FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SLAVONSKI BROD - U slavonsko-brodskoj bolnici liječnici se bore za živote triju 15-godišnjakinja na koje je sinoć oko 19 sati osobnim automobilom naletio 19-godišnjak, čije se uhićenje, kako kažu u tamošnjoj policiji, očekuje nakon završetka očevida. Iz PU brodsko-posavske Hini su potvrdili kako se nesreća dogodila oko 18,57 sati u ulici I. Cankara, kada je 19-godišnji mladić iz Slavonskog Broda "BMW"-om naletio na tri 15-godišnjakinje koje su hodale nogostupom. Sve tri su zadobile teške ozljede opasne po život, te su vozilima Hitne pomoći prevezene u slavonskobrodsku Opću bolnicu "dr. J. Benčević". Očevid je u tijeku, a vodi ga brodsko-posavsko Županijsko državno odvjetništvo. U policiji se doznaje i da je vozač alkotestiran, te da nije bio pod utjecajem alkohola.

RIJEKA - Pod kotačima prikolice kamiona jučer je u Gorskom kotaru poginuo 70-godišnjak iz Gerovskog kraja, preko kojega je pod još neutvrđenim okolnostima prešla prikolica, izvijestila je PU primorsko-goranska. Očevidom je utvrđeno da se nesreća dogodila nešto prije 15 sati u mjestu Gerovski kraj, kada je 70-godišnjak, koji je tada kao suvozač u kamionu izašao van, iz još neutvrđenog razloga pao pod prikolicu, koja je preko njega tada prešla dvama kotačima. Kamion s prikolicom iz smjera Gerova prema Crnom Lugu vozio je 54-godišnjak iz Crnog Luga, koji je oko 14,45 sati zaustavio kamion te je 70-godišnjak izašao, a potom i pao pod prikolicu. Vozač je odmah zaustavio kamion, ali je 70-godišnjak već preminuo. Po nalogu županijskog državnog odvjetnika tijelo umrlog prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci radi očevida, kažu u primorsko-goranskoj policiji.

ZAGREB - Hrvatski sabor, na kraju ovotjednog zasjedanja, glasovat će danas o zakonskim prijedlozima, raspravljenima na aktualnoj sjednici. Nakon toga zastupnici bi trebali otići na trotjednu stanku, a zasjedanje nastaviti nakon predstojećih lokalnih izbora. U proteklom razdoblju Sabor je, uz ostalo, raspravio izmjene Zakona o zaštiti potrošača, te Zakon o informiranju potrošača o hrani, prema kojemu bi od 1. srpnja hrvatski potrošači imali pravo na točnu i potpunu informaciju o hrani koju kupuju. Zastupnici su raspravili i izmjene Zakona o kaznenom postupku, zakonske prijedloge o vodama te vodi za ljudsku potrošnju. Na dnevnom redu je bila i Strategija razvoja turizma do 2020. kojom se želi postići da Hrvatska po konkurentnosti uđe u društvo 20 vodećih turističkih destinacija. Saborska sjednica počinje sutra u 10 sati.

UMAG - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović jučer je u Umagu, gdje je svečano otvorio konferenciju Microsoft WinDays business, sa željenjem ustvrdio kako je u Hrvatskoj stvoren negativni odnos prema investicijama, naglasivši da samo investicije mogu pokrenuti hrvatsko društvo. "Rasprava o industriji u Hrvatskoj nije puna optimizma i poleta jer od 2009. do 2012. bilježi kontinuirani pad, a samo prošle godine naša proizvodnja 16 posto je manja u odnosu na 2008. godinu", izjavio je Josipović nakon što je svečano otvorio konferenciju, te napomenuo kako je cijela priča o negativnim industrijskim trendovima vezana uz investicije. Nažalost, dodao je, u Hrvatskoj ne postoji dobra investicijska klima, već je stvoren jedan negativni odnos prema investicijama. "To je potpuno pogrešno jer samo oni mogu ozbiljno pokrenuti hrvatsko društvo. Investicije su dramatično pale i vrijeme je da učinimo sve kako bi privukli investitore povoljnim uvjetima", poručio je Josipović.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum kasno sinoć na koncertu u povodu otvaranja Zapadne obale izašao je na pozornicu na kojoj je pjevao Oliver Dragoijević te s njim zajedno otpjevao nekoliko pjesama. Nakon toga Kerum je sam otpjevao pjesmu: "Jednog dana žalit će mnogi što ga više nema/ostat će pjesma i uspomena na posljednjeg boema". Potom se ispričao Splićanima, rekavši da nije mogao odoljeti, a da ne dođe, kako je rekao, "kod kralja naše pisme Olivera Dragojevića". "Mi smo napravili Zapadnu obalu, ne ja nego Vi i ja jer ste mi dali podršku bez obzira jel' netko bio za mene ili nije - nema veze. Znači vi i ja u mojem mandatu ostat ćemo upamćeni da smo napravili Zapadnu obalu, a što će biti poslije - nema veze. Tko god dođe svi će šetat tuda (po Zapadnoj obali)", rekao je Kerum obraćajući se mnoštvu nazočnih na Zapadnoj obali.

RIJEKA - Riječki pijanist Goran Filipec sinoć je održao pijanistički recital u HNK Ivana pl. Zajca promovirajući na taj način ljetnu pijanističku akademiju "Dino Ciani", koja će se prvi put održati ovoga ljeta u Rijeci. Na programu su bila djela Frederica Chopina i Franza Liszta. Akademiju "Dino Ciani" pokreće Sveučilište u Rijeci u sklopu program cjeloživotnog obrazovanja. Odvijat će se u kampusu riječkoga sveučilišta od 8. do 20. srpnja, a projekt je pokrenuo Goran Filipec. Uz njega će na akademiji predavati Naum Grubert iz Nizozemske, Simon Trpčevski iz Makedonije i Epifanio Comiso iz Italije, a očekuje se sudjelovanje dvadesetak polaznika iz više zemalja.

ZAGREB - Likovnu izložbu Josipa Vanište "Ukidanje retrospektive", u postavi kustosica Nade Beroš i scenografa Nenada Fabijanića, otvorila je sinoć u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, u nazočnosti umjetnika koji 17. svibnja ulazi u devedesetu godinu života. Izložba iz desetak cjelina, koja će biti otvorena do 16. lipnja, nema ni retrospektivni niti reprezentacijski karakter, nego, kako je rekla na otvaranju kustosica Beroš, svojom komornošću i discipliniranošću nastoji korespondirati s duhom ovoga samozatajnog i asketskog umjetnika. Ministrica Zlatar upozorila je da u Vaništinu djelu često nije lako razlikovati sliku od teksta. Obraćajući se velikom broju uglednika, kazala je da pred Vaniština djela treba zastati u tišini, doživjeti ih i prihvatiti njihovu komunikaciju.

ZAGREB - Knjiga politologa Borisa Havela "Arapsko-izraelski sukob" predstavljena je sinoć u knjižnici Bogdana Ogrizovića, gdje je istaknuto kako se u tom sukobu ne radi o crno-bijeloj slici, već postoje kvalitetni argumenti Izraela za zadržavanje granica nakon 1967. godine, kao i argumenti Arapa da na dijelu izraelskog teritorija naprave državu. Havel u opširnoj interdisciplinarnoj studiji (640 str.) kroz aspekte politologije, povijesti i teologije obrađuje pozadinu razvoja i trenutačnih političkih prilika na dijelu Bliskog istoka koji Židovi, kršćani i muslimani nazivaju Svetom zemljom. Knjigu je objavila "Naklada Ljevak", a predstavili su je recenzent Vlatko Cvrtila, novinarka i publicistkinja Višnja Starešina te autor.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙