FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Pregled viejsti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Prijedlog zakona o kritičnim infrastrukturama dobio je potporu svih saborskih klubova, a u raspravi je naglašena važnost neprekidnog djelovanja sustava, mreža i objekata od nacionalne važnosti za funkcioniranje države i sigurnost građana. Nacionalne kritične infrastrukture u Hrvatskoj nisu definirane niti je procijenjena potreba njihove zaštite te se zakonom preuzima pravna stečevina Europske unije. "Nacionalne kritične infrastrukture su sustavi, mreže i objekti od nacionalne važnosti čiji prekid djelovanja ili isporuke robe i usluga može imati ozbiljne posljedice na nacionalnu sigurnost te zdravlje i živote ljudi, imovinu i okoliš, sigurnost i ekonomsku stabilnost i neprekidno funkcioniranje vlasti", kazao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Stoga je nužno, naglasio je, definirati načine njihove zaštite i osigurati njihovo djelovanje u svim uvjetima, kao i brzi oporavak ako dođe do nekog izvanrednog štetnog djelovanja (od prirodnih nepogoda do terorističkog djelovanja).

VUKOVAR - U masovnoj grobnici nedaleko od klaonice u Sotinu, čije je iskapanje počelo krajem prošloga tjedna, ekipe za ekshumaciju dosad su otkrile posmrtne ostatke desetak žrtava, potvrdio je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić. Podsjetio je kako je riječ o sekundarnoj grobnici u koju su žrtve premještene iz primarne grobnice nedaleko od ulaza u Sotin iz smjera Vukovara, a u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci triju žrtava. Posmrtni ostatci ostalih žrtava iz te su grobnice 1997. godine premješteni na lokaciju kod klaonice. Posmrtni ostatci žrtava pronađeni su u jednom od desetak rovova u koji su odlagani ostatci životinja iz klaonice. Grujić je rekao da će proces identifikacije biti vrlo složen jer su trupla premještena iz primarne grobnice.

VUKOVAR - Nužno je u što kraćem roku sastaviti zajednički popis nestalih osoba s područja Hrvatske, BiH i Kosova kako bi se uz primjenu jedinstvene metodologije ubrzao proces traženja nestalih osoba s područja cijele regije, zaključeno je, među ostalim, u Vukovaru na sastanku članova Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske, Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i predstavnika udruga obitelji nestalih iz dviju zemalja. Govoreći o zaključcima današnjeg sastanka u vukovarskome hotelu "Lav", predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izrazila je zabrinutost zbog spore potrage za zatočenim i nestalim osobama ocjenjujući kako je "ključ" za ubrzavanje tog procesa politika. "Vrijeme curi, ljudi umiru. S našeg gledišta, ovo pitanje možemo riješiti samo ako se iz njega makne politika ili politika to odluči riješiti", ocijenila je Alvir.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas, komentirajući odluku Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) o obustavljanju svih postupaka protiv izvršnog dopredsjednika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, da se radi o uvjerljivo najgore režiranoj predstavi koju je ikada vidio. "Nisam kazališni kritičar, ali pogledao sam puno predstava i sa sigurnošću mogu reći da je ova, u režiji HNS-a, uvjerljivo najgora", kazao je ministar Jovanović novinarima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u Zagrebu. "Svi bi se glumci u njoj trebali posramiti zbog toga što bespogovorno ispunjavaju naloge svog režisera. Nadam se da će se Hrvatski olimpijski odbor, koji će uskoro provesti istovjetni postupak, pokazati puno odgovornijim", kazao je ministar. Izvršni odbor HNS-a jučer je donio odluku o obustavi disciplinskog postupka protiv čelnoga čovjeka Dinama pokrenutog nakon što je Zdravko Mamić u emisiji radija Soundset Plavi prije nešto više od mjesec dana nastupio s govorom mržnje protiv ministra Jovanovića i pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

ZAGREB - Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava i Srpski demokratski forum oštro su danas osudili odluku o obustavi postupka protiv Zdravka Mamića koju je jučer donio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza, te najavili podnošenje prijave protiv HNS-a UEFA-inim tijelima. "Umjesto da sukladno Statutu HNS-a, Kodeksu o ponašanju nogometnih djelatnika i Disciplinskom pravilniku i propisima FIFA-e, koji vrlo jasno zabranjuju diskriminaciju i govor mržnje, najoštrije kazni Zdravka Mamića, Izvršni odbor HNS-a je bez ikakvog javnog obrazloženja obustavio proces a da nije, očito, ulazio u meritum njegovog prekršaja. Time je Hrvatski nogometni savez opet dokazao da mu društvena odgovornost, zakoni Republike Hrvatske, a ni vlastiti propisi ne znače mnogo", stoji u priopćenju triju organizacija. Također će razmotriti mogućnost dizanja tužbe protiv HNS-a zbog, kako navode, propuštanja sankcioniranja diskriminacije i govora mržnje, dok će rad svih ostalih nadležnih institucija u tome postupku nastaviti pozorno pratiti.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je danas kako nije zadovoljno načinom izbora ravnatelja i glavnih urednika na Hrvatskoj radioteleviziji, a najkontroverznijim drži izbor glavnog urednika prvog programa Hrvatske televizije Željka Rogošića. "Hrvatsko novinarsko društvo iznimno je nezadovoljno nejasnim načinom izbora ravnatelja i glavnih urednika na Hrvatskoj radioteleviziji", stoji u HND-ovu priopćenju. Od kandidata za čelna mjesta nisu se na vrijeme tražili programi pa nisu niti jasni kriteriji na osnovu kojih su izabrani čelni ljudi, tvrdi nadalje HND u priopćenju. Najkontroverznijim HND drži izbor glavnog urednika prvog programa Hrvatske televizije Željka Rogošića "zbog toga jer je riječ o ponajvišem uredničkom mjestu, a glavnog urednika Rogošića izabrao je njegov kum Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a", ističe HND, napominjući kako je takav izbor donesen unatoč tomu što je u tajnom izjašnjavanju novinara i drugog kreativnog osoblja na HRT-u Rogošić bio predzadnji sa 142 pozitivna glasa, dok je 331 glas bio protiv njega. HND je Zakon o HRT-u ocijenio kao "možda najlošiji u posljednjih dvadesetak godina jer daje svu moć na HRT-u u ruke jednog jedinog čovjeka, njegovog glavnog ravnatelja".

ZAGREB - Skupina mladih liječnika uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem ga upozorava da unatoč njegovu obećanju još nije raspisan natječaj za plaćeni pripravnički staž za liječnike. Dvadesetak liječnika u pismu podsjeća Ostojića da je krajem siječnja izjavio medijima kako će natječaj za staž biti raspisan krajem ožujka, odnosno početkom travnja. Od tada su prošla gotovo tri mjeseca, a u međuvremenu je Ostojić postao kandidat za gradonačelnika Zagreba. Vjerujemo kako ste u kampanji, gužvi i strci jednostavno zaboravili raspisati obećani nam natječaj ili nas informirati o tome zašto još nije došlo do njegova raspisivanja, kaže se u pismu. Ističu da još uvijek računaju na Ostojićevo obećanje financiranog staža po dosadašnjem modelu, preko HZZO-a. Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut izjavio je danas Hini da "u HZZO-u ništa s tim u vezi nije u planu", pa se raspisivanje natječaja za pripravnički staž ne treba tako skoro očekivati.

ZAGREB - Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je kriminalističkim istraživanjem zbog prijevara i krivotvorenja, o kojemu je poslijepodne izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), obuhvaćen i 24-godišnji sin načelnika zagrebačke policije Saša Burušić. Neslužbeno se doznaje da je 24-godišnji sin načelnika zagrebačke Policijske uprave Gorana Burušića kao suradnik kreditne agencije krivotvorio dokumentaciju za dobivanje kredita. U poslijepodnevnom priopćenju MUP je izvijestio da policija istražuje više osoba od kojih je jedna u "bliskom srodstvu" s načelnikom zagrebačke policije. Glasnogovornici MUP-a i Ravnateljstva policije poslijepodne nisu bili dostupni za izjave, kao ni policijski načelnik Burušić.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je danas čestitku svim dionicima knjiške scene u Hrvatskoj i svim ljubiteljima knjige povodom Svjetskog dana knjige, u kojoj ističe kako njezino Ministarstvo svojim djelovanjem nastoji na različite načine očuvati kulturu čitanja te knjigu i čitanje približiti što širem krugu čitatelja. "Iako u današnje doba elektroničkih medija knjiga također mijenja svoj oblik i način pristupa čitatelju, uvjerena sam da pisana riječ koja nosi značenje i poruku te jezik kao bitan dio našeg identiteta nastavljaju uspješno odolijevati svim sve brojnijim novim oblicima zabave i učenja", stoji u poruci koju je ministrica Zlatar Violić uputila "svim književnicima, prevoditeljima, nakladnicima, urednicima, lektorima, te svim ostalim trudbenicima bez čijeg marljivog rada knjiga ne bi bilo". Ministrica je u svojoj čestitki posebnu zahvalu uputila organizatorima manifestacije Noć knjige koja promiče važnost čitanja, a koja se održava danas u više od stotinu gradova i mjesta diljem Hrvatske.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙