na tri biračka mjesta – u Fužinama, Vratima i Liču glasovalo je 30,9 posto od ukupno 1414 osoba s popisa birača. Po riječima predsjednika Povjerenstva za provedbu referenduma Ljubomira Blaževića, da bi referendum uspio potrebno je da večeras do 19 sati glasuje 50 posto plus jedan birač. U slučaju da se građani Fužina izjasne protiv izgradnje planirane vjetroenergane na lokaciji Zvirjak, Općinsko vijeće pokrenut će postupak Izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Fužine radi usklađenja Prostornog plana s mišljenjem stanovnika. Ulagač u vjetroelektranu bila bi jedna talijanska tvrtka, čiji su predstavnici na prezentaciji projekta zajamčili da vjetroelektrana neće štetiti biljnom i životinjskom svijetu u neposrednoj blizini, na što, pak, upozoravaju protivnici projekta.

SPLIT - Splitska policija osumnjičila je 26-godišnjeg Splićanina za ranjavanje 43-godišnjaka prošloga tjedna u Velebitskoj ulici, priopćeno je danas iz splitsko dalmatinske Policijske uprave. Temeljem dovršenog kriminalističkog istraživanja 26-godišnjaka se sumnjiči da je 9. travnja u Splitu u Velebitskoj ulici iz pištolja pucao prema 43-godišnjaku i nanio mu tešku tjelesnu ozljedu, kaže se u priopćenju. Prošloga utorka nešto iza podneva nasred ceste osumnjičeni je pucao u splitskog redara Aleksandra Dimitrova i pogodio ga u nogu. Zbog teških ozljeda, zadržan je na liječenju u Kliničkome bolničkom centru u Splitu.

ZAGREB - U povodu prvoga državnog posjeta Hrvatskoj švedskoga kraljevskog para Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvie, zagrebački Kulturno informativni centar (KIC) organizira 16. i 17. travnja Dane Švedske, na kojima će se predstaviti švedski pjesnici i grad Umea, europska kulturna prijestolnica 2014. Umea je sveučilišni grad žive atmosfere, kreativnosti i kulture, poznat po pretežno mladom stanovništvu, duhu slobode, progresivnosti i razigranoj kulturnoj sceni, ističe se u najavi KIC-a. Grad je obilježila i kultura Laponaca ili Samija, jednog od najstarijih naroda Europe koji sami sebe smatraju Indijancima sjevera. Neki od najpoznatijih stanovnika su svjetski priznati pisac kriminalističkih romana Stieg Larsson, ženski indie-rock bend Sarah Hotnights, te progressive metal grupa Meshuggah, koja će krajem mjeseca prvi put nastupiti u Hrvatskoj, u Tvornici kulture. Pjesničke večeri zamišljene su kao 'jamm sessions' sa švedskim pjesnicima Christer Boberg, Freke Raiha i Boel Schenlar, koji će čitati svoju poeziju s glazbenom pratnjom.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙