FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Vodni val prošao je u ponedjeljak popodne kroz Zagreb i Karlovac, a očekuje se da će u utorak u popodnevnim satima doći do Siska gdje su poduzete sve mjere obrane od poplave, doznaje se od Zorana Čavlovića iz Centra za obranu od poplava. Na sisačkom području trenutno se pumpaju zaobalne vode, a tijekom noći zbog rasta vodostaja može doći do zatvaranja ceste Sisak - Popovača te na područjima Crnca kod Siska do proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplave. Izvanredne mjere obrane od poplave uvedene su na području oko Jasenovca jer se očekuje vodostaj u visini od oko 830 cm, a vodostaj Save uzvodno od Zagreba je u blagom opadanju, pa se u Zagrebu očekuje ukidanje redovitih obrana od poplave.

ZAGREB - Svjetski dan autizma, 2. travnja, obilježit će se u utorak u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova pod sloganom "Autizam treba sustavno rješenje", u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske, tradicionalnim puštanjem balona i okruglim stolom u Hrvatskom saboru, a Vlada će svoju potporu izraziti "bojanjem" zgrade Vlade reflektorima u plavu boju autizma. U Hrvatskoj živi osam tisuća osoba s autizmom, a kako stoji na stranicama Udruge za autizam Hrvatske, Svjetski dan autizma u Hrvatskoj će se obilježiti i u Puli, Dubrovniku, Karlovcu, Kaštel Novom, Vrbovečkoj Dubravi te Novoj Gradišci. Balone s natpisom "Autizam 8000" u podne će puštati gradonačelnici gradova u kojima djeluju udruge za autizam i djeca s autizmom, a u Zagrebu na Trgu sv. Marka pridružit će im se predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović i supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović. Baloni simboliziraju djecu i osobe s autizmom koji čekaju primjereno rješenje skrbi. Rano prepoznavanje autizma, sustavno riješen rani tretman autizma, barem jedan specijalizirani dijagnostički odjel za autizam, bolja skrb, dostupnija stručna podrška i pomoćnici u nastavi, inkluzija, problemi su koje navodi Udruga za autizam najavljujući obilježavanje.

ZAGREB - Službe Grada Zagreba u utorak su cijelog dana intervenirale na klizištima, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama koji koordinira intervencijama. U ulici Dominika Mandića aktivirala su se dva manja klizišta, jedna je kuća pretrpjela manja oštećenja ali za sada nije ozbiljnije ugrožena, a na drugo klizište je pomaknulo garažu za nekoliko milimetara. Uzrok je sustav odvodnje oborinskih voda koji je propao zbog starosti. U Ulici Graberje intervencija je završena - probijeni su novi odvodni kanali koji će omogućiti bolju drenažu terena. U Vinogradskoj kod kućnog broja 147 došlo je do odrona u blizini privatne kuće, a uzrok su građevinski radovi privatnog investitora na susjednoj parceli. Ljudi i imovina, kao i sigurnost prometa, nisu ugroženi te će se u utorak po redovnoj proceduri pozvati građevinska inspekcija. Na Šestinskom dolu 1. odvojak dogodio se manji odron zemlje i drveća. Vatrogasci su uklonili drveće s prometnice. Na Dubravkinom putu je stablo palo na parking. Vatrogasci su stabla uklonili, a budući je napravljen projekt za sanaciju klizišta radovima će se pristupiti čim to vremenski uvjeti dozvole. Na Divoselskoj se otvorilo novo klizište, ali zasad nema opasnosti, navodi se u izvješću Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙