FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

RIJEKA - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sinoć je u Rijeci istaknuo kako je važno da riječki prometni pravac postane dio jednog od 10 ključnih koridora u Europi, Mediteranskog koridora. Tako se osigurava ulaganje u prometnu infrastrukturu do 85 posto iz europskih fondova, rekao je ministar na okruglom stolu koji je na temu "Rijeka i globalno pozicioniranje" organiziran u sklopu kampanje Vojka Obersnela (SDP) za riječkoga gradonačelnika. Hajdaš Dončić je kazao da će postojeća željeznička pruga od Rijeke do Zagreba, odnosno do mađarske granice, nakon obnove biti i više nego dovoljna za sav sadašnji i projicirani rast prometa riječke luke. Ako se u budućnosti pojavi potreba, moći će se razgovarati o gradnji novog lučkog terminala na Krku i novoj pruzi, rekao je. Usporedno s obnovom željeznice, do 2018. će se završiti novi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali u Rijeci, a terminal Brajdica će doseći pun kapacitet, najavio je istaknuvši da je nekoliko kompanija iz Kine izrazilo interes za ulaganje u buduće logističke centre u zaleđu Rijeke.

ZAGREB - Sisačka županica Marina Lovrić Merzel izjavila je kako je zadovoljna nalazima Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, koji su pokazali da nije lagala da je operativni zahvat kojemu se podvrgnula na teret HZZO-a bio u okvirima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, te poručila kako će za traženje satisfakcije upotrijebiti sve što je pravno moguće a eventualnu financijsku odštetu donirati u humanitarne svrhe. "Jako sam zadovoljna što pravna država funkcionira", kazala je Lovrić Merzel u razgovoru na Dnevnik 3 HRT-a komentirajuću takav nalaz državnog odvjetništva. Istina se vrlo brzo saznala i nadam se da takvog pristupa u kampanjama više neće biti, te da je je HDZ naučio lekciju, dodala je. Državno odvjetništvo objavilo je jučer na svojim mrežnim stranicama kako je, nakon objave napisa u sredstvima javnog priopćavanja i zatraženih provjera, zaprimilo odgovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u kojem piše da je osiguranici M. L. M. obavljen operativni zahvat "u okvirima prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja" te kako nema osnova za daljnjim postupanjem". Čelnik sisačkog HDZ-a Željko Krapljan ustvrdio da je Lovrić Merzel pod lažnom dijagnozom i s uputnicom za drugu bolest, koju plaća HZZO, obavila liposukciju. Ona je tvrdila da je operirala bruh, te je čak i pokazivala ožiljke novinarkama.

SPLIT - Prvi Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest otvoren je sinoć u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu humanitarnim koncertom s kojeg će prikupljena sredstva biti predana braći Franji i Mihovilu Mišetiću iz sela Orah kod Vrgorca koja su oboljela od cerebralne paralize. U šest dana festivala, koji organizira udruga Benedikt, održat će se više javnih tribina, okruglih stolova i projekcija aktivističkih dokumentarnih filmova, izložbi i edukativnih radionica. Predsjednik udruge Benedikt Vide Popović je istaknuo kako je cilj te manifestacije promicanje kulturnog aktivizma i cjelovitog društvenog razvoja, a festival je otvoren svima koji žele kritički upozoriti na konkretne probleme s kojima se suočava hrvatsko društvo. "Naziv VIDIK fest dolazi od skraćenice V-I-D-I-K koja označava proces promjene društvene svijesti, a odnosi se na pet razvojnih etapa: vjeru, ideju, društvenu perspektivu, inicijativu i kulturnu revoluciju", objasnila je Dragun. "VIDIK fest nastoji podići svijest građana o gorućim društvenim problemima kako bi ih se motiviralo na društveno odgovorno i angažirano djelovanje", navodi se u popratnom materijalu te manifestacije.

SPLIT - Obitelj, prijatelji i mnoštvo Splićana oprostili su se jučer popodne na gradskom groblju Lovrinac od novinara i satiričara Đermana Ćiće Senjanovića (64) uz pjesmu "Laku noć Luigi, laku noć Bepina", a njegovi prijatelji s picigina su mu u grob ubacili nekoliko loptica. Senjanović je bio jedan od simbola Splita, a svojom britkom satirom ostavio je neizbrisiv trag u "Feral Tribuneu", "Berekinu", "Slobodnoj Dalmaciji" i "Novome listu", u kojemu je ostao do nedavnog odlaska u mirovinu početkom 2013. Najveći dio karijere proveo je u Slobodnoj Dalmaciji, gdje je bio i urednik satiričkoga priloga "Pomet". Na jučerašnjoj komemoraciji održanoj u kavani hotela "Bellevue" u Splitu novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac rekao je: "S Ćićom nekako ne ide riječ komemoracija. Njegovo pisanje je bilo kao boca dobrog vina koju - kada počneš - ne možeš stati ispijati".

PETRINJA - Dvije su osobe pronađene mrtve jučer poslijepodne u obiteljskoj kući u Petrinji a, kako se saznaje iz sisačko-moslavačke policije, točan uzrok i okolnosti smrti bit će poznate nakon očevida. U obiteljskoj kući u ulici Ivana Trnskog 31 u Petrinji pronađena su tijela muškarca (45) i žene (70). Prema neslužbenim informacijama, riječ je o punici i zetu koji su se navodno otrovali metilnim alkoholom. Uzroci smrti utvrdit će se obdukcijom, a sve okolnosti bit će poznate nakon očevida, rečeno je u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙