FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: vkrb
ZAGREB, 14. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena birališta na kojima je nešto manje od četiri milijuna birača imalo priliku birati 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja, do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine. U 19 sati završena je i izborna šutnja tijekom koje je bila zabranjena promidžba i svako objavljivanje procjena rezultata. O prvim neslužbenim rezultatima glasovanja predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izvijestit će na konferenciji za novinare u 21,45 sati. Do 16 sati, kako je izvijestio DIP, na izbore je izašlo 14,63 posto birača, odnosno njih oko 445 tisuća, najviše u Karlovačkoj, a najmanje u Međimurskoj županiji. Cijela Hrvatska bila je jedna izborna jedinica, a birači su mogli birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je bilo 19, a osam koalicijskih. Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine.

ZAGREB - Izborni dan do 17,30 sati u Hrvatskoj i inozemstvu protekao je bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima tijekom prvih hrvatskih izbora za Europski parlament, sudeći prema pozivima građana u GONG koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez valjanih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača. U odnosu na kršenje izborne šutnje, GONG je zaprimio dojave građana o neprimjerenim SMS porukama poslanim u ime HDZ-a, HSS-a i SDP-a, kao i u crkvama tijekom misa. Prijave su stizale i zbog postova na Facebooku kojima se promoviralo određene kandidate, priopćeno je iz GONG-a. Potaknuti dojavama građana iz Zagreba, Imotskog i Župe Dubrovačke da pojedini članovi biračkih odbora, predloženi od strane HDZ-a, vode evidenciju tko je od njihovih članova glasao, GONG podsjeća da članovi biračkih odbora moraju obavljati isključivo aktivnosti propisane zakonima te uputama Državnog izbornog povjerenstva. Vođenje evidencije o izlasku birača na izbore može otvoriti mogućnost za nezakonit utjecaj na birača da glasa ili ne glasa, što je regulirano Kaznenim zakonom.

ZAGREB - Slab odaziv na danas održane izbore za Europski parlament posljedica je odluke vladajućih da se ti izbori održe odvojeno od lokalnih, ocijenio je večeras HDZ-ov kandidat Davor Ivo Stier. "Mi smo upravo upozoravali na to da su odvojeni europski i lokalni izbori suprotni onome što čini dobar dio članica EU, u kojima se ti izbori održavaju istodobno. Vlast je odlučila suprotno, očito s namjerom da odaziv bude što manji. Zbrzali su izborni proces, smanjili rokove i onemogućili institucionalnu kampanju, u kojoj bi građani dobili punu informaciju o tome što je europarlamentarac i kako se glasuje", rekao je Stier nakon zatvaranja birališta, u HDZ-ovoj središnjici. Ocijenio je da je odlukom o odvajanju izbora izgubljena prigoda da Hrvatska pošalje jaku poruku i dade veći legitimitet svojim predstavnicima u Europskom parlamentu. "No, odgovornost za to je na onom tko je donio takvu odluku", rekao je Stier.

ZAGREB - Nositelj liste Hrvatskih laburista - stranke rada za Europski parlament (EP) Nikola Vuljanić rekao je večeras da je zbog slabe izlaznosti građana teško prognozirati izborne rezultate ocijenivši da su se u Hrvatskoj stvorila dva fronta - između hrvatskog naroda koji ne želi izići na izbore i političkog establišmenta. "Rezultat konfrontacije između politike i naroda može biti vrlo opasan", kazao je Vuljanić novinarima u izbornom stožeru stranke ocijenivši da je došlo do pogrešne odluke o odabiru datuma izbora te da je trebalo ljudima dati više vremena u objašnjenju zašto se biraju ljudi u EP. Smatra kako je hrvatska vlada već samim datumom odabira izbora i pričama o plaćama nastojala ljudima zgaditi izbore i u tome su izgleda uspjeli. "Apsolutno je sve moguće i moguće je da neke sasvim marginalne grupacije dobro prođu ako su uspjele animirati jedan manji dio birača", kazao je Vuljanić.

ZAGREB - Izbore za Europski parlament obilježio je nizak odaziv glasača zbog prekratke kampanje u kojoj nije otvorena rasprava o radu tog najvišeg europskog zakonodavnog tijela, niti je građanima objašnjenja uloga kandidata za zastupnike koji će u njemu predstavljati hrvatske interese, ocjena je političkih analitičara. Mali odziv birača, od svega 14,6 posto do 16 sati, Žarko Puhovski tumači nezainteresiranošću građana koji su procijenili da se na ovim izborima ni o čemu bitnom ne odlučuje, ali i nedostatkom kampanje. Smatra i da je ovakav odziv pokazatelj duboke depresije, u kojoj hrvatski građani nisu ni za što drugo zainteresirani osim za golo preživljavanje. Anđelko Milardović smatra da se kampanja vodila po modelu izborne šutnje. Za razloge slabog odziva dijelom smatra odgovornim i "nikad lošije medijsko predstavljanje izborne kampanje", za koju je "HTV ostavio eksperimentalni 4. program, slabe gledanosti". Davor Gjenero drži da je loš odaziv sasvim očekivan. Razlozi su različiti a jedan od njih je taj što su birači birali zastupnike u već konstituirani parlament na samo godinu dana i da to nisu pravi natjecateljski izbori.

RIJEKA/FUŽINE - Prema prvim neslužbenim podacima, na lokalni referendum na kojem su se građani Fužina izjašnjavali o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak pokraj Liča, izašlo je 43,9 posto birača, pa referendum nije uspio, doznaje se iz Povjerenstva za provedbu referenduma. Predsjednik Povjerenstva za provedbu referenduma Ljubomir Blažević rekao je da referendum nije uspio, odnosno da je za uspjeh referenduma bilo potrebno da na trima biračkim mjestima – u Fužinama, Vratima i Liču, do zatvaranja u 19 sati glasuje 50 posto od ukupnog broja birača plus jedan birač. Načelnik Fužina Marinko Kauzlarić izjavio je večeras da smatra da su rezultati pokazali da referendum nije bio potreban,tj. da su građani potvrdili ideju Općinskog vijeća koje je vjetroelektranu uvrstilo u općinski Prostorni plan.

OSIJEK - U prometnoj nesreći na cesti Osijek-Bilje oko 16 sati smrtno je stradao 23-godišnji strani državljanin. Nesreća se dogodila kada je upravljajući automobilom pri pretjecanju izgubio kontrolu, preletio biciklističku stazu i udario u drvo. Na mjesto nesreće izašli su vatrogasci koji su 23-godišnjaka izvukli iz automobila. Mladić je preminuo unatoč pokušaju liječnika da ga reanimiraju.

(Hina) xvkn ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙