FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 14. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju prvi izbori za članove Europskog parlamenta (EP) na kojima će birači izabrati 12 zastupnika koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine. Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača. Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih. Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine. Današnji su izbori prvi na kojima pravo glasa imaju i osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti, što im je omogućeno novim Zakonom o registru birača koji je Hrvatski sabor usvojio krajem prošle godine. Novina je i mogućnost "preferencijalnog glasa", odnosno pravo birača da osim neke od lista zaokruži i jednog od kandidata na listi kojem daje prioritet u odnosu na druge kandidate.

ZAGREB - Izborni dan do 11 sati u Hrvatskoj i inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima tijekom prvih izbora za Europski parlament. Sudeći prema malobrojnim pozivima građana, koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez važećih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača, izborni dan prolazi bez ozbiljnijih dojava o izbornim nepravilnostima, priopćeno je iz GONG-a. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatraju se izbornom promidžbom, odnosno kršenjem izborne šutnje koja u Hrvatskoj traje danas do 19 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je u nedjelju prije podne glasovao na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament, očekuje da će građani izabrati najbolje i da će se zastupnici koji budu izabrani na svojoj dužnosti ponašati časno i odgovorno. "Kao i na svim izborima, očekujem da će građani izabrati najbolje. Siguran sam da će se, tko god bude izabran, časno i odgovorno ponašati na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu", rekao je Josipović. Drži da se građani tek trebaju naviknuti na izbore za europarlamentarce, ali da je u kampanji bilo prilike sa se upoznaju s kandidatuma. "Kampanja je bila onakva kakve su stranke", ocijenio je. "Ovo su prvi izbori, potreban je jedan period, jedan broj izbornih ciklusa da građani potpuno prihvate sva pravila, no držim da je bilo prilike za svakoga tko je to želio, da sazna sve što ga zanima", rekao je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko glasovao je jutros na izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, na biračkom mjestu u mjesnom odboru Središće, a novinarima je tom prilikom izjavio kako su ovo povijesni izbori na kojima građani Hrvatske odlučuju o svojim predstavnicima u Europskoj uniji. Ovo su povijesni izbori za Hrvatsku i njezine građane na kojima hrvatski građani odlučuju kako će živjeti u Europskoj uniji i kako će ih predstavljati zastupnici koje danas biraju, kazao je novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora. Istaknuo je kako očekuje da svi danas izabrani u Europskom parlamentu govore hrvatskim jezikom kako bi hrvatski građani znali što i koju politiku zastupaju. Europska unija će prijelomno utjecati na živote hrvatskih građana, kazao je Leko.

ZAGREB - Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović glasovao je jutros na izborima za Europski parlament (EP) na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Petar Zrinski" rekavši pritom novinarima kako vjeruje da će odaziv biti malo veći nego što je obično praksa za europske izbore. "Prvi su europski izbori u hrvatskoj povijesti i drago mi je da se održavaju na poseban i odvojen dan," rekao je Milanović. Nikad dovoljno informacija za izaći izbore, rekao je dodajući da treba objašnjavati cijelo vrijeme što je Europski parlament. Upitan jesu li poruke kandidata za EP doprle do birača, Milanović je odgovorio da su teško dopirale i zbog medijskog praćenja. "Za to možda nisu krivi mediji, nego imamo jedan dosta čudan sistem, o kojem ćemo morati razgovarati i možda ga i mijenjati jer u ovoj kampanji bilo je praktički nemoguće doprijeti do medija osim teškim incidentima", kazao je Milanović.

ZAGREB - Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu moraju dobro poznavati hrvatske institucije i komunicirati s građanima, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je u nedjelju ujutro glasovala za zastupnike u Europskom parlamentu. "Očekujem da poznaju institucije, u prvom redu hrvatske, europske će upoznati, te da imaju komunikaciju i s domaćim institucijama i s biračima i da ondje budu što aktivniji", rekla je. Po njezinim riječima, Hrvatska nema koristi od onih koji bi "razgrađivali europske institucije". "To može biti politički stav, ali zemlja od toga ne profitira, nego od ljudi koji znaju na koji način mogu ondje postupati", istaknula je.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Tomislav Karamarko glasovao je danas na izborima za zastupnike za Europski parlament (EP) na biračkom mjestu u zagrebačkoj Sedmoj gimnaziji i poručio da bi što više građana trebalo izaći na ove izbore. "Volio bih da nisu u pravu oni koji su rekli da će biti mala izlaznost na izbore. Mislim da je to bitno", rekao je nakon glasovanja novinarima. Prvi srpnja ove godine, napomenuo je, povijesni je moment ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bilo bi dobro da pokažemo jednu snagu i volju te naprosto veselje što postajemo građani Europske unije, rekao je Karamarko i dodao da su ovo su prvi takvi izbori, te da će se ponoviti iduće godine, kada su redovni izbori za zastupnike u Europski parlament.

ZAGREB - Nagrađivani dokumentarac "Palme" autorica Kristine Lindstrom i Maud Nycander, intrigantan portret švedskog premijera Olofa Palmea otvorit će večeras u zagrebačkom kinu "Tuškanac" ciklus novog švedskog filma, koji donosi djela manje poznatih, ali ne i manje zanimljivih suvremenih švedskih redatelja. Osobni i profesionalni portret Palmeova života ocrtan je kroz arhivske snimke i razgovore s brojnim osobama s kojima je švedski premijer bio u kontaktu, od mladih dana do smrti 1986., kada je ubijen dok se sa suprugom pješice i bez tjelohranitelja vraćao kući iz kina. Film se bavi i kontroverznijim detaljima njegove biografije. Nakon projekcije, s jednom od redateljica, Kristinom Lindstrom, u "Tuškancu" će razgovarati filmski kritičar Josip Grozdanić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙