FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 28. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

SISAK - Sporni predizborni plakati sisačkog HDZ-a i partnera u koaliciji "Svi za Sisak" postupno nestaju sa sisačkih ulica - "jumbo" plakati već su prekriveni novim plakatima te koalicije, no oni na svjetlećim panoima još uvijek stoje. Sukladno najavi iz vrha HDZ-a, sporni plakati - na kojima su dvije ruke, jedna crvena sa zvijezdom u kojoj su srp i čekić i druga bijela s križem - postupno se miču sa sisačkih ulica. Tako su izborni "jumbo" plakati već prekriveni novim plakatima isih stranaka, uglavnom onima s programom proslave blagdana sv. Josipa Radnika 1. svibnja, ali i drugim plakatima. Međutim, sporni plakati, koje su mnogi proglasili rasističkim, na svijetlećim panoima i nekim drugim mjestima u gradu još uvijek stoje. Problem je što se HDZ i HSP dr. Ante Starčević, kao vodeće stranke koalicije "Svi za Sisak", kod narudžbe i distribucije plakata nisu konzultirale sa koalicijskim partnerima.

RIJEKA - Nikada se nećemo odreći antifašizma jer je na njegovim tekovinama Primorsko-goranska županija (PGŽ) vraćena matici domovini, poručio je danas predsjednik SDP-ove županijske organizacije Zlatko Komadina, na Izvještajno–tematskoj konvenciji županijskog SDP-a koja je danas u Rijeci održana na temu "Županija za europsku Hrvatsku". Osvrćući se na talijansku antifašističku i ljevičarsku pjesmu "Bandiera rossa", s kojom je završena konvencija, Komadina je istaknuo kako je pod tom pjesmom nastala "ujedinjena primorsko-goranska županija", kada je dio teritorija vraćen matici domovini. "Upravo zahvaljujući najvećoj tekovini slobodne Europe, a to je antifašizam, kojime se ponosimo i nikada se nećemo odreći", naglasio je Komadina, potpredsjednik SDP-a.

ZAGREB - Hrvatski laburisti upozorili su danas da je, zbog zakonske mogućnosti da iste osobe obnašaju izvršnu i zakonodavnu vlast, u Hrvatskoj narušeno ustavno načelo trodiobe vlasti, te od Ustavnog suda traže hitnu ocjenu ustavnosti pojedinih članaka Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te Zakona o lokalnim izborima. Branko Vukšić, potpredsjednik stranke i saborski zastupnik, rekao je na konferenciji za novinare kako su Laburisti već podnijeli amandmane na ta dva članka ne bi li zaštitili Ustav. No, dodao je, vladajuća većina to nije prihvatila, zbog čega od Ustavnog suda traže preispitivanje jesu li ti zakoni, odnosno članak 9. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor te članak 89. Zakona o lokalnim izborima, u skladu s hrvatskim Ustavom.

SPLIT - U kapelici Sv. križa u Dračevcu kraj Splita danas je u povodu 22. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade Hrvatske vojske služena misa zadušnica za 194 poginula branitelja te brigade, a misi je nazočio i umirovljeni general Ante Gotovina koji je u jednom trenutku i zaplakao. Prije mise generala Gotovinu su okružili brojni članovi te brigade i braniteljskih udruga te se s njim pozdravljali, a on u tom trenutku, okružen suborcima, više nije mogao zadržati suze. Novinarima je izjavio kako je ponosan na 4. gardijsku brigadu te da ga posebice veseli susret sa obiteljima pginulih branitelja. "Poslije toliko godina ovo je prigoda da se nađem sa svim tim ljudima, ali i gardistima iz 4. gardijske brigade. Znamo da je uloga 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu bila jako važna", rekao je Gotovina. Na novinarski upit smatra li da se Domovinski rat nepravedno zapostavlja, odgovorio j: "To ovisi o nama. Mi smo ti koji pričamo o Domovinskom ratu, mi koji smo bili branitelji".

ZAGREB - Muškarca koji je jučer ujutro opljačkao Privrednu banku Zagreb u Samoboru, u pokušaju da pobjegne s plijenom spriječio je 32-godišnji zaštitar, koji ga je nakon kratke potjere samoborskim ulicama uhvatio nedaleko od banke, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Maskirani 34-godišnji I.M. jučer je oko 11 sati prijeteći plinskim oružjem od triju djelatnica banke zatražio novac koji su mu one, bojeći se za život, i predale. Nakon što je pobjegao s nešto više od 200 tisuća kuna, za njim je krenuo zaštitar AKD-a i uhvatio u dvorištu u Zagorskoj ulici, gdje ga je zadržao do skorog dolaska policije koja je u međuvremena dobila dojavu o pljački banke. Kod pljačkaša, od ranije poznatog policiji, pronađena je maska, kapa, oružje i ukradeni novac te je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje, a danas je predan pritvorskom nadzorniku.

ZAGREB - Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba istaknula je danas 14 razloga zašto će se zagrebački branitelji pridružiti sindikalnom prosvjedu 1. svibnja na Jelačićevu trgu, poručivši da će podržati svaku akciju za boljitak hrvatskih građana, a protiv nepravde i bahatosti. Zagrebački branitelji u priopćenju ističu kako će na prosvjedu sudjelovati jer su, kao neraskidivi dio društva, većinom kao radnici postali branitelji, te zato što su uvijek tu kada Hrvatskoj nije dobro. "Na prosvjedu smo zato što se za ovakvu Hrvatsku nismo borili. Na prosvjedu smo zato što smo uvijek tu kada hrvatskoj nije dobro. Na prosvjedu smo zato što dižemo glas protiv nepravde", poručuju. Naglašavaju kako se sudjelovanjem na prosvjedu misle solidarizirati sa svim građanima kojima nije dobro, ističući da su se s hrvatskom puškom na hrvatskom ramenu borili i za hrvatsku lisnicu u hrvatskom džepu.

MAKARSKA - Hoteli na Makarskoj rivijeri, kao što je bilo i najavljeno, vrlo su dobro popunjeni za prvosvibanjske praznike, koji su većim dijelom spojeni s produženim vikendom, doznaje se danas iz službi prodaje hotelijera te s recepcija hotelskih kuća. U 32 otvorena hotela na Makarskom primorju tijekom prvosvibanjskih praznika odmarat će se oko 7200 gostiju, uglavnom stranih, od kojih je veći dio već pristigao. Najviše turista ugostit će Makarska gdje će u 10 hotela na odmoru biti 1850 gostiju, u pet tučepskih hotelskih kuća boravit će 1150 turista, njih 1090 odmarat će u tri hotela u Brelima, a slijede Baška Voda, Podgora, Živogošče i Gradac. Svi hoteli, koji će ove godine za prvosvibanjski praznik ugostiti i do 20 posto gostiju više nego lani, ostaju otvoreni i nakon praznika te nastavljaju poslovati s oko tri tisuće gostiju.

ZAGREB - Na Svjetski dan plesa, koji se sutra obilježava u osam hrvatskih gradova, točno u 18 sati izvest će se 'skok za ples', čime se simbolički želi skrenuti pozornost na važnost razvijanja plesa u Hrvatskoj. U organizaciji plesnog centra Tala i suradnji s Nomadskom plesnom akademijom, istovremeno na gradskim trgovima u Karlovcu, Varaždinu, Zadru, Splitu, Rijeci, Požegi i Sv. Nedelji prigodnim programima proslavit će se Svjetski dan plesa, dok će se na zagrebačkom Zrinjevcu time zatvoriti i ovogodišnja plesna manifestacija Platforma.hr. Prije 'skoka', na Zrinjevcu će se izvesti predstava "Galileu" portugalskih autorica i izvođačica Beatriz Rousseau i Daniele Andane, u produkciji Companhie de Danca de Almada, a potom i srpski projekt "Exercise book for choreography of attention - Point of No Return" koreografkinje i kazališne producentice Dalije Aćin Thelander.

VARAŽDIN - Dodjelom nagrada autorima najboljih animiranih filmova u Varaždinu je završio 4. Internacionalni Festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin-VAFI. Najbolji animirani film u kategoriji MINI djece do 10 godina je "Od kruha" talijanskog studija OTTOmani Association. U kategoriji MIDI djece od 11 do 14 godina prvu nagradu osvojio je film "Pik, Pik" studija Kidscam Belgija. Težak posao žiri je imao u kategoriji MAXi, autori od 15 do 18 godina, gdje su u konačnici dodijeljene dvije ravnopravne prve nagrade. Dobitnici su animirani film "Svježi zid" Wild kids animation studija iz Izraela te "O siročetu" poljskog studija Joanna Polak. Predsjednik žirija Mohmamed Ghazala naglasio je odličnu kvalitetu animiranih filmova ovogodišnjeg VAFI-a, ističući da je žiri zaista imao težak posao odabiranja pet najboljih, a zatim i najboljeg uratka.

ZAGREB - Dodjelom nagrada jučer je završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. - 27. travnja, priopćio je danas odjel za odnose s javnošću tog festivala. U četiri dana na festivalu su prikazana 24 filma međunarodne dokumentarne produkcije, a festival te prateće predavanje, radionicu, izložbu i glazbeni program posjetilo je oko tisuću ljudi. U kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film "Babaluda Luda - Promatrajući sebe", za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella je za film "Poglavica i lavovi" dobio nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙