FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Hrvatskog premijera Zorana Milanovića primio je u ponedjeljak u Ordinarijatu u Mostaru tamošnji biskup msgr. Ratko Perić, a prethodno je u pratnji hercegovačkih franjevaca obišao Međugorje. Nakon ona ova susreta nije bilo službenih izjava za medije. U pratnji međugorskog župnika fra Marinka Šakote, Milanović je ušao u crkvu sv. Jakova u središtu Međugorja te su mu franjevci pokazali mjesto Podbrdo gdje se navodno ukazala Gospa. Zatim su otišli zajednički razgovarati u župnoj kući. Župnik Šakota je istaknuo kako je premijer Milanović pokazao poznavanje međugorskog fenomena te da su ga posebno zanimali prvi dani Gospinih ukazanja. Navečer je predviđena neformalna večera koju je predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda upriličio u Mostaru za premijera Hrvatske Zorana Milanovića i srbijanskog kolegu Ivicu Dačića koji je zrakoplovom doputovao u Mostar. Sutra se u Mostaru očekuje dolazak i premijera Crne Gore Mile Đukanovića. Hrvatski premijer sutra će sudjelovati i govoriti na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru nakon čega će obići izložene štandove te okončati dvodnevni posjet BiH.

PRIŠTINA - Vlada Kosova objavila je u ponedjeljak navečer da je razočarana odlukom Srbije da odbaci ponuđeno rješenje za sjever Kosova. "Prijedlog Europske unije doprinio bi miru, europeizaciji i stabilnosti a označio bi i početak zaključenja povijesnog sukoba u regiji", stoji u priopćenju objavljenom u Prištini. Srbijanska vlada jednoglasno je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Europske unije. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je žaljenje zbog odluke srbijanske vlade.

CARACAS - Vršitelj dužnosti predsjednika Venezuele Nicolas Maduro obećao je u ponedjeljak da će iskorijeniti korupciju, nakon što je oporbeni predsjednički kandidat Henrique Capriles optužio dužnosnike vladajuće stranke za pljačku nacionalnog naftnog bogatstva. Korupcija je kao višegodišnji problem te zemlje bila i u središtu kampanje pokojnog socijalističkog vođe Huga Chaveza kada je prvi put izabran 1998. godine. Nakon Chavezove smrti prošlog mjeseca raspisani su predsjednički izbori za 14. travnja. Ankete Maduru predviđaju lagodnu pobjedu na izborima, zahvaljujući Chavezovim socijalnim mjerama, iako su oporbeni kritičari godinama Chaveza optuživali da je svojim saveznicima omogućavao nesmetano podmićivanje. "Nastavit ću progoniti korupciju gdje god je ima. Položit ću vlastiti život u borbi protiv korupcije ako bude potrebno", rekao je Maduro na predizbornom skupu u istočnom gradu Maturinu. "Imamo velike izazove prevladati probleme birokracije, korupcije i tromosti nekih dužnosnika koji se oglušuju na probleme ljudi", kazao je Maduro, kojeg je Chavez imenovao za nasljednika.

DAMASK - Damask je u ponedjeljak odbio istražiteljsko izaslanstvo UN-a koje je trebalo stići u Siriju kako bi ustanovilo je li u sukobu korišteno kemijsko oružje, u obliku kako ga je predložio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji želi da se istražitelji rasporede na čitavom teritoriju. Sirijska vlada i naoružana oporba međusobno se optužuju za korištenje kemijskog oružja u Alepu i u Damasku tijekom sukoba koji pustoši zemljom. Damask je 20. ožujka podnio službeni zahtjev za istragu UN-a o korištenju kemijskog oružja u Siriji koju je Ban Ki-moon najavio odmah sutradan. Velika Britanija i Francuska su pak zatražile da UN istraži navode po kojima je sirijski režim koristio u sukobu kemijsko oružje.

VATIKAN - Papa Franjo istaknuo je u brzojavu sućuti britanskom premijeru zauzimanje bivše britanske premijerke Margaret Thatcher za "promicanje slobode u obitelji naroda". Sveti Otac "podsjeća na kršćanske vrijednosti na kojima se temeljilo njezino javno djelovanje i zauzimanje za promicanje slobode u obitelji naroda", ističe se u poruci. Papa Franjo kaže u brzojavu da ga je vijest o smrti Thatcher "rastužila" i da će moliti za "njezinu obitelj i za britanski narod". Brzojav je u Papino ime državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone poslao britanskom premijeru Davidu Cameronu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙