FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europski parlament i zemlje članice EU-a postigli su dogovor o novoj direktivi o hipotekarnim kreditima, koja uključuje jasnija pravila pri odobravanju zajmova i bolju procjenu kreditne sposobnosti korisnika kredita. Predstavnici Europskog parlamenta i irsko predsjedništvo, koje pregovara u ime zemalja članica, postigli su u utorak navečer dogovor o direktivi o hipotekarnim kreditima, koju je Komisija predložila još u ožujku 2011. godine. Dogovor sada treba biti potvrđen na Vijeću EU-a i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kako bi na snagu stupio sredinom 2015. Kompromis između ostaloga uključuje i bolju zaštitu od tečajnog rizika za one dužnike koji su kredit podigli u stranoj valuti. Ako troškovi otplate kredita izmaknu kontroli dužnik će imati mogućnost zaustaviti spiralu duga zamjenom valute zaduživanja ili drugim zaštitnim mehanizmima.

ZAGREB/BRUXELLES - Povjerenje potrošača u 17-članoj eurozoni i u 27 zemalja Europske unije u cjelini se poboljšalo u travnju, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije. Indeks potrošačkog povjerenja za mjesec travanj poboljšan je u oba bloka za po 1,2 indeksna boda u usporedbi s prethodnim mjesecom, objavila je Europska komisija u jučerašnjim prvim procjenama. Odgovarajući indeks za eurozonu, prema preliminarnoj procjeni, u travnju je iznosio minus 22,3 boda, nasuprot minus 23,5 bodova u mjesecu ranije. Za 27-članu EU indeks potrošačke klime iznosio je minus 20,4 boda, čime je poboljšan u odnosu na minus 21,6 bodova u ožujku, stoji nadalje u preliminarnom izvješću. Konačno cjelovito izvješće o gospodarskoj klimi u eurozoni i EU i zasebni podatak o poslovnoj klimi u eurozoni Europska komisija će objaviti 29. travnja, navodi se u priopćenju.

RIM - Talijansko gospodarstvo u 2013. će se smanjiti u postotku oko 1,3 posto koliko prognoziraju u vladi i vjerojatno se neće vratiti rastu u ovoj godini, kazao je čelnik državnog zavoda za statistiku (ISTAT). "Tromjesečna dinamika bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogla bi signalizirati pad u sva četiri tromjesečja 2013. čime bi ukupno trajanje recesije dosegnulo dvije i pol godine", kazao je Enrico Giovannini pred parlamentom. Napomenuo i da će industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju ove godine vjerojatno pokazati pad za 0,2 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Središnja banka Italije ranije je objavila da bi gospodarstvo trebalo izaći iz recesije u drugoj polovini 2013. Odvojeno je statistički ured danas objavio da se povjerenje potrošača u Italiji u travnju neočekivano poboljšalo na najvišu razinu u posljednjih devet mjeseci. ISTAT-ov temeljni indeks potrošačke klime u travnju je tako uvećan na 86,3 boda, s revidirana 85,3 boda u ožujku. Preliminarni podatak bio je 85,2 boda.

LONDON - Oštar pad aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u travnju zasjenio je nešto blaži pad u Francuskoj, pokazalo je izvješće londonskog instituta Markit, potpirivši strah od produbljivanja recesije u eurozoni. U prvoj je procjeni Markit izračunao da je indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao u travnju na 46,6 bodova, sa 46,4 boda iz ožujka. I dalje je ispod razine od 50 bodova koja dijeli rast od pada aktivnosti. U Markitu upozoravaju da blagi rast PMI-ja ne treba tumačiti kao nedvosmislen znak da je recesija u eurozoni dotaknula dno. Ukazuju pritom na neočekivani pad indeksa u Njemačkoj. U Njemačkoj su se tako aktivnosti smanjile prvi puta od studenog 2012., spustivši se na najnižu razinu u šest mjeseci. Aktivnosti u francuskom privatnom sektoru blago su se stabilizirale nakon što su u prošlom mjesecu zabilježile najnižu razinu u protekle četiri godine od najteže etape recesije u 2009.

HONG KONG - Aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru usporile su u travnju zbog slabijeg izvoza koji je pritisnula anemična inozemna potražnja, objavila je banka HSBC. Preliminarni indeks menadžera nabave za kineski industrijski sektor pao je u ovom mjesecu na 50,5 bodova, s konačnih 51,6 bodova u prethodnom mjesecu. Tržišta pozorno prate taj indeks, smatrajući ga pouzdanim pokazateljem zdravlja gospodarstva. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad. Konačna vrijednost indeksa za travanj bit će objavljena 2. svibnja. "Nove izvozne narudžbe smanjile su se nakon privremenog oporavka u ožujku, sugerirajući da je vanjska potražnja za kineskim izvozom i dalje slaba", konstatirao je u priopćenju ekonomist HSBC-a Qu Hongbin.

ZAGREB - Čelnik američkog proizvođača zrakoplova Boeinga priznao je da možda nikada neće saznati što je uzrokovalo kvarove baterija zbog kojih su prizemljeni svi Dreamlineri 787, prenose danas britanski mediji. "Moguće je da nikada nećemo znati pravi uzrok problema. Ne bi bilo nimalo neobično kada se ne bi pronašao jedan uzrok. Najbolja je praksa u industriji razmotriti sve potencijalne uzroke i riješiti ih sve", prenosi BBC riječi čelnika Boeingova odjela za proizvodnju Dreamlinera 787 Larryja Loftisa na konferenciji za novinstvo u Londonu. Svi su Dreamlineri prizemljeni u siječnju nakon dva veća incidenta povezana s litij-ionskim baterijama. Boeing je uložio 200.000 radnih sati svojih inženjera u popravak, navodi Loftis, dodajući da će nove baterije raditi pod manjim opterećenjem a time i pod nižom temperaturom. Bit će također smještene u kutijama od inoxa s ventilacijskim cijevima koje vode izvan zrakoplova, pa će eventualni "rijetki slučajevi" njihova zakazivanja u budućnosti biti "100 posto ograničen".

LONDON - Cijene barela nafte pale su na međunarodnim tržištima prema razini od 99 dolara nakon što su razočaravajući podaci iz kineske i njemačke industrije prigušili izglede za potražnju za energentima. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala za dolar, na 99,39 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 86 centi nižoj cijeni, po 88,33 dolara. Raspoloženje na tržištima pomutili su danas podaci o aktivnostima u njemačkom i kineskom industrijskom sektoru, prigušivši izglede za potražnju za gorivom. HSBC-ov indeks menadžera nabave za kineski industrijski sektor pao je u travnju na 50,5 bodova, s 51,6 bodova u prethodnom mjesecu, signalizirajući posustajanje rasta nakon kratkotrajnog oporavka u prošlom mjesecu. U odvojenom je izvješću institut Markit izvijestio o neočekivanom padu aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u travnju. Indeks za cijelu eurozonu blago je porastao ali i dalje ukazuje na pad aktivnosti.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer je ulagače razočarao podatak o usporavanju rasta kineske industrijske aktivnosti, što je još jedna u nizu naznaka slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 2,1 posto. Jedino su u Australiji cijene dionica porasle, 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto. Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini kliznuo je u travnju s 51,6 na 50,5 bodova, ispod očekivanja. To je prvi pokazatelj da se i u drugom tromjesečju nastavilo slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon što je prošloga tjedna objavljeno da je rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu usporen.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, zahvaljujući solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija, no ulagači su vrlo oprezni nakon oštrog pada burzovnih indeksa prošloga tjedna. Dow Jones indeks ojačao je 0,14 posto, na 14.567 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 1.562 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 3.233 boda. Jučer se trgovalo vrlo oprezno, pa su indeksi balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja. Zbog oštrog pada cijena sirovina, prošloga su tjedna pod najvećim pritiskom bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru. Jučer su se oporavile, pa su S&P indeksi tih sektora porasli 1 posto. Najveća dobitnica, a rastom cijene od 3,6 posto, bila je dionica Microsofta. Premda većina makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva, tržište podržava solidna sezona kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙