FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NIKOZIJA - Cipar će uvesti ograničenja u raspolaganju kapitalom kako bi spriječio odljev novca kada se ovoga tjedna ponovno otvore banke no mjere će biti "vrlo privremene", rekao je u ponedjeljak ciparski predsjednik Nicos Anastasiades. "Središnja banka će uvesti nadzor na transakcije kapitala", rekao je Nastasiades u obraćanju naciji koje je prenosila televizija. "Želim vam zajamčiti da će to biti vrlo privremena mjera koja će se postupno ublažavati". Anastasiades je rekao da je sporazum o financijskoj pomoći postignut prethodne noći u razgovorima sa ciparskim partnerima u euro zoni bio "bolan" ali da je najbolji u ovim okolnostima. Cipar je u noći na ponedjeljak s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom uspio postići sporazum kojim je izbjegao bankrot i izlazak iz eurozone.

NEW YORK - Ujedinjeni narodi će zbog sve većih rizika iz Sirije evakuirati oko polovice od 100 stranih zaposlenika, doznaje se u ponedjeljak od diplomata u sjedištu UN-a u New Yorku. Ured Lakhdara Brahimija, izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju biti će zatvoren te će se iz Damaska preseliti u Kairo, u Egipat, ili u Libanon, precizirali su diplomati. UN ima važnu humanitarnu zadaću u Siriji, a glavni je cilj prehraniti i brinuti za više od dva milijuna Sirijaca koji su se našli u vrtlogu borbi između vojske predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika. Distribuciju hrane većinom obavljaju sirijski zaposlenici UN-ove misije ili pripadnici sirijskog Crvenog polumjeseca.

MOSKVA - Rusija je u ponedjeljak rekla da su zapadne zemlje izvršile pritisak na čelnika UN-a Ban Ki-moona da proširi istragu o navodnoj uporabi kemijskog oružja u Siriji i optužila ih da pokušavaju istragu iskoristiti da uklone predsjednika Bašara al-Asada s vlasti. Ujedinjeni narodi su prošlog tjedna rekli da će istražiti navode sirijskih vlasti da su pobunjenici uporabili kemijsko oružje u napadu blizu Alepa no zapadne zemlje su tražile istragu svih navoda o uporabi tih zabranjenih oružja. Sirijski zahtjev za istragu odnosi na napad kod Alepa no Francuska i Britanija su u četvrtak pisale Banu skrećući mu pozornost na drugi navodni napad kemijskim oružjima kod Damaska te na jedan u Homsu u prosincu. Sirijski pobunjenici za sva tri incidenta optužuju vladu.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u intervjuu u ponedjeljak da Beograd ne može birati između Europe i Kosova i da neka rješenja koja se nude za Kosovo mogu ozbiljno ugroziti nastavak eurointegracija. Gostujući u emisiji TV B92 Nikolić je izjavio da "nije moguće birati između Europe i Kosova" i da "neće biti kraj svijeta ako sporazum (s Prištinom) ne bude bio postignut 2. travnja", a Srbija ne bude dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU. U tom slučaju, drži Nikolić, novi rok za dogovor sa EU o datumu bio bi sigurno u narednih godinu dana. Nikolić je ponovio da je Beograd jasno postavio tzv. crvenu crtu, preko koje neće prijeći: "Nikad ne priznati nezavisnost Kosova, a u dugom vremenskom periodu ne dozvoliti da se na teritoriju srpske zajednice pojavi neka oružana sila".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙