FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 30. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Sutra, na Uskrs, obilježava se 22. godišnjica pogibije redarstvenika Josipa Jovića, koji je kao prva žrtva Domovinskog rata poginuo u sukobu hrvatskih policijskih snaga sa srpskim pobunjenicima na Plitvicama. Na Uskrs, koji je 1991. godine, kao i ove godine, bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka. Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka "javnim poduzećem" tzv. SAO Krajne, te za ono doba uobičajeni "mitinzi istine" srpskog pučanstva u tadašnjoj Titovoj Korenici pa je hrvatsko državno vodstvo u subotu, 30. ožujka, donijelo odluku da se na tom području ponovno uspostaviti ustavno-pravni poredak RH. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike, u sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca. Najviše ih je stradalo u autobusu na koji su pobunjenici pucali iz zasjede.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena počinje sutra u dva sata tako što se pomicanjem sata jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata. U nedjelju će zbog toga kasniti četiri putnička vlaka, izvijestile su Hrvatske željeznice. S ljetnim računanjem vremena za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Iznimka su mopedi i motocikli na kojima kratka svjetla moraju biti upaljena prilikom vožnje tijekom cijele godine. Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) podsjećaju i kako se s početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifnih stavova - električna će se energija od nedjelje, 31. ožujka obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

ZAGREB - Kolnici su mjestimice vlažni i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a mjestimice ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovice i tunela Tuhobića (30 do 60 metara) te na širem području graničnog prijelaza Pasjak. Hrvatski autoklub upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog klizišta zabrana je prometa za vozila iznad 20 tona na državnoj cesti D203 Brod na Kupi- Delnice.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko 2 kilometra. Izlazak osobnih vozila pojačan je na prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Kaštel, a čeka se od 20 do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Svi trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙