FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 31. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Danas je blagdan Uskrsa, kojim se obilježava nedjelja uskrsnuća Gospodnjega, koju kršćani slave kao najveći blagdan Gospodnji. Uskrs ili Vazam prvotno se slavio svake nedjelje, a od II. stoljeća slavio se jedanput godišnje, nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca - između 21. ožujka i 25. travnja. Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora. Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom. Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi. Obilježavanju Uskrsa prethode dani velikoga tjedna. Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi hrvatski pučki običaji, među kojima, bojanje uskrsnih jaja (pisanice), uskrsni krijes i blagoslov jela.

ZADAR - U povodu blagdana Uskrsa koncelebrirano misno slavlje u zadarskoj katedrali svete Stošije predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U svojoj propovijedi nadbiskup Puljić je rekao da je Kristovo uskrsnuće čudesan povijesni događaj u kojem se isprepliće puno toga što nas nosi iz jednog svijeta u drugi, iz tame u svjetlo. "Ovo je nebeski događaj, nadpovijesna stvarnost koju nam Krist uskrsnućem objavljuje. Slavimo događaj bez kojeg bi naša vjera bila uzaludna. I dok ovozemaljskim velikanima grobom sve završava Isusovo vrijeme grobom tek započinje. Uskrs ukazuje kako Isus ima zadnju riječ, to je pobjeda svjetla nad tamom", rekao je nadbiskup Puljić dodajući kako smo Kristovom uskrnuću i mi svjedoci svake nedjelje misnom pretvorbom. "Kristovo uskrnuće zahvat je Boga u našu zemaljsku stvarnost i kamen temeljac navještanja naših apostola. I nakon 2000 godina i zadarska crkva navješta: uskrsnuo je! Aleluja!", rekao je Puljić te u toj vjeri svima zaželio sretan Uskrs.

VARAŽDIN - Pijani 23-godišnjak automobilom je noćas u mjestu Sračinec kod Varaždina naletio na 52-godišnjeg biciklistu koji je poginuo na mjestu nesreće, izvijestila je jutros varaždinska policija. Mladi vozač automobila imao je 1,6 promila alkohola u krvi. U trenutku nesreće biciklist se vozio van označene biciklističke staze i bez reflektirajućeg prsluka, a od zadobivenih ozljeda odmah je preminuo. Poginuli muškarac peta je smrtno stradala osoba na prometnicama Varaždinske županije u ovoj godini.

ZAGREB - Obilna kiša koja u Zagrebu i okolici mjestimice pada od petka izazvala je na nekoliko mjesta poplavu prometnica i nekoliko kuća, kao i rušenje stabala i pucanje potpornih zidova, izvijestila je jutros policija. U Poljani Čičkoj kod Velike Gorice izlila se rijeka Odra po cesti u dužini od 50 metara i poplavila dvije kuće. U tijeku je osnivanje stožera za obranu. U ulici Štefanovec u Maksimiru kod kućnog broja 24 poplavljena je cesta u dužini od oko 150 metara. Zbog velike količine vode na kolniku ta je cesta jutros od 9,10 sat zatvorena za promet koji se odvija obilazno. Na Šestinskom dolu jutros oko 7 sati palo je stablo i oštetilo pet vozila. Budući da prijeti opasnost od pada stabla i na obiteljsku kuću ba mjesto događaja upućeni su vatrogasci. Nešto prije 9 sati u Tomićevoj ulici popucao je popucao potporni zid dužine 2,5 metara. Srećom, ne prijeti opasnost stanarima, jer postoji još jedan zastitni zid.

ZAGREB - U Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg ili susnježica, posebice na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Oštrovica i Vrbovsko, izvijestio je jutros HAK. Kolnici su mokri ili vlažni te skliski od kiše u većem dijelu ostatka zemlje. Zbog povremeno i mjestimice jake kiše moguć je nailazak na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog klizišta zabrana je prometa za vozila iznad 20 tona na državnoj cesti D203 Brod na Kupi- Delnice. Zbog poplava, zatvorene su ceste: D2 na dionici Zamlaka-Donji Martijanec (Podravska magistrala između Varaždina i Ludbrega, obilazak je preko Hrastovljana), D36 Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, ŽC2084 Kaniža-Jerovec (grad Ivanec), ŽC3085 Stara Plošćica-Ivanska (obilazak Ivanska- Brezovac- Obrovnica- Međurača- S. Plošćica), ŽC5130 Zalužnica-Doljani i ŽC3253 Košutarica-Mlaka.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙