FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Dvojica muškaraca, čija su tijela pronađena jučer na Rječini, stradali su pri spuštanju kajacima niz rijeku, objavila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) na svojim internetskim stranicama. Vjerojatno su stradali kad ih je povukla "rola" koja se stvara nakon preljevne brane kod mjesta Lukeži, utopili su se i rijeka je njihova tijela odnijela do akumulacijskog jezera Valići, kaže se u priopćenju HGSS-a. U akciji izvlačenja tijela sudjelovalo je osmero članova HGSS Stanice Rijeka koji su poziv dobili nakon 15 sati. Akcija je završila oko 18,30 sati. Tijela dvojice muškaraca pronađena su u jezeru Valići na Rječini, a u blizini su bili i sportski čamci, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. Jezero Valići nalazi se u srednjem toku Rječine i služi kao akumulacija za hidroelektranu Rijeka.

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) dobila je na Međunarodnoj konferenciji Rescue 3 instruktora i providera u velškom gradu Cardiffu nagradu za najboljega svjetskog neovisnog trening providera Rescue 3 programa, to jest za obučavanje instruktora za spašavanje na divljim vodama. Nagradu HGSS-u dodijelili su Rescue 3 Europe i predsjednik Rescue 3 International-a Mike Turnbull, priopćio je sinoć HGSS. Međunarodna konferencija održana je u Cardiffu od 16. do 18. travnja, a kako se ističe, priznanje koje je HGSS dobio tim je veće što je riječ o programu koji se provodi u 60-ak zemalja diljem svijeta. HGSS je nositelj programa za našu regiju, a do sada je obuku po prošlo više od 200 članova HGSS-a te dvadesetak kolega iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Trenutačno HGSS ima pet instruktora, a planira se povećanje njihova broja te obuka novih spašavatelja na brzoj vodi i u poplavama.

ZAGREB - Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta "Marulićevi dani" otvoren je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na svečanosti na kojoj su uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić te posthumno priznanje glumcu HNK Split Anti Čedi Martiniću. Otvarajući 23. Marulićeve dane, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš podsjetio je na ideju Festivala koji je nastao 1991. godine i ocijenio kako ta manifestacija pruža poticaj i hrvatskom dramskom pismu i kazalištu koji su bitni čimbenici nacionalne kulture. Osvrnuo se na veliki broj nagrađenih nagradom Marin Držić i rekao kako bi bilo "veliko veselje da nekoliko tekstova vidimo već iduće godine". Ministarstvo kulture Republike Hrvatske posthumno je dodijelilo priznanje dramskom prvaku splitskog HNK Anti Čedi Martiniću za izniman razvoj hrvatskog kazališnog stvaralaštva. Prigodnu skulpturu udovici preminulog glumca Zrinki Martinić predao je intendant splitskog HNK Tonči Bilić. Prvu nagradu, koju Ministarstvo kulture, u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, dodjeljuje najboljem novom dramskom tekstu, dobila je Kristina Gavran za tekst "Spremni". Drugu nagradu ravnopravno dijele Zdenko Mesarić za dramski tekst "Snježna kugla" i Tomislav Zajec za "Trebalo bi prošetati psa". Treću nagradu dobili su Maja Hrgović za "Prekrasne ruševine", Vedrana Vrhovnik za svoju dramu "Počivali u miru kuće svoje", te Dino Pešut za dramski tekst L.U.Z.E.R.I. Nagrađenima je zamjenik ministrice kulture uručio skulpture, rad akademskog kipara Damira Mataušića. Kao prvu festivalsku predstavu, ansambl HNK Osijek izveo je najbolju domaću kazališnu produkciju u 2012. godini, dramu "Unterstadt" koju je prema romanu Ivane Šojat Kuči režirao Zlatko Sviben.

(Hina) xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙